Eu sunt Malala | Malala Yousafzai, Christina Lamb
Eu sunt Malala | Malala Yousafzai, Christina Lamb

Eu sunt Malala | Malala Yousafzai, Christina Lamb

“Urmează stația Lujerului” se aude vocea celui care conduce metroul, desi eu trebuia să cobor cu o stație în urmă. Asta înseamnă să fii absorbit de o carte, să nu mai auzi nimic în jurul tău. Eu sunt Malala este o carte emoționantă despre o fetiță care dorește să schimbe lumea cu cele mai “frumoase arme”: cărțile și stilourile.

Jihadul

Eu sunt Malala este ca și o continuare pentru Splendida cetate a celor o mie de sori – Khaled Hosseini din care am aflat mai multe despre războiul din Afganistan. La fel ca și acolo, luptele interne apar pentru că alte țări avide pentru putere strică ordinea și liniștea acestor oameni. În august 1947, India, colonie britanică în acel moment, a fost despărțită în două. Astfel a luat ființă Pakistanul, un stat musulman independent.

Talibanii sunt rezultatul acestor dezechilibre și au fost scăpați de sub control acei băieți/bărbați care au fost antrenați în jihad. Jihadul este acel război sfânt care îi face pe musulmani să-și apere credința și valorile. Faptul că talibanii nu respectă Coranul și îi interpretează doar anumite pasaje dându-le un sens greșit, nu trebuie să-i facă pe ceilalți să-i judece pe toți musulmanii și să-i creadă niște teroriști. Mai ales că acești oameni le fac rău și îi omoară pe proprii lor frați în credință.

Musulmanii cred că cel mai important este să apere Islamul și se lasă amăgiți de cei ca talibanii, care, în mod intenționat, interpretează greșit Coranul.

polirom

Malala

Malala prezintă religia ei și diferențele dintre suniți și șiiți. În același timp își arată și dezamăgirea pentru oamenii care interpretează greșit învățătura Coranului și nu-și lasă fetele/soțiile să fie educate. Au impresia că educația le face pe acestea să nu mai asculte de ei, însă dorința lor este de a avea dreptul asupra propriilor vieți, de a lua hotărâri pentru propria viață. Nemulțumirea ei este că există încă familii care-și căsătoresc fetele la 12 ani și care le îngrădesc dreptul la educație.

Sunt mandră că fac parte din rândurile pastunilor, dar cred că regulile noastre de comportament lasă mult de dorit, mai ales când este vorba de felul în care sunt tratate femeile.

În Pakistan, când femeile spun că vor să fie independente, oamenii cred că asta înseamnă că nu vor să mai asculte de tați, frați sau soți. Dar nu e adevărat. Înseamnă că vrem să putem lua hotărâri în ceea ce ne privește. Vrem să fim libere să mergem la scoală sau la serviciu. Nicăieri în Coran nu scrie că femeia trebuie să depindă de bărbat. Nimeni n-a venit din ceruri să ne spună că femeia trebuie să asculte de bărbat.

Familie diferită

Familia Malalei este total diferită de cele tradiționaliste și aceasta a fost încurajată să-și apere drepturile încă de mică. Mereu l-a însoțit pe tatăl ei la conferințele pentru apărarea drepturilor fetelor la educație, și la un moment dat a început să fie vocea acestora.

Permiteți-ne să ne luăm cărțile și stilourile – sunt cele mai puternice arme de care dispunem. Un copil, un profesor, o carte și un stilou pot schimba lumea.

Oamenii din întreagă lume au rămas profund impresionați de cuvintele cu impact emoțional mare ale acestui copil. Pentru că a luptat și a vorbit despre cauza ei, a atras ura talibanilor care au început să o amenințe atât pe ea cât și pe tatăl ei. Talibanii considerau că femeile trebuie să aibă grijă de copii și de casă, asta fiind menirea lor și educația le-ar putea da o gândire occidentală, de nesupunere.

Dacă într-adevăr creștinii, hindușii și evreii sunt dușmanii noștri, așa cum susțin mulți, atunci de ce noi, musulmanii, luptăm unii cu alții? Am fost induși în eroare.

Talibanii ne puteau lua stilourile și cărțile, dar nu ne puteau împiedica să gândim.

Incidentul

Malala și tatăl ei au continuat să-și facă vocea auzită și astfel au devenit ținta talibanilor. Au început să le denigreze școala pe care tatăl ei o administra și pe ei. Pentru că nu au reușit să-i intimideze, pe data de 9 octombrie 2012, Malala a fost împușcată în timp ce venea de la scoală împreună cu alte colege și profesori. Deoarece nu știau care dintre fete era ținta lor, talibanii au împușcat alte două fete care se aflau împreună cu ea în spatele mașinii. Glonțul a trecut din orbită și a ajuns în umărul stâng.

Doar un miracol a făcut că această fată să nu moară. După ce a fost dusă la un spital militar din Pakistan și operată de cel mai bun neurochirurg militar, medicii și chiar cei mai importanți politicieni au fost sfătuiți să se gândească la posibilitatea unui transfer în Anglia, deoarece mijloacele de recuperare după operație nu erau la cele mai înalte standarde așa cum Malala ar fi avut nevoie.

Pentru că atacul asupra ei făcuse înconjurul lumii, iar talibanii revendicaseră acest atac, și nu-și permiteau că ea să moară, au hotărât să fie transferată în Anglia. Malala nu a fost înțeleasă de toată lumea, iar oameni din țara ei au lansat adevărate teorii ale conspirației prin care aceasta fusese ajutată de americani să-și însceneze atacul și apoi să trăiască fericită în altă țară. Atunci de ce ar mai fi revendicat talibanii acest atac?

Vocea Malalei sigur va fi auzită

După ce și-a revenit din nenumăratele operații, Malala a declarat:

Noi, oamenii, nu pricepem cât de mare este Dumnezeu. Ne-a dat o minte extraordinară și o inimă sensibilă. Ne-a binecuvântat cu două buze cu care să vorbim și să ne exprimăm sentimentele, cu doi ochi cu care să vedem lumea plină de culori și de frumusețe, cu două picioare cu care să mergem pe drumul vieții, cu două mâini care să ne ajute să facem treabă, cu un nas care simte toate parfumurile minunate și cu care să auzim cuvinte de dragoste.

Pentru că liderii politici au înțeles că momentan nu se pot întoarce în Pakistan și că un alt atac ar avea o reacție din partea liderilor mondiali și chiar un alt război în Pakistan, Malala și familia ei au rămas în Birmingham, Anglia.

Știu că mă voi întoarce în Pakistan, dar, de câte ori îi spun lui tata că vreau acasă, el găsește scuze. “Nu, Jani, încă n-ai terminat tratamentul. Ar trebui să rămâi aici și să înveți, ca să poți apoi să te folosești bine de puterea cuvintelor.”

Are dreptate. Vreau să învăț și să fiu bine antrenată în lupta cu armele cunoașterii. Așa voi putea susține cu mai multă putere cauza mea.

Cumpără online

2 Comments

  1. Pingback: Top cele mai vândute cărți 2022 - Dusă cu cartea

  2. Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2023 - Dusă cu cartea 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!