Cuprins
Sunt extrem de încântată să împărtășesc cu voi recenzia unei cărți care mi-a intrat profund în suflet, m-a răvășit și mi-a adus în același timp speranța. Înainte de a intra în detalii, vreau să vă spun că am citit sute, dacă nu chiar mii de cărți de-a lungul vieții mele, acoperind o gamă largă de genuri și subiecte. Îmi place să cred că fiecare carte are ceva special de oferit, iar misiunea mea este să împărtășesc această bucurie și inspirație cu voi, cititorii blogului meu.
Radiografia suferinței și a vindecării este o carte care m-a cucerit, deși în primele pagini descopeream o studentă la medicină, care îmi vorbea în termeni medicali. Pe măsură ce am continuat s-o citesc, de la pagina 20 încolo, am simțit cum mă adânceam în reflecții profunde asupra vieții și a tuturor aspectelor sale esențiale. A fost o experiență emoționantă, plină de lacrimi și suspine, care m-a determinat să explorez fiecare colț ascuns al sufletului meu și să vindec rănile care au fost adânc înrădăcinate.
Cartea are puterea de a deschide uși pe care le-am crezut închise pentru totdeauna și de a aduce la suprafață toate acele emoții pe care am încercat să le ascund. Însă Denisa Grigoraș a știut să aducă și alinare prin cuvintele ei blânde, oferind speranță și nădejde în mijlocul întunericului.
Am citit cărțile lui Anne Ancelin Schutzenberger, cărți scrise din perspectiva unui psihoterapeut care a lucrat cu bolnavii de cancer și a adus alinare pentru doliul neîncheiat, am citit și cartea lui Suleika Jaouad, cea care a luptat și a învins cancerul, însă o carte în care ți se povestește prin ce trec aparținătorii bolnavilor de cancer și cum trăiesc toate acele momente, nu am citit.
Dacă treci printr-un astfel de moment sau ai pierdut pe cineva din cauza acestei boli necruțătoare, Radiografia suferinței și a vindecării este luminița care îți poate aduce alinare, pentru că este scrisă din perspectiva persoanei care a trăit această suferință și o vindecă în fiecare zi în care povestea ei vindecă alte suflete.
Totul era un vârtej în mintea mea, dar și în suflet. De ce toate apărute acum, când toate lucrurile ar trebui să se amelioreze după atâtea proceduri medicale, și nu invers? De ce, în primă instanță, oamenii trebuie să se îmbolnăvească, în special oamenii buni?
Cancerul este cu siguranță una dintre cele mai necruțătoare boli, deoarece nu face diferențe între persoane. Indiferent de statutul social, bogăție sau caracter, această boală poate lovi pe oricine, în orice moment al vieții. Totuși, în ciuda naturii sale nemiloase, există și speranță. În Radiografia suferinței și a vindecării, descoperim că există cazuri de cancer care pot fi tratate cu șanse de vindecare, însă sunt și cancere care îi răpesc pe cei dragi de lângă noi.
Dar ce se întâmplă atunci când cancerul afectează pe cineva din familia ta, când persoana dragă se luptă cu această boală? Această întrebare adâncește sentimentele și gândurile noastre într-un labirint emoțional. Ne confruntăm cu teama de pierdere, sentimentul de neputință și dorința arzătoare de a face tot ce putem pentru a-i ajuta pe cei dragi să treacă prin această încercare. Este un roller coaster al emoțiilor și al epuizării fizice, dar și o oportunitate de a demonstra iubirea și sprijinul nostru necondiționat față de cei dragi.
În astfel de momente dificile, ne putem baza pe puterea familiei și a prietenilor pentru a-i oferi bolnavului sprijinul necesar. Este important să fim acolo pentru persoana care se luptă cu boala, să fim alături de ea în fiecare etapă a tratamentului și să-i oferim confortul și susținerea de care are nevoie. Așa a fost și Denisa, alături de Cica, atunci când aceasta a fost internată pentru analize, intervenții, citostatice și radioterapie. Împreună cu ceilalți membri ai familiei, au traversat acest drum dificil și au dorit să mențină speranța vie în căutarea vindecării și a luminii de la capătul tunelului.
Cancerul bunicii i-a speriat pe toți. Parcă era, ori mai bine zis, parcă eram cu toții ciumați. Și în timp ce bunica tânjea după oameni, după râsete, după o vorbă bună și socializare, restul ocolea casa noastră de parcă noi, în sine, eram vânzători de cancer. Și aici, în prietenii, în cunoștințe și, pe alocuri, chiar și în familie oamenii au pus mai mult accentul pe boală și deloc pe bolnav. Deloc pe bunica.
Sindromul salvatorului
Cu toții am auzit de Sindromul salvatorului și am căzut în capcana celui care își asumă responsabilitatea de a salva sau de a rezolva problemele altora, întotdeauna în detrimentul propriei sănătăți sau al fericirii. Această tendință duce la epuizare emoțională, stres cronic și resentimente.
Denisa nu simțea că își irosește adolescența, că își refuză micile plăceri specifice vârstei având grijă de Cica. Simțea nevoia s-o protejeze și s-o îngrijească pe bunica, chiar dacă se pregătea de cel mai important examen al vieții și de admiterea la facultate. Ba din contră, începea să poarte halatul imaginar al doctorului care urma să devină peste ani, așa că responsabilitatea ei era din ce în ce mai mare.
Viața în spital era epuizantă, asta pentru că mereu eram în alertă să o ajut pe bunica. Orele mele de odihnă erau aproape inexistente, așa că începusem să resimt oboseală. Mă bucuram să o văd pe Cica bine și că era atât de motivată să se întoarcă sănătoasă acasă.
Psihoterapia
Psihoterapia este importantă pentru aparținătorii bolnavilor de cancer deoarece oferă sprijin emoțional, consiliere și ghidare, îmbunătățirea relațiilor, reducerea izolării sociale, gestionarea durerii și a pierderii în unele cazuri, precum și menținerea sănătății mintale. Ajută la gestionarea stresului și a emoțiilor intense asociate cu îngrijirea unei persoane care are cancer și pentru a le ajuta să facă față într-un mod sănătos și eficient.
Denisa a realizat cât de crucial este suportul emoțional, și așa a ajuns la dna G., o psihoterapeută cu suflet de artist. În cabinetul ei, și-a confruntat cele mai adânci temeri, însă știa că doar așa ar putea fi aproape de Cica, în această călătorie a vieții și a morții.
Și apoi am găsit-o pe doamna G. Am văzut-o boemă, cu câteva șuvițe în ochi, și mi-a plăcut din prima de ea. Mi-a plăcut și că e artist şi, cumva, acolo, undeva, sufletul meu a spus că pe ea o alegem.
Radiografia suferinței și a vindecării
Nu voi divulga finalul cărții, așa cum fac de obicei, deoarece consider că o carte este asemănătoare unui film: cu cât cunoști mai multe despre ea, cu atât ți se poate părea mai puțin interesantă. În schimb, îți ofer un citat care pentru mine a fost revelator:
Dar visul meu este acela de a vindeca oameni prin cuvinte, așa cum m-au vindecat și ele pe mine.
Când simțiți că pământul vă fuge de sub picioare, ţineţi-vă strâns de cer. Pentru că nu sunteți niciodată singuri.
Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Încerc să găsesc de fiecare dată cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.
Draga mea dragă, îți mulțumesc din suflet pentru tot!!!
Pingback: Între două lumi | Suleika Jaouad - Dusă cu cartea 2024
Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2024
Pingback: Top Cărți 2025 - Dusă cu cartea