Orașul minciunilor. Dragoste, sex și moarte la Teheran | Ramita Navai
Orașul minciunilor. Dragoste, sex și moarte la Teheran | Ramita Navai

Orașul minciunilor. Dragoste, sex și moarte la Teheran | Ramita Navai

Nu-mi mai amintesc în ce carte am găsit-o ca recomandare, pentru că atunci când citești fiecare carte te duce la alta. Despre Iran am aflat în cărțile lui Parinoush Saniee, însă Orașul minciunilor este cu totul diferită față de ce știam. Țările musulmane sunt cuprinse de revolta interioară cât și de cea exterioară, iar tinerii își consumă această energie negativă prin consumul de droguri și sex.

Deși am spune că onoarea unei familii este dată de puritatea fetei care se păstrează neatinsă până la căsătorie, Orașul minciunilor prezintă lucrurile într-o altă perspectivă. O țară săracă, prinsă sub ciocanul politicii interne și sub nicovala influenței străine în “treburile țării”. Pe lângă dramele sufletești, oamenii suferă și din cauza poluării care este ascunsă de autorități.

Teheranul de sud și cel de nord

Deși este o singură capitală, aceasta este împărțită în două. În partea de sud sunt oamenii needucați, partea neagră și vicioasă, pe când în nord sunt cei cu o situație materială bună, însă care se duc pentru satisfacerea viciilor în sud.

Vali Asr este un bulevard care străbate cele două părți ale Teheranului, și de pe acest bulevard sunt aduse în atenția noastră poveștile a opt iranieni din clase sociale diferite. Nu am mai citit nimic asemănător, iar stilul scriitoarei Ramita Navai este unul clar, care spune lucrurilor pe față. În anul 1978 aceasta a venit în Iran împreună cu părinții ei. O zi în care Iranul era în plină revoluție, iar armata împușca protestatarii.

S-au reîntors în Londra, însă, peste 26 de ani, Ramita s-a întors în țara de origine a părinților săi, pentru a cunoaște istoria acestei țări și a familiei sale. Folosindu-se de legitimația ei de jurnalist corespondent de la Londra, Ramita Navai a luat contact cu oamenii din spatele poveștilor sale.

Opt povești de viață

Nu voi povesti toate cele 8 experiențe de viață, ci voi încerca să fac un mic rezumat al lor pentru a vă face o idee. Nicio poveste nu seamănă cu cealaltă.

Prima poveste, cea a personajului Dariush este situată în primăvara lui 2001, când un adept al grupării MEK, Mujahedinii Poporului din SUA, este trimis în Iran pentru a ucide un reprezentant al poliției și pentru a-i sprijini pe iranienii care, aparent, nu-și doreau eliberarea. Mai târziu va afla că această grupare îi spălase pe creier pe mai mulți tineri și, de fapt, voiau destabilizarea acestui regim.

Povestea lui Somayeh, cea de-a doua poveste, ne prezintă modelul fetei silitoare, care-și păstrează onoarea până la căsătoria cu un verișor care se dovedește a fi dependent de pornografie, jocuri de noroc și droguri. Evoluția acestui personaj este surprinzătoare, însă vă las pe voi să vă delectați cu povestea ei.

Bloggerul Amir, personajul celei de-a treia povestiri, este victima regimului politic, un regim care-i condamnase părinții la moarte și care-l lăsase orfan. Discreditarea regimului duce la moartea mai multor prieteni implicați în această luptă cu politicienii, însă salvarea lui Amir vine de unde se aștepta mai puțin.

Bijan, protagonistul celei de-a patra istorisiri, este mafiotul influent care reușește să producă droguri într-un laborator improvizat. Cu ajutorul prietenului său care lucrează în poliție, reușește să se ferească de controale și să aibă o afacere profitabilă. Povestea acestei prietenii este demnă de poveștile cu gangsteri.

Povestea cinci o are în centrul atenției pe Leyla, o prostituată care devine actriță de filme pentru adulți. Frumusețea ei îi aduce faima, iar unii mulahi și un judecător sunt prinși în mrejele ei. Ce se întâmplă cu Leyla și cum ajunge un exemplu pentru celelalte fete din breaslă, vă las pe voi să aflați.

Morteza, cel care dă viață personajului din cea de-a șasea povestire, este un homosexual care duce în spate renumele celor doi frați ai săi căzuți pe front, elogiați ca și eroi ai țării. Cum reușește Morteza să-și ascundă identitatea sexuală pentru a nu fi blamat de societate? Apartenența sa la miliția Basij îl face un personaj complex.

Penultima poveste este presărată cu parfum de gangsteri și iz de dragoste între un jahel-i și o dansatoare care descoperă scăparea în religie. Ce rol are Ashgar în schimbarea vieții lui Pari, dar și evoluția lui de la gangster la om care dorește să-și schimbe viața pentru persoana iubită, vă va mișca cu siguranță.

Cea de-a opta poveste, cea a lui Farideh, poate fi povestea fiecărui om care dorește să-și schimbe țara pentru un trai în alta. Așa cum este și zicala: “Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în țara ta”, personajul descoperă că Iranul, plin de toate relele și lipsurile, îi oferă liniștea și fericirea pe care nu o simte nicăieri.

Orașul minciunilor

Orașul minciunilor, dar și al adevărului, cu lumea lui subjugată de vicii și moravuri, este Teheranul pe care nimeni nu-l bănuiește. O lume necunoscută persoanelor religioase, care se ascund în spatele Coranului, lumea musulmanilor șiiți din Iran; o lume din care fac parte mulahi păcătoși, prostituate și travestiți, lumea traficanților de droguri. Pe scurt: Teheran – orașul tuturor posibilităților.

Cumpără online

2 Comments

  1. Pingback: Top cărți 2021 - Dusă cu cartea

  2. Pingback: Cel care ma asteapta | Recenzie - Dusă cu cartea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!