Eu sunt Malala | Malala Yousafzai, Christina Lamb
Eu sunt Malala | Malala Yousafzai, Christina Lamb

Eu sunt Malala | Malala Yousafzai, Christina Lamb

“Urmeaza statia Lujerului” se aude vocea celui care conduce metroul, desi eu trebuia sa cobor cu o statie in urma. Asta inseamna sa fii absorbit de o carte, sa nu mai auzi nimic in jurul tau. O carte emotionanta despre o fetita care doreste sa schimbe lumea cu cele mai “frumoase arme”: cartile si stilourile. A fost ca si o continuare pentru Splendida cetate a celor o mie de sori – Khaled Hosseini din care am aflat mai multe despre razboiul din Afganistan. La fel ca si acolo, luptele interne apar pentru ca alte tari avide pentru putere strica ordinea si linistea acestor oameni. In august 1947, India, colonie britanica in acel moment, a fost despartita in doua. Astfel a luat fiinta Pakistanul, un stat musulman independent.

Talibanii sunt rezultatul acestor dezechilibre si au fost scapati de sub control acei baieti/barbati care au fost antrenati in jihad. Jihadul este acel razboi sfant care ii face pe musulmani sa-si apere credinta si valorile. Faptul ca talibanii nu respecta Coranul si ii interpreteaza doar anumite pasaje dandu-le un sens gresit, nu trebuie sa-i faca pe ceilalti sa-i judece pe toti musulmanii si sa-i creada niste teroristi. Mai ales ca acesti oameni le fac rau si ii omoara pe proprii lor frati in credinta.

Musulmanii cred ca cel mai important este sa apere Islamul si se lasa amagiti de cei ca talibanii, care, in mod intentionat, interpreteaza gresit Coranul.

polirom

Malala prezinta religia ei si diferentele dintre suniti si siiti. In acelasi timp isi arata si dezamagirea pentru oamenii care interpreteaza gresit invatatura Coranului si nu-si lasa fetele/sotiile sa fie educate. Au impresia ca educatia le face pe acestea sa nu mai asculte de ei, insa dorinta lor este de a avea dreptul asupra propriilor vieti, de a lua hotarari pentru propria viata. Nemultumirea ei este ca exista inca familii care-si casatoresc fetele la 12 ani si care le ingradesc dreptul la educatie.

Sunt mandra ca fac parte din randurile pastunilor, dar cred ca regulile noastre de comportament lasa mult de dorit, mai ales cand este vorba de felul in care sunt tratate femeile.

In Pakistan, cand femeile spun ca vor sa fie independente, oamenii cred ca asta inseamna ca nu vor sa mai asculte de tati, frati sau soti. Dar nu e adevarat. Inseamna ca vrem sa puteam lua hotarari in ceea ce ne priveste. Vrem sa fim libere sa mergem la scoala sau la serviciu. Nicaieri in Coran nu scrie ca femeia trebuie sa depinda de barbat. Nimeni n-a venit din ceruri sa ne spuna ca femeia trebuie sa asculte de barbat.

Familia Malalei este total diferita de cele traditionaliste si aceasta a fost incurajata sa-si apere drepturile inca de mica. Mereu l-a insotit pe tatal ei la conferintele pentru apararea drepturilor fetelor la educatie, si la un moment dat a inceput sa fie vocea acestora.

Permiteti-ne sa ne luam cartile si stilourile sunt cele mai puternice arme de care dispunem. Un copil, un profesor, o carte si un stilou pot schimba lumea.

Oamenii din intreaga lume au ramas profund impresionati de cuvintele cu impact emotional mare ale acestui copil. Pentru ca a luptat si a vorbit despre cauza ei, a atras ura talibanilor care au inceput sa o ameninte atat pe ea cat si pe tatal ei. Talibanii considerau ca femeile trebuie sa aiba grija de copii si de casa, asta fiind menirea lor si educatia le-ar putea da o gandire occidentala, de nesupunere.

Daca intr-adevar crestinii, hindusii si evreii sunt dusmanii nostri, asa cum sustin multi, atunci de ce noi, musulmanii, luptam unii cu altii? Am fost indusi in eroare.

Talibanii ne puteau lua stilourile si cartile, dar nu ne puteau impiedica sa gandim.

Malala si tatal ei au continuat sa-si faca vocea auzita si astfel au devenit tinta talibanilor. Au inceput sa le denigreze scoala pe care tatal ei o administra si pe ei. Pentru ca nu au reusit sa-i intimideze, pe data de 9 octombrie 2012, Malala a fost impuscata in timp ce venea de la scoala impreuna cu alte colege si profesori. Pentru ca nu stiau care dintre fete era tinta lor, talibanii au impuscat alte doua fete care se aflau impreuna cu ea in spatele masinii. Glontul a trecut din orbita si a ajuns in umarul stang. Doar un miracol a facut ca aceasta fata sa nu moara. Dupa ce a fost dusa la un spital militar din Pakistan si operata de cel mai bun neurochirurg militar, medicii si chiar cei mai importanti politicieni au fost sfatuiti sa se gandeasca la posibilitatea unui transfer in Anglia, deoarece mijloacele de recuperare dupa operatie nu erau la cele mai inalte standarde asa cum Malala ar fi avut nevoie.

Pentru ca atacul asupra ei facuse inconjurul lumii, iar talibanii revendicasera acest atac, si nu-si permiteau ca ea sa moara, au hotarat sa fie transferata in Anglia. Malala nu a fost inteleasa de toata lumea, iar oameni din tara ei au lansat adevarate teorii ale conspiratiei prin care aceasta fusese ajutata de americani sa-si insceneze atacul si apoi sa traiasca fericita in alta tara. Atunci de ce ar mai fi revendicat talibanii acest atac?

Dupa ce si-a revenit din nenumaratele operatii, Malala a declarat:

Noi, oamenii, nu pricepem cat de mare este Dumnezeu. Ne-a dat o minte extraordinara si o inima sensibila. Ne-a binecuvantat cu doua buze cu care sa vorbim si sa ne exprimam sentimentele, cu doi ochi cu care sa vedem lumea plina de culori si de frumusete, cu doua picioare cu care sa mergem pe drumul vietii, cu doua maini care sa ne ajute sa facem treaba, cu un nas care simte toate parfumurile minunate si cu care sa auzim cuvinte de dragoste.

Pentru ca liderii politici au inteles ca momentan nu se pot intoarce in Pakistan si ca un alt atac ar avea o reactie din partea liderilor mondiali si chiar un alt razboi in Pakistan, Malala si familia ei au ramas in Birmingham, Anglia.

Stiu ca ma voi intoarce in Pakistan, dar, de cate ori ii spun lui tata ca vreau acasa, el gaseste scuze. “Nu, Jani, inca n-ai terminat tratamentul. Ar trebui sa ramai aici si sa inveti, ca sa poti apoi sa te folosesti bine de puterea cuvintelor.”

Are dreptate. Vreau sa invat si sa fiu bine antrenata in lupta cu armele cunoasterii. Asa voi putea sustine cu mai multa putere cauza mea.

Puteti comanda cartea dand click pe unul din link-urile de mai jos:

66 / 100

Lasă un răspuns

Drepturi de autor!

%d blogeri au apreciat: