Cuprins
M-am întrebat mereu de ce femeile puternice, aparent independente, rămân în relații toxice. Ce anume le împiedică să pună capăt unei relații abuzive, mai ales când au resursele necesare pentru a-și asigura o viață mai bună. Am citit acum câțiva ani și Femei care iubesc prea mult însă am rămas cu aceeași întrebare de fiecare dată când văd astfel de femei în jurul meu. Departe de mine de a le judeca, doar vreau să înțeleg mai bine fenomenul.
Cartea Orbi a venit cu răspunsurile pentru această întrebare și cu mult mai mult. Am înțeles ce se întâmplă cu mine atunci când mă judec prea mult, am înțeles că “geamantanul” cu emoții poate fi eliberat doar de mine. Este un roman și o carte de dezvoltare personală. Petronela Rotar este scriitoare, dar și un psiholog foarte apreciat. Este prima carte scrisă de Petronela Rotar pe care eu o citesc și cu siguranță nu ultima.
O iubire de-o vară
Cu inima sfâșiată de durere, Alexa, o celebră jurnalistă brașoveană, a părăsit orașul și a plecat la 2 Mai, unde doar valurile mării i-ar fi oferit un refugiu temporar pentru amintirile dureroase ale unei iubirii pierdute. Credea că două săptămâni de concediu o vor ajuta să-l uite pe Andrei, iar marea cu puterile ei miraculoase va lua în adâncurile ei și durerea care îi sfâșia sufletul. Aici l-a întâlnit pe Călin, un artist, care se refăcea după o relație tumultoasă din care rezultase un copil.
La început, relația lor promitea o viață liniștită și fericită, departe de grijile trecutului. El era un bărbat liber, tatăl unei fetițe care a rămas în grija mamei la București, iar Alexa credea cu tărie că a găsit fericirea și toată suferința trăită va fi dată uitării. Dar destinul avea alte planuri pentru ei.
Alexei îi plăcuse cum vorbea Călin, avea umor și poezie, parcă, amesteca vorbele într-un fel care o surprindea de fiecare dată, avea poante și culoare, nu doar în ochii foarte verzi. Se plăcuseră, un arc electric se formase din primele clipe între ei – și-au aruncat ocheade și au rîs la aceleași glume, confirmîndu-și incontinuu, (…) faptul că făceau parte din aceeași lume, aveau același background, citiseră aceleași cărți, văzuseră aceleași filme, ascultaseră aceeași muzică, chiar dacă în orașe complet diferite.
Un vis frumos care se transformă în coșmar
Când totul părea să se așeze și Călin urma să se mute la Brașov, Marta l-a anunțat că este însărcinată, distrugându-le toate planurile și alimentând și mai mult ura dintre ei. Călin jura că nu ar mai fi avut relații intime de foarte mult timp cu ea și era suspicios de ce a ascuns această sarcină atâta timp, iar despre un avort nu mai putea fi vorba pentru că sarcina era deja într-un stadiu avansat.
Alexa avea senzația că a mai parcurs deja acest drum. O altă relație complicată, un alt bărbat cu trecut. Își dorea o relație sinceră alături de Călin, dar conștientiza că o legătură cu un bărbat care avea deja doi copii ar fi fost o povară prea greu de dus. Între dorința de a-l iubi și responsabilitatea față de propria viață, Alexa se simțea sfâșiată. Știa că o relație alături de el ar însemna să intre într-un joc în care nu avea nicio șansă să câștige.
Alexa nu voia să fie amantă iar, de data aceasta amantă la concubină, nici măcar la soție. O durea atât de tare gîndul că totul se termina acolo, la masa aia infectă a unei berării de lîngă gară, încât se ridicase de mai multe ori să plece, dar el o reținuse cu lacrimi în ochi. În cele din urma ea se dusese, el rămăsese cu rucsacul și cu florile.
