Memoriile unei reptile | Silje O. Ulstein
Memoriile unei reptile | Silje O. Ulstein

Memoriile unei reptile | Silje O. Ulstein

Memoriile unei reptile este un roman original, inteligent, înfricoșător și memorabil, care îți taie răsuflarea și îți va rămâne în minte mult timp după ce l-ai terminat. Nu am mai citit niciodată o carte care să fie spusă din perspectiva unui șarpe.

Autoarea Silje O. Ulstein a recunoscut că a efectuat o cercetare aprofundată pentru a înțelege comportamentul și psihologia șerpilor. A citit, a urmărit videoclipuri pe YouTube, a vizitat un zoo și a vorbit cu îngrijitorii de animale. Silje Ulstein a fost fascinată de simțurile șerpilor, în special modul în care văd, deoarece nu văd în mod convențional, ci detectează doar căldura. Astfel, a încercat să integreze aceste cunoștințe în personajele sale, observând asemănările și diferențele dintre oameni și șerpi.

Povestea alternează între două perioade – 2005 și 2017 – în două localități din Norvegia, cu mai multe cadre temporale și mai multe personaje. În 2003, Liv este obsedată de ideea de a avea un șarpe, așa că îl cumpără pe Nero, un pui de piton birmanez, care ajunge să-i domine viața, oferindu-i un sentiment de siguranță. În 2017, fiica lui Mariam dispare, declanșându-se o anchetă complexă care dezvăluie secrete și traume demult ascunse.

Liv

În 2005 facem cunoștință cu Liv, o tânără de 20 de ani, care locuiește în orașul Ålesund, Norvegia. Ea este o fire introvertită și singuratică, care se luptă să facă față traumei suferite în copilărie. A crescut cu o mamă neglijentă și un frate abuziv. Mama ei, pe care o numea “femeia care își spune mama mea”, nu i-a acordat niciodată atenția sau dragostea de care avea nevoie, Fratele ei, Patrick, o bătea și o umilea constant.

Liv a învățat să se protejeze de durerea și singurătatea pe care le trăia în casa ei. A devenit o persoană retrasă și închisă în sine. Și-a întors spatele familiei și a început să-și construiască o nouă viață în Ålesund. Într-o noapte, Liv și prietenii ei, Egil și Ingvar, se uitau la un documentar despre șerpi. Liv a fost fascinată de ceea ce a văzut și, sub influența drogurilor, a decis să adopte un șarpe piton.

Prietenia dintre Liv și Nero, așa cum îl numește ea, se leagă imediat. Nero este un animal înțelegător și blând, care o acceptă pe Liv așa cum este. El îi oferă sprijinul și compasiunea de care Liv are nevoie pentru a începe să se vindece. Pe măsură ce Nero crește, relația dintre el și Liv se adâncește. Nero devine un membru al familiei pentru Liv, iar ea îl consideră pe Nero cel mai bun prieten al ei.

Liv a fost imediat atrasă de Nero. Era fascinată de corpul său lung și flexibil, de ochii săi strălucitori și de limba lui șuierătoare. A început să petreacă tot mai mult timp cu Nero, iar în curând a devenit obsedată de el. Liv îl ținea pe Nero în camera ei și îl lăsa să doarmă în patul ei. Liv era convinsă că Nero o înțelegea și o iubea. Se simțea în sfârșit înțeleasă și iubită.

A început să-mi citească din carte. Era un vers care descria două creaturi, un bărbat și un șarpe, care se preschimbau unul în celălalt. Poemul prezenta întregul proces – cum picioarele bărbatului se împleteau între ele, cum limba i se bifurca, în timp ce șarpelui i se întâmpla opusul, cum reptilei îi creșteau păr și urechi, în vreme ce pielea omului se întărea. În final, bărbatul care se transformase în șarpe se târa pe pământ, șuierând, în timp ce reptila, acum preschimbată în om, stătea în picioare.

Exact asta ți se întâmplă și ție, a râs el. Te transformi în șarpe. N-am de unde să știu dacă nu cumva tu stai încolăcită la tine în cameră, iar Nero e cel care își petrece timpul cu noi.

Nero

Ca să nu credeți că Liv delirează, Nero își povestește propriile capitole. Nero este un șarpe piton birmanez, un animal inteligent și sensibil, care are o înțelegere profundă a naturii umane. Nero a fost capturat în sălbăticie și a fost vândut în Norvegia. El a fost ținut în captivitate într-o cușcă mică și a fost abuzat de proprietarul său anterior.

Când Liv l-a adoptat pe Nero, el era un animal traumatizat și speriat. Dar, cu ajutorul lui Liv, Nero a început să se vindece. Nero este un martor tăcut al vieții lui Liv. El vede totul, simte totul, de la emoțiile ei cele mai profunde până la secretele ei cele mai întunecate. Nero înțelege că Liv este o persoană complexă, cu atât de multe de oferit lumii.

