Nețărmuritul zbor al sufletelor desfrânate | Paul Pufan
Nețărmuritul zbor al sufletelor desfrânate | Paul Pufan

Nețărmuritul zbor al sufletelor desfrânate | Paul Pufan

Nețărmuritul zbor al sufletelor desfrânate începe ca un carnaval, iar personajele se ascund cu tact sub măștile învăluite de mister. Acțiunea este plasată în anul 2051 și începe prin furtul unui tablou dintr-un muzeu renumit. Oare ce valoare are acest tablou încât să facă pe cineva să comită acest delict?

Cu toate că este proiectată în viitor, acțiunea revine în zilele noastre, iar personajele fac parte din înalta societate și sunt afectate de problemele cotidiene. Opulența este cea care caracterizează această lume. Numele celor mai renumite branduri de îmbrăcăminte sau de mașini sunt amintite cu ușurința specifică oamenilor înstăriți, care nu fac rabat de la calitate.

Măiestria autorului, Paul Pufan, constă în creionarea personajului feminin, la fel ca și Gustave Flaubert când și-a conceput personajul Madame Bovary. Ashley este personajul principal, în jurul căreia este țesut firul narativ. Este o zeiță reîncarnată într-o femeie perfectă, care ascunde un secret. Sunt puțini autori, bărbați, care reușesc să pătrundă în sufletul unei femei și să descrie trăirile interioare ale acestora.

Un roman erotic

Deși inițial am crezut că este un roman erotic, l-aș cataloga mai degrabă ca un thriller. Un thriller perfect care începe ca o poveste de dragoste. Cartea lui Paul Pufan îți dă peste cap toate așteptările și te intrigă la sfârșit. Așa cum spuneam, credeam că cea care ascunde secretul este Ashley, nume care în engleză înseamnă cenușă, scrum, o pasăre phoenix care a revenit pe pământ pentru a rezolva un conflict și a-și duce la îndeplinire misiunea.

Pentru că fusese silită să se căsătorească cu Nate pentru a nu-i afla secretul, aceasta duce o viață plină de amărăciune, chiar dacă bogăția soțului său îi asigură și cele mai ascunse dorințe. Nenumăratele petreceri la care ia parte îi întărește convingerea că este înconjurată de snobi. Nu are foarte mulți prieteni, deoarece este originară din America și mutată în Regatul Britanic după ce s-a căsătorit.

Singura prietenă care îi împărtășește sentimentele asupra tuturor aspectelor este Kalliste, și ea tot de pe meleagurile americane, o femeie stilată, care-și pune în evidență “hainele de firmă” cu mult bun gust și eleganță. Așa cum ne imaginăm, lumea oamenilor bogați este plină de adulter care este privit cu acceptare și cu detașare. Așa că și Kalliste este soția infidelă, care își construiește imaginea din câștigurile căsătoriilor sale eșuate.

Sexul are parte de o exagerat de mare promovare în prezent tocmai pentru că, în trecut, era un tabu; ca și majoritatea lucrurilor care, în trecut, au fost interzise sau blamate, ca, apoi, să fie acceptate ca normalitate, a trebuit să fie parcursă o perioadă în care ceea ce trebuia scos din tabu să fie promovat excesiv, poate chiar și brutal.

Tipologia personajelor

Acest roman m-a dus cu gândul la Portretul lui Dorian Gray, prin tipologia personajelor și lipsa de scrupule a unora dintre ele. Nu aș vrea să dezvălui foarte mult, însă în același timp aș vrea să vă captez atenția prin ceea ce pot oferi personajele.

Pentru că relația cu Nate nu este încununată de dragoste reciprocă și nici măcar din partea unuia dintre ei, Ashley își găsește dragostea în brațele cumnatului său Mark Lincoln. Acesta este fratele vitreg al lui Nate, din partea maternă. Este artistul familiei, ceea ce atrage antipatia fratelui său care duce mai departe afacerile familiei. Un fel de întreținut care trăiește doar pentru latura lui artistică, dar care nu i-ar putea asigura o viață decentă în condiții normale.

… iubirea este calea liberă pe care o lăsăm cuiva pentru a ne putea distruge în timp ce trăim cu încrederea că respectiva persoană nu va profita de ea.

… marile decizii ale inimii sunt, de obicei, riscante.

Bineînțeles că lumea bogaților nu ar fi întreagă, dacă nu am avea și personaje care să-și dezvăluie “veleitățile spirituale”. Julia-Jane este prietena cea mai bună a artistului Mark, cea care deși nu are niciun fel de studii despre partea spirituală, reușește să atragă doamnele bogate care sunt avide de senzațional în viețile lor cuprinse de rutină.

Astfel că acest roman este presărat cu de toate. Fiecare cititor va găsi o parte care-i va satisface curiozitatea și îl va face să-l citească până la final. Ceea ce mi-a tras atenția este și limbajul folosit de autor. Deși ne-am obișnuit cu un limbaj accesibil în scrierile contemporane, Paul Pufan depășește această limită și folosește pe alocuri un limbaj elevat. Frazele în limba engleză mă duc cu gândul că și-ar fi putut petrece ceva timp în Marea Britanie, deoarece peisajele și locurile sunt descrise cu acuratețea omului familiarizat cu această cultură. Rămâne să aflăm acest detaliu de la el, într-un viitor interviu pe care mi-l doresc de la el. (Interviul îl puteți citi aici).

Viața personajelor este dată peste cap de o crimă care are loc în reședința familiei Lincoln. Unul câte unul, angajați, dar și prieteni ai familiei își găsesc sfârșitul într-un mod misterios. Poliția nu reușește să găsească niciun suspect care ar putea avea legătură cu aceste crime oribile, iar iubita lui Mark, Stephanie dispare fără urmă, ceea ce o face pe Ashley să creadă că ea ar fi autoarea acestor crime.

Ashley era o femeie isteață. Știa că nu își putea asuma riscul tenebros de a sta cu mâinile în sân și să aștepte să-i vină rândul să moară. Inteligența ei, uneori, poate nu îi venea în ajutor, dar ceva necurat o acompania în mod evident. Atâtea decese nu puteau fi trecute cu vederea prea ușor. O energie negativă plana asupra lor.

Nețărmuritul zbor al sufletelor desfrânate

Punctul culminant este dat de moartea lui Nate Lincoln, a amantei acestuia și a șoferului familiei. În plus Ashley află că este însărcinată. Deja avem mai multe piste cărora le dorim rezolvarea. Nu vă pot dezvălui finalul romanului pentru că aș vrea să fiți la fel de surprinși precum am fost și eu. Întrebările sunt inevitabile, așa că vă las să elucidați misterul.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea

4 Comments

  1. Pingback: Paul Pufan Interviu - Nețărmuritul zbor al sufletelor desfrânate

  2. Pingback: Top cărți 2021 - Dusă cu cartea

  3. Pingback: Cărți de citit în 2022 - Dusă cu cartea

  4. Pingback: Cele mai citite recenzii cărți 2022 pe Dusă cu cartea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!