Văduva roșie de Alma Katsu este un thriller de spionaj cu o poveste plină de suspans; un roman care prezintă forța femeilor într-o agenție de informații, dar și partea întunecată din spatele acestei agenții.
Alma Katsu este cunoscută mai ales ca o autoare al genului horror, seria The Taker fiind foarte apreciată. Însă Alma Katsu a surprins prin trecerea spre o carte de spionaj. Dar nu poate fi o surpriză atunci când afli că a lucrat în serviciile secrete americane timp de peste 30 de ani. Alma Katsu a avut probabil o dificultate în a scrie cu autoritate despre acest subiect, fără să se împotmolească în amănunte. Astfel, Văduva roșie a reușit să devină un thriller cu personaje bine conturate, o intrigă promițătoare și o privire captivantă asupra vieții de spion.
În Văduva Roșie sunt ani de experiență pe teren și adevăruri greu de obținut din cariera mea în domeniul serviciilor de informații, care au fost ascunse pentru a proteja secretele naționale, dar inima și sufletul profesiei mele se află acolo: serviciul față de poporul american și exprimarea adevărului în fața puterii.
Alma Katsu
Agent căzut în dizgrație
Povestea începe cu o scenă intrigantă. Pe un zbor de la Moscova către Statele Unite, un pasager se îmbolnăvește brusc și moare, în ciuda eforturilor echipajului de zbor de a-i salva viața.
Lyndsey Duncan este un agent CIA căzut în dizgrație, dar renumită pentru abilitatea sa de a descoperi minciuni. După pasul greșit din ultima sa misiune din Liban, acela de a se îndrăgosti de un agent al MI6, viitorul ei în agenție este pus sub semnul întrebării. În așteptarea unei evaluări complete, Lyndsey este aleasă să investigheze moartea suspectă a trei agenți ruși, colaboratori CIA, pentru că este binecunoscută în agenție ca un “detector de minciuni uman”.
Se pare că bărbatul care a murit în zborul de la Moscova este un important agent rus, foarte apropiat de Lyndsey din perioada în care aceasta lucra în Divizia Rusia. Șeful ei, Eric Newman, are încredere că ea va descoperi cine este cârtița din agenție, deoarece în ultimele săptămâni s-au întâmplat multe lucruri ciudate în Divizia Rusia de la Moscova.
Astfel, Lyndsey revine în Divizia Rusia, dar este totuși tulburată de ancheta asupra ei. Își reîntâlnește foștii colegi, inclusiv pe Theresa Warner, poreclită “Văduva Roșie“. Lyndsey este informată că Theresa a primit această poreclă din cauza culorii rujului ei roșu strălucitor, și încă păstrează Jaguarul roșu al soțului ei. Ii învinovățește pe șefii din agenție că nu au făcut nimic pentru salvarea soțului ei, Richard, mort într-o misiune la Moscova. Totuși, Lyndsey se simte atrasă de Theresa, iar în curând cele două femei devin prietene.
Personaje interesante
Lyndsey Duncan este simpatică și captivantă în același timp, nu degeaba este aleasă de Eric Newman pentru aflarea cârtiței. A fost recrutată în agenție datorită cunoștințelor ei psihologice, un “detector de minciuni uman”. Dar în această investigație i se pare greu să citească oamenii. Atracția pe care o are pentru Theresa este intrigantă. Bineînțeles că Theresa este cârtița, dar motivația ei este un șoc chiar și pentru Lyndsey.
Mâinile îi tremurau când a scris bilețelul: Sunt ofițer CIA și dețin informații care vă interesează. Urmau apoi instrucțiuni pentru o posibilă întâlnire, dacă rușii voiau să o cunoască. Ea știa că șansele de a se întâlni cu ei erau aproape nule. Rușii puteau bănui că toată treaba era o capcană, deși una stângace. De aceea lua în calcul posibilitatea unor încercări multiple de a transmite bilețele lui Constantinov, în încercarea de a-i convinge. Și chiar dacă le trezea interesul, putea trece mult timp până când luau hotărârea să acționeze. Trebuia mai întâi să o identifice, apoi o urmăreau și o studiau, până când erau siguri că nu era o capcană.