Nero îi spune în limba lui că este singur și că are nevoie de ea. Liv este convinsă că Nero o înțelege și că o iubește. Se simte în sfârșit înțeleasă și iubită. Nero spune că a șuierat cuvintele “vânătoare” și “mâncare” către “femeia caldă” când s-a săturat să mănânce carcase reci, fără suflet. Liv continuă să folosească mijloace viclene pentru a obține hrană vie pentru Nero, mințind când adoptă un pisoi pentru “bunica ei”.

Totuși Nero este un șarpe, chiar dacă a fost “răpit” din mediul lui natural, nu poți să-i schimbi modul de gândire și să-i reprimi dorința de a vâna. Pe măsură ce povestea avansează, Nero devine teribil de mare și are momente de ticluire de planuri ucigașe, inclusiv asupra “femeii calde”.

M-am întins alături, comparând lungimea trupurilor noastre. Am fost încântat să observ că acum îi depășeam capul palid și tălpile goale. În sfârșit, îmi putea deveni pradă. Pe parcursul nopții, în timp ce dormea, m-am strecurat pe sub spatele ei și m-am înfășurat în jurul burții moi, capturând-o în colacul meu. Și dacă s-ar fi trezit, ar fi fost prea târziu. O prinsesem. Mușchii mei erau cu mult mai puternici decât ai ei. Am lins aerul în căutarea gusturilor ei, învăluind-o și pregătindu-mă pentru această masă uriașă.

Am căscat gura ca să consum în sfârșit festinul la care visasem de atât de mult timp, dar m-am oprit. N-am putut înainta. Eram blocat. Ea s-a zbătut în strânsoarea mea, în timp ce eu mă străduiam să pricep. În cele din urmă i-am dat drumul, răsucindu-mă ca să mă eliberez.

Relația dintre Liv și Nero este o relație de dependență reciprocă. Liv are nevoie de Nero pentru a se simți iubită și înțeleasă. Nero are nevoie de Liv pentru a supraviețui.

În mitologia nordică Jormungand sau Șarpele Midgard este un șarpe uriaș care ajunge să-și mănânce propria coadă. Și Nero ajunge în final un șarpe uriaș, este inteligent și senzitiv și poate înțelege limbajul și comunica cu oamenii. În Memoriile unei reptile, Nero este văzut și ca o metaforă pentru traumele copilăriei lui Liv, care a fost abuzată în copilărie, lăsând o amprentă profundă asupra ei. Nero poate fi asemănat și ca o reprezentare duală a umanității: fascinant, dar înfricoșător, puternic, dar periculos.

Mariam

În 2017, în orașul vecin Kristiansund, Mariam Lind de 35 de ani și fiica ei de 11 ani, Iben, au o zi de petrecut ca mama și fiică într-un magazin de mari dimensiuni din mall-ul local. Iben își supără mama cerând constant o carte de benzi desenate cu zombi. Fiecare părinte gestionează diferit situația “copilului enervant”; în acest caz, Mariam îi tot spune “nu” lui Iben, iar fata pleacă nervoasă.

E ca și cum o veche amintire ar pluti pe suprafața apei, clătinându-se în unduirile acesteia. O bulă care refuză să se spargă. Nu pot fugi în felul ăsta. Va fi mai rău. Lucrul pe care mă străduiesc să-l las în urmă nu mă va lăsă în pace.

Am rămas puțin surprinsă că Mariam a lăsat-o să plece pe Iben, crezând că fata s-a întors singură acasă. Astfel, Mariam pleacă la o plimbare lungă cu mașina pentru a se calma. Când Mariam se întoarce acasă în acea seară, soțul ei este surprins că Iben nu este cu mama ei. Iarăși, Mariam era pur și simplu indiferentă. Tatăl anunță dispariția și încearcă să facă tot posibilul să-și găsească fata.

Detectivul Roe Olsvik îi suspectează imediat pe părinții lui Iben. El crede că Mariam ar fi putut să o răpească pe Iben pentru a-și controla viața. Roe este, de asemenea, îngrijorat de faptul că Tor Lind ar fi putut să-și omoare propria fiică pentru a-și ascunde o aventură extraconjugală.

Mariam este furioasă când află că este suspectată de răpirea fiicei sale. Ea este convinsă că știe cine i-a răpit fiica și decide să facă o călătorie în alt oraș pentru a găsi răspunsuri, dar și pentru a-și înfrunta trecutul și adevăruri dureroase.

Memoriile unei reptile

Povestea lui Liv, Nero și Mariam se intersectează într-un mod dramatic. Dispariția lui Iben duce la dezvăluirea unor secrete întunecate și a unor traume profunde ale tuturor personajelor din carte. Vă las pe voi să aflați ce se întâmplă cu Nero și Liv, Iben și Mariam.

Memoriile unei reptile este un roman captivant și provocator, care m-a fascinat și m-a surprins în același timp. Este o carte care ne face să ne întrebăm dacă putem scăpa vreodată de trecutul nostru și demonstrează că și cei mai ciudați și neobișnuiți oameni sunt și ei adevărați, dar și umani. Silje Ulstein a reușit să îmbine profunzimea psihologică cu răsturnări de situație pline de suspans.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea

One comment

  1. Pingback: Benedictiana de Bogdan Boeru - Dusă cu cartea 2024

Leave a Reply

Drepturi de autor!