Căutăm ceea ce ne este familiar
Cu siguranță această frază am citit-o în toate cărțile de dezvoltare personală atunci când este vorba de repetarea unor situații pe care le-am trăit în copilărie. Așa s-a întâmplat și în cazul Alexei, a găsit un tipar după cel al tatălui ei. După ce lucrurile s-au lămurit și Călin a aflat că nu este tatăl celui de-al doilea copil, s-a mutat împreună cu Alexa la Brașov, urmând să-și viziteze fetița așa cum agrease în timpul procesului.
Visul ei de a fi fericită alături de Călin se transformase într-un coșmar. Fiecare mișcare, fiecare interacțiune era supravegheată. Ceea ce inițial păruse a fi iubire se transformase într-o închisoare. Frica de a-i stârni furia îi paraliza viața, iar gelozia lui o sufoca din ce în ce mai mult.
Călin o închidea într-o lume a fricii și a singurătății. Era izolată de prieteni, de familie și chiar de propria viață. Simpla acțiune de a da un like pe rețelele sociale devenise un motiv de scandal și de spargere a conturilor ei. Călin îi controla fiecare mișcare online, lăsând-o fără nicio urmă de intimitate.
Pentru Alexa, gestul de a-l lua de bărbat în pofida a tot ce fusese între ei putred ștergea tot ce fusese urît și toxic pînă atunci. Erau în fața unui început nou-nouț, totul se rezolvase, situația cu copiii, conștiința lor, relația era asumată online și offline. Puteau începe să fie fericiți. Acum da, puteau începe să curgă creditele de final, totul se terminase cu bine.
Traumele din copilărie
Abia mai târziu, Alexa a realizat că se căsătorise de fapt cu o fantomă a trecutului: soțul ei era o copie fidelă a tatălui său abuziv. Căsătorită cu un bărbat care îi reamintea în fiecare zi de copilăria traumatizantă, iar Alexa se simțea prinsă într-o buclă infinită din care nu mai putea scăpa. Ciclul violenței se repeta, ea cea care fusese cândva bătută în copilărie, ajunsese să-și lovească soțul, într-o încercare disperată de a-și apăra demnitatea și de a rupe lanțul violenței. A avut un moment în care a vrut chiar să treacă cu mașina peste el.
De ce nu-l părăsea? Pentru că era prinsă într-o plasă de manipulare și frică. Călin îi cunoștea toate slăbiciunile și le exploata cu o cruzime aproape sadică. Alexa, traumatizată de trecut, era o victimă ușoară. Era o relație toxică, un joc al puterii în care Călin deținea întotdeauna controlul. Alexa era prinsă într-un cerc vicios, din care nu părea să existe nicio ieșire.
Parcă ar fi fost legată de el cu lanțuri invizibile. Teama de a fi rănită din nou, de a rămâne singură, o împiedica să rupă acest cerc vicios. Gelozia lui Calin nu era decât o mască pentru propria-i nesiguranță. Prin controlul total asupra vieții Alexei, el își confirma propria valoare și își ascundea temerile de a fi părăsit.
Să admită că e ceva în neregulă acolo ar însemna să admită că e ceva în neregulă cu ei, cu întreagă viața lor, or, asta e insuportabil, nu pot duce. Ca să poată merge mai departe trebuie să nege față de ei realitatea asta și să-și zeifice părinții. Dacă neg că părintele meu mi-a făcut rău, că nu a fost tocmai un om OK, că a băut, că m-a bătut, că a bătut-o pe mama și așa mai departe, atunci mă protejez pe mine de efectele posibile ale unor astfel de comportamente, neg și consecințele, adică faptul că eu nu sînt bine.
Vă las pe voi să descoperiți finalul acestei povești. Poate că Alexa va alege să se îndepărteze de tot ceea ce o lega de trecut și să înceapă o nouă viață. Sau poate că va rămâne captivă într-o lume a umbrelor, bântuită de fantomele trecutului.
Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.
Pingback: Recenzie Film Totul se termină cu noi de Colleen Hoover 2024
Pingback: Top Cărți 2024-2025 - Dusă cu cartea