Oscar și Tanti Roz | Eric-Emmanuel Schmitt
Oscar și Tanti Roz | Eric-Emmanuel Schmitt

Oscar și Tanti Roz | Eric-Emmanuel Schmitt

Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt a fost publicată în 2002 ca parte a unei serii de povestiri Ciclul invizibilului, din care face parte și Domnul Ibrahim și florile din Coran. Fiecare povestire din această serie este de sine stătătoare și abordează chestiuni de spiritualitate din diferite tradiții de credință și gândire. Oscar și Tanti Roz explorează întrebări de credința creștină în legătură cu moartea. A fost scrisă inițial în limba franceză, tradusă în numeroase limbi și adaptată pentru teatru și film.

Cartea începe prin a pune în centrul atenției viața lui Oscar, un băiat de zece ani care se confruntă cu suferința și cu iminența morții în urma unei lupte grele împotriva cancerului. Alegerea de a povesti prin intermediul scrisorilor către Dumnezeu adaugă o notă de intimitate și sinceritate, dezvăluind cititorilor gândurile și întrebările profunde ale