Dezvoltarea terapeutului. Vindecându-i pe ceilalți – Vindecându-te pe tine însuți | Louis Cozolino
Dezvoltarea terapeutului. Vindecându-i pe ceilalți – Vindecându-te pe tine însuți | Louis Cozolino

Dezvoltarea terapeutului. Vindecându-i pe ceilalți – Vindecându-te pe tine însuți | Louis Cozolino

Dezvoltarea terapeutului este un ghid practic pentru atingerea următorului nivel în dezvoltarea profesională, în domeniul terapiei sau un nou nivel pentru cei interesați de propria dezvoltare. Louis Cozolino, cunoscut pentru abordarea lui convingătoare și profundă, ne introduce în lumea unui terapeut experimentat, ne oferă instrumente practice și perspective valoroase pentru a naviga în lumea terapiei și a dezvoltării personale.

Cartea explorează atât concepte abstracte, cât și modul în care terapeuții interacționează cu pacienții lor. Idei precum să fii curios într-un mod relaxat, să găsești oameni care pot ajuta în secret și să descoperi povești profunde îți vor antrena gândirea și îți vor aduce răspunsuri la frământările interioare. De asemenea, cartea Dezvoltarea terapeutului cuprinde aspecte importante legate de sănătatea mintală, cum ar fi stările de spirit, procesul de schimbare, atenția liberă și “ascultarea cu a treia ureche” (ceea ce nu se spune în mod direct). Nu este doar un ghid teoretic, ci oferă sfaturi practice și ne ajută să înțelegem mai bine provocările actuale, cum ar fi gestionarea stresului și a dependenței de internet.

Esența psihoterapiei

Esența psihoterapiei, așa cum a fost descrisă de Louis Cozolino, constă în recunoașterea și acceptarea faptului că atât terapeuții, cât și clienții se confruntă cu incertitudini și îndoieli în procesul terapeutic. Este important să ne dăm seama că nimeni nu știe cu adevărat ce face atunci când începe, și este normal să fim confuzi sau speriați.

Totuși, chiar și în această incertitudine, terapeuții au o responsabilitate reală de a nu face rău și de a căuta modalități pentru a-i ajuta pe cei pe care îi îndrumă în procesul lor de vindecare și creștere personală. Astfel, esența psihoterapiei este de a crea un spațiu sigur și de acceptare în care clienții pot să exploreze, să se descopere și să se dezvolte, iar terapeuții să-i ghideze și să-i sprijine pe acest drum.

Nu ne naștem ca indivizi de sine stătători, ci încorporați în universul unor relații. Doar mai târziu, pe parcursul dezvoltării, începem să înțelegem că suntem separați de ceilalți și trebuie să învățăm treptat să avem grijă de noi înșine. Când suntem copii și pierdem sprijinul și reglarea oferite de ceilalți, trebuie să le înlocuim cu ceva din noi înșine. Cu o sincronizare bună și un sprijin adecvat, acest lucru se poate întâmpla într-o manieră naturală și sănătoasă, care să ne permită să ne construim propriile capacități interioare, înainte ca sprijinul extern să fie retras.

Conștientizarea

Louis Cozolino subliniază că fiecare dintre noi este influențat de mediul în care trăiește, de experiențele noastre anterioare, indiferent dacă acestea au fost pozitive sau negative. El sugerează că aceste influențe ne definesc într-un fel și sunt prezente în toate aspectele noastre, inclusiv la nivel fizic și spiritual.

Pentru Cozolino, terapia este un proces dinamic și plin de descoperiri noi, în care el caută mereu să găsească modalități creative de a se conecta cu fiecare persoană. El consideră că povestirile și narațiunile personale sunt esențiale pentru a înțelege identitatea, cultura și aspirațiile individuale. În același timp, Cozolino exprimă o opoziție față de terapiile care promit soluții miraculoase pentru toate problemele, susținând că nu există o abordare universală care să funcționeze pentru fiecare persoană în parte.

Trebuie să ne mutăm atenția printre mai multe surse de informații, de la una la alta. Corpul nostru reprezintă prima sursă de informații, sub forma tensiunii musculare, a modificărilor de postură, a fluctuațiilor de excitație sau de anxietate sau sub forma unei agitații incipiente.

Neuroștiința

Autorul evidențiază ideea că funcționarea noastră mintală este influențată de interacțiunea dintre diferitele sisteme executive ale creierului nostru. El sugerează că sistemul executiv primitiv, situat în amigdală, poate influența celelalte sisteme executive ale creierului, cum ar fi capacitatea noastră de rezolvare a problemelor, raționamentul abstract și conexiunea socială. Pentru Louis Cozolino, o regulă fundamentală în terapie este să poată calma excitarea excesivă a unei persoane, astfel încât celelalte funcții executive să poată fi activate și integrate în mod corespunzător. De asemenea, el sugerează că relația terapeutică sigură este esențială pentru schimbare, deoarece creează un mediu în care clientul poate gândi, reflecta și simți liber, fără constrângeri anxioase.

