Limitează-te în prezent pentru a avea un viitor verde
Limitează-te în prezent pentru a avea un viitor verde

Limitează-te în prezent pentru a avea un viitor verde

Ce înseamnă un viitor verde? Ce înseamnă sustenabil? Conform Dicționarului explicativ al limbii române, sustenabilitatea este calitatea unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare.

Conferința mondială asupra mediului de la Rio de Janeiro din 1992 a acordat o atenție deosebită acestui concept, care implică stabilirea unui echilibru între creșterea economică și protecția mediului și găsirea de resurse alternative. Când se referă la dezvoltarea economică de ansamblu a unei țări sau regiuni, este de obicei preferat termenul sinonim dezvoltare durabilă.

E.ON România a lansat campania „WE has no limits’’ prin care ne invită să construim împreună un viitor verde și sustenabil. Se adresează românilor, locuitori ai planetei, cei care prin acțiunile noastre de zi cu zi, putem influența viitorul nostru și al copiilor noștri. Primul pas este de a ne informa și apoi să acționăm. Mulți oameni aud, conștientizează importanța, dar nu iau nicio măsură. Răspunsul: “Da, știu, dar nu iau nicio măsură.” nu produce nimic mai mult decât ignoranță și nici nu putem lăsa autoritățile locale să facă numai ele. Uneori fac, alteori nu. Importantă este și contribuția noastră alături de măsurile lor pentru un viitor verde.

În momentul în care am venit în București, acum 11 ani, am știut că este un oraș poluat și nu de puține ori am observat oameni care se plâng de acest oraș, însă nu fac nimic. Ba mai mult, îl poluează și mai mult. Ca un cetățean responsabil și ca părinte “ecologist” am încercat să-i dau un exemplu copilului meu, și în același timp și ea să contribuie la un viitor verde pentru ea.

Nu consumăm coli mai mult decât avem nevoie

I-am explicat de când era mică, că pentru fiecare coala pe care desenează este tăiat un copac. Da, poate am exagerat puțin, însă am vrut să conștientizeze că poartă responsabilitatea pentru fiecare foaie pe care o “mâzgălește”. Știm cu toții plăcerea copiilor de a lua o foaie nouă, mereu, pentru a desena. Astfel că folosește colile responsabil și chiar calculează pe verso, acum că este în clasa a treia.

Sortăm selectiv deșeurile atât în casă cât și afară pentru un viitor verde

Limitează-te în prezent pentru a avea un viitor verde

Pentru că administratorul complexului în care locuim este o persoană responsabilă și un bun gospodar, s-a ocupat să avem pubele pentru reciclarea selectivă. Nu am lăsat doar pe seama lui această inițiativă și ne-am alăturat și noi prin achiziționarea unor mini pubele pentru colectare selectivă, de mici dimensiuni, pentru apartament (am primit de la Declic niște abțibilduri drăguțe). Astfel că fiecare membru al familiei aruncă selectiv deșeurile.

Știu ca sunt și centre care recoltează și uleiul de gătit, însă având în vedere că majoritatea mâncărurilor pe care le prepar sunt fără ulei în exces, acest aspect îl las în atenția celor interesați.

Limitează-te în prezent pentru a avea un viitor nelimitat

Închidem becurile de fiecare dată când ieșim din cameră

Îmi amintesc și acum celebra replică pe care tatăl meu o rostea: “Închide becul, că nu avem neamuri la RENEL!”?. Am continuat și eu acest exemplu și nu numai din perspectiva că aruncăm banii pe fereastră atunci când lăsăm becurile aprinse în toată casa, ci pentru reducerea consumului de energie electrică.

Am ales și becuri economice și de fiecare dată când părăsim încăperea în care ne aflăm, încercăm să închidem becul. Încercăm, pentru că fetița mea cea visătoare uită uneori becul aprins în camera ei. Se ia cu jocul și numai când ajunge în camera respectivă, în care nu se află nimeni, observă că a lăsat becul aprins. Ne gândim și la achiziționarea unui sistem pe bază de senzori.

Becuri economice

Oprim apa de la robinet sau duș când nu avem nevoie

Deși pare un lucru ciudat pentru mulți, am învățat, că în timpul periajului dentar nu este nevoie să lași robinetul deschis, să curgă apa 2-3 minute degeaba. O poți folosi la final, fiind astfel responsabil cu resursele epuizabile. La fel procedez și la duș, după ce mi-am udat corpul, pot opri apa pentru folosirea gelului de duș sau spălarea părului. Prin gesturi mici, reușim să bifăm reușite mari!

drinking water 597001 1920

Bateriile, becurile și medicamentele

Majoritatea hypermarketurilor dețin containere speciale de mari dimensiuni pentru plastice, cartoane, sticle de plastic și aluminiu, însă în interior vei găsi și cutii speciale pentru baterii și becuri. De asemenea, multe farmacii au campanii pentru colectarea medicamentelor expirate sau a substanțelor care ar deveni periculoase dacă ar fi aruncate la întâmplare.