A împăturit bilețelul în așa fel încât să nu se deschidă, în cazul în care ar fi ratat cumva geamul și ar fi căzut în șanț sau pe trotuar, și îl ținea ascuns în mașina închiriată, sub un covoraș, iar această bucățică de hârtie îi dădea frisoane. Bilețelul, o hârtie galbenă, pe care erau scrise cuvintele cu majuscule, constituia dovada perfidiei ei, proba clară a intenției de a-și trăda țara.
Însă țara fusese prima care o trădase.
Theresa Warner este inițial prezentată ca o femeie intimidantă, cu o prezență impunătoare, nu degeaba are porecla Văduva Roșie. Dar Theresa este doar o femeie îndurerată, o mamă care își crește singură fiul. Iar de aici și până la greșeala pe care o face, denotă faptul că ea nu vrea decât să se protejeze pe ea și pe fiul său.
Din pragul camerei fiului ei, Theresa îl privește cum doarme. Acesta este unul dintre obiceiurile ei preferate. El este atât de liniștit… nu că n-ar fi liniștit în cea mai mare parte a timpului. Brian este un copil atât de tăcut, încât lucrul ăsta o îngrijorează uneori. E în stare să stea complet nemișcat ore întregi, abia dacă îți poți da seama că respiră. Nu mulți copii pot face asta.
De ce l-a adus în discuție pe Brian atunci când a vorbit cu Lyndsey la prânz? Urăște să facă asta; nu-l vrea deloc implicat pe Brian în această afacere oribilă. Chiar dacă este imposibil; el se află în inima ei. Theresa face lucrul acesta pentru Brian. Deși ea niciodată nu s-ar putea supăra pe el din cauza aceasta. Este propria ei alegere.
Fiind o carte scrisă de o femeie, bărbații nu sunt așa de bine conturați în carte. Eric Newman pare un director care știe ce face, este serios și impunător, dar nu este așa de bine conturat. Apar diverși colegi ai lui Lyndsey, specialiști în agenție care o ajută în desfășurarea anchetei.
Nu lipsesc nici personajele înfricoșătoare, cum este agentul rus Morozov, care este tipologia spionului rus din filme: dur, amenintator, neiertător, înfricoșător.
Văduva roșie
În ciuda lipsei de acțiune, romanul este palpitant și captivant, axat mai mult pe personaje. Povestea este relatată din perspectiva lui Lyndsey și a Theresei, cu doar câteva capitole suplimentare relatate de către alte personaje. Prin scrisul autoarei Alma Katsu și prin ochii lui Lyndsey și ai Theresei, aflăm mai multe despre modul cum funcționează o agenție de informații, că este plină de chestiuni birocratice, că angajații săi sunt predispuși la răutăți și erori.
Să lucrezi într-o agenție de informații înseamnă să operezi într-o lume separată, dar una guvernată de multe dintre aceleași calități umane care ne influențează comportamentul în viața obișnuită. Investigația lui Lyndsey, în special, ne oferă o privire asupra modurilor în care planurile personale pot deforma mecanismele interne ale CIA.
CIA este un loc de muncă unic. Nu contează dacă lucrezi în serviciul clandestin – unde sarcina ta este de a convinge străinii să renunțe la secrete care i-ar putea costa viața, unde practica manipulării a fost ridicată la rang de artă – sau în corpul analitic, unde trebuie să rezolvi probleme dificile și complexe și să fii suficient de încrezător în judecățile tale pentru a le putea prezenta președintelui.
Presiunea este intensă – și la fel și concurența. Nu veți supraviețui mult timp fără să simțiți când sunteți manipulat, când un coleg ar putea să vă manipuleze pentru propriul scop. De asemenea, este important să ai un cod moral puternic, pentru că, în cele din urmă, vei ajunge la limita pe care ai jurat că nu o vei depăși niciodată. Doar cineva care a petrecut o bună parte din timp în interior poate transmite cu acuratețe emoțiile, trăirile, provocările și terorile meseriei.
Alma Katsu
În concluzie, citind Văduvă roșie, rămâi cu o impresie puternică despre cum este să lucrezi într-un serviciu secret, despre resursele pe care le ai la dispoziție, despre ceea ce ți se ascunde și despre cinismul multora dintre participanți. Dacă vă plac cărțile thriller și cele de spionaj, Văduva roșie de Alma Katsu este o alegere inspirată.
Așa cum reiese și din sfârșitul romanului, există și o a doua carte în această serie – Red London, pe care abia aștept să o citesc.
Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.
Pingback: Cele mai vândute cărți Bookfest 2023 - Dusă cu cartea 2023