Dacă, iniţial, armura caracterială este creată de client pentru a se proteja de durerea și anxietatea provocate de mediul extern, ea devine ulterior o carapace rigidă care îi limitează viața. Acesta este motivul, după părerea lui Reich, pentru care oamenii au tendința de a rămâne bolnavi și de a se angaja repetitiv în comportamente nesănătoase și autodistructive. Prin opoziție cu Freud, care credea că repetăm comportamentele iraţionale dintr-un efort inconștient de a ne vindeca, Reich credea că reacţionăm la lumea exterioară prin prisma apărărilor noastre timpurii, ceea ce duce la tipare de comportament autodistructiv.

Sinele

Louis Cozolino afirmă că “Sine” necesită participarea tuturor sistemelor cerebrale diferite, care sunt implicate în capacitățile cognitive și emoționale ale ființelor umane. El face o conexiune între acest concept și teoriile lui Freud despre puterea Eului într-o perspectivă dinamică. Autorul explică cum, conform lui Freud, trauma este rezultatul unei supraîncărcări a sistemului nervos autonom sau a amigdalei, care inhibă alte sisteme care ar trebui să regleze reacțiile noastre la mediul înconjurător. Acest lucru poate duce la sentimentul de copleșire și victimizare. Ideea centrală este că trauma este legată de incapacitatea noastră de a procesa intern evenimentele și de a regla ceea ce trăim.

Deși mulți oameni se angajează într-o apărare intelectuală și pun întrebări complexe despre subiecte precum mecanica cuantică, este esențial ca toate sistemele cerebrale să se dezvolte și să comunice între ele. Când individul se simte autentic și își folosește inteligența în mod eficient pentru a naviga printre probleme și în spațiul și timpul care funcționează, rezultatul este o modulare corespunzătoare a sistemului nervos autonom și o implicare adecvată a diferitelor părți ale creierului.

Deficitul de atenție cauzat de internet

Autorul subliniază efectele negative ale utilizării excesive a internetului, sugerând că acesta poate afecta dezvoltarea și integrarea celor trei sisteme executive ale creierului. El menționează dificultatea, în special pentru tineri, de a obține o reglementare emoțională adecvată în mediul online, unde interacțiunile sociale sunt mai superficiale. Observațiile sale sunt susținute de întâmplări din practica sa, cum ar fi cazul unui client adolescent care a început să-și pună întrebări despre propriile sale funcții cognitive și emoționale, sugerând o posibilă influență negativă a utilizării internetului asupra sănătății mintale.

Companiile de tehnologie concurează pentru atenția noastră și afectează aspecte importante ale vieții noastre, cum ar fi somnul și relațiile interpersonale. El menționează că există specialiști în psihologie și ingineri sociali în Silicon Valley care lucrează pentru a capta atenția utilizatorilor și că mulți oameni au fost captivați de platformele precum Google, Facebook și TikTok. Autorul atrage atenția asupra faptului că aceste influențe pot avea consecințe grave asupra sănătății mintale, menționând creșterea anxietății, depresiei și suicidului în rândul persoanelor tinere. El exprimă îngrijorarea că oamenii nu sunt suficient de conștienți de impactul pe care internetul îl are asupra lor și speră că în viitorul apropiat se va produce o trezire la realitate în ceea ce privește aceste aspecte.

Dezvoltarea terapeutului. Vindecându-i pe ceilalți – Vindecându-te pe tine însuți

Dacă ești interesat să înțelegeți mai bine complexitatea minții umane și vrei să descoperi cum pot fi integrate conceptele neuroștiințifice în terapia și dezvoltarea personală, lucrările lui Louis Cozolino sunt o alegere excelentă. Autorul abordează subiecte precum influențele culturale, traumele, relațiile interpersonale și modul în care acestea ne afectează funcționarea mentală și emoțională.

Prin cartea Dezvoltarea terapeutului, Cozolino oferă o perspectivă profundă și accesibilă asupra modului în care mintea umană funcționează și cum putem naviga mai eficient prin provocările vieții. Indiferent dacă ești un terapeut profesionist, un student sau pur și simplu un cititor interesat de psihologie și dezvoltare personală, lucrările lui Louis Cozolino îți pot oferi insight-uri valoroase și instrumente practice pentru a-ți îmbunătăți viața și relațiile.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!