Cuprins
Toamna nu vine doar cu schimbarea temperaturilor, ci și cu miresme de dulceață, zacuscă și murături. Îmi amintesc de ceaunul bunicii în care gutuile se transformau într-o minunată și parfumată dulceață, un deliciu sănătos pe o felie de pâine. Cum prunele deveneau un gem gros și întunecat, dar cu un gust aparte. Ne petreceam multe ore lângă focul care mistuia lemnele și uneori mâncam și porumb copt. Adunam dovlecii pe care bunica îi cocea în soba din casă, iarna. Nu știam noi de Halloween, iar dovlecii erau folosiți la plăcinte.
Vara bunica făcea dulceață de vișine, de pere și uneori de zmeură. Acele zile au trecut, bunica a îmbătrânit și puterile i s-au împuținat, și fiecare dintre noi încercăm să găsim variante cât mai sănătoase la dulceață și gem.
Un cuvânt nou pentru o experiență nouă
Interesată de acest aspect am dat o căutare și am găsit MELINIS. Este un dulce făcut din ingrediente naturale, din petale, fructe crude și proaspete, neprelucrate, în miere de salcâm doar simplu filtrată.
Melinis este o categorie nouă de produse; nu este o dulceață și nu este un produs apicol, ci este o creație nouă, realizată printr-o tehnologie inovatoare și inspirată din fascinația pentru darurile naturii. Pentru a-și păstra proprietățile și vitaminele, aceștia folosesc o metodă unică de preparare, procesul de fierbere este sub 35˚C, și astfel permite păstrarea proprietăților naturale ale fructelor și petalelor, amplifică parfumul lor natural și le conferă o savoare cu totul aparte.
Cătina
Pentru că atât vremurile în care trăim s-au schimbat, cât și toamna cea rece, avem nevoie de un aport suplimentar de vitamine și minerale. Cătina s-a dovedit a fi campioană la acest aspect. Este folosită încă din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională tibetană, indiană și chinezească. Cătina conține de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele și este un remediu natural pentru numeroase afecțiuni, în special pentru cele pulmonare, gastrointestinale, cardiace sau metabolice. Fructele de cătină conțin peste 190 de compuși nutriționali: flavonoide, acizi grași Omega 3, 6, 7, 9, vitamina E și betacaroten, minerale.
Cătina în miere – beneficii pentru o sănătate ca la carte:
– conține vitamine și oligoelemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, P, beta-caroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu
– întărirea sistemului imunitar
– sănătatea ochilor
– prevenirea îmbătrânirii
– reglarea sistemului endocrin
– reglarea nivelului de lipide din sânge
– reducerea inflamațiilor
Mierea
Mierea are și ea excelente beneficii pentru sănătate și este un ajutor de nădejde în: scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățește nivelul colesterolului, ajută la tratarea arsurilor, eficientă în tratarea tusei atât la copii cât și la adulți, tratarea problemelor digestive, creșterea energiei, oferă o piele mai fină și mai frumoasă.
Obișnuiam să ne preparăm cătină în casă, însă anul acesta am evitat aglomerația din piețe, și am ales o varianta la fel de sănătoasă: Melinis de cătină. Este preparat din miere de salcâm provenită din România (60%) și cătină crudă pastă (40%). Astfel că vitaminele nu sunt distruse prin fierbere sau alte procese de preparare.
Fetița mea urăște să ia medicamente, siropuri sau tincturi, așa că am încercat în fel și chip să o fac să guste din acest preparat. Pe lângă poveștile despre prințese și prinți care au prins super puteri după ce au mâncat sănătos, am ajuns la promisiuni de clătite cu dulceață.
Deliciu sănătos preparat în casă
Clătitele sunt și mai delicioase cu dulceață de vișine, pere și zmeură. Pentru că îmi place să prepar dulcele în casă, deseori facem clătite, papanași sau griș și orez cu lapte. Îmi place atunci când le servesc să o fac cu dulceață. Așa că Melinis de vișine, Melinis de zmeură, Melinis de afine sunt o alegere sănătoasă și gustoasă.
Dulceața de trandafiri
Dulceața de trandafiri mă duce din nou la curtea bunicii plină de ei. Chiar dacă îi admiram doar pentru frumusețea și parfumul lor, mai târziu am gustat și dulceața de trandafiri. Eram într-o vacanță în Turcia, pe terasa hotelului, și savuram această dulceață alături de o cafea neagră făcută la ibric pe nisip. Cele două se combinau de minune, iar mai târziu am gustat și din șerbetul de trandafiri. Petalele de trandafiri fac casă bună și cu dulceața și ceaiul, însă ne încântă simțurile și în produsele cosmetice.
Melinis de trandafiri păstrează aroma petalelor crude și intensifică nuanțele nobile ale mierii de salcâm. Are o textură catifelată, culoare rubinie, gust parfumat, intens, nobil, și rafinat. Conține miere de salcâm provenită din România (min. 80 %), petale crude de trandafiri (min.7 %), suc de lămâie. Petalele de trandafir din care este preparată această delicatesă, provin dintr-o plantație proprie de mai bine de 1200 de trandafiri din mai multe soiuri din familia Rosa Damascena (Trandafir de Damasc).
MELINIS este un deliciu sănătos, o noutate minunată pentru pasionații mierii și iubitorii de slow-food, și oferă o alternativă mult mai sănătoasă tuturor dulciurilor pe bază de zahăr. Este o delicatesă plurivalentă: un desert în sine, dar și un ingredient spectaculos în asocieri gastronomice complexe. Toate ingredientele alese pentru melinisuri sunt naturale, neprocesate și nerafinate industrial.
Pingback: Proba 11. Melinis – Un cuvânt nou pentru o experiență nouă