Înlocuirea punguțelor și plaselor de plastic

Ne amintim cu toții cum de fiecare dată când cântăream fructele și legumele foloseam câte o punguță. Asta ar trebui să devină de domeniul trecutului pentru o persoană care se îngrijește de mediul înconjurător și nu dorește să sufoce planeta. Atât în hypermarketuri cât și online, există de cumpărat săculeți din material reciclabil sau de pânză, pe care să-i folosim de fiecare dată când cumpărăm fructe și legume care trebuie cântărite. Sacoșele de plastic pot fi foarte ușor schimbate cu sacoșele de pânză întărită, pe care le poți găsi în diferite mărimi.

Dar, dacă ai plecat de acasă fără o astfel de plasă, alege să cumperi o plasă din hârtie care este destul de rezistentă. Știm toți că firmele care comercializează sacoșe din LDPE (polietilenă de joasă densitate) susțin că sunt reciclabile și biodegradabile, însă, să nu uităm că sunt tot un plastic. Dacă avem alternative mult mai bune, de ce nu am alege varianta sănătoasă?

Înlocuirea sticlelor de plastic cu cele de sticlă

Chiar dacă este controversat acest aspect, prin consumul apei îmbuteliate în peturile de plastic, ingerăm o cantitate de plastic spun susținătorii teoriilor conspirationale. Da, știu că s-au inventat și variantele free BPA, însă consider că apa dintr-un material de sticlă are un alt gust decât cea dintr-un pet de plastic. Să nu mai vorbim de adepții consumului de apă alcalină, care susțin că aceasta își pierde proprietățile dacă este depozitată în sticle de plastic. Sunt multe companii care și-au înlocuit PET-urile cu sticle biodegradabile, așa că, dacă tot alegem, să ținem seama și de acest aspect. Îmi vin și acum în imagine viețuitoarele din oceane și nu numai, sufocate de inelele de plastic de la peturi și sticlele plutind nestingherite.

Măștile de protecție

Într-adevăr nu aveam destule probleme legate de mediu, că acum trebuie să ne gândim și ce facem cu măștile pe care le utilizăm zilnic. Fie alegem unele din material de bumbac, fie încercăm să le depozităm corespunzător. Momentan nu s-a luat nicio măsură pentru colectarea acestora în containere speciale, însă ca un cetățean civilizat și responsabil nu o arunci pe jos după folosire! Nu vrem să lăsăm în libertate un virus de care vrem să scăpăm.

Folosirea unor recipiente, ustensile care nu trebuie reciclate prea des

Îmi aduc aminte de un interviu al unei fete din Franța care ne prezenta nouă doamnelor, cum putem înlocui dischetele din bumbac, pe care le aruncăm zilnic, cu unele pe care le putem spăla în mașina de spălat. În plus recomanda și folosirea prosoapelor de pânză/bumbac pentru a înlocui atât de mult utilizatele prosoape de hârtie. Tot apelând la DIY (Do It Yourself) își confecționa huse care înlocuiau capacele borcanelor sau folia de plastic pe care o folosim pentru a păstra alimentele după ce le-am deschis și nu le-am consumat. Idei destul de interesante, care puse în aplicare ne scapă de munții de plastic și hârtia folosită necorespunzător.

Reciclarea dischetelor

Folosirea mijloacelor de transport în comun

În momentul în care ne-am cumpărat un apartament, am ținut să fie cât mai aproape de metrou. Acest lucru face ca timpul petrecut în mașina personală să se reducă considerabil, și astfel ai grijă și de mediul înconjurător poluat de gazele atâtor mașini. În plus scapi și de aglomerația din trafic și de nervii în căutarea unui loc de parcare.

Campanii în școli pentru un viitor verde

Sunt nenumărate școli care se implică în responsabilizarea elevilor și îi îndeamnă să recicleze selectiv. Pun la dispoziția lor containere speciale pentru reciclarea hârtiei, bateriilor sau becurilor.

set recycle element 1639 8646

Inspirată de campania E.ON România v-am arătat cum încerc zilnic să am grijă de mediul înconjurător, de resursele epuizabile ale planetei. Voi ce măsuri întreprindeți zilnic pentru crearea unui viitor verde?

Surse foto: arhivă personală, pixabay.com, unsplash.com, freepik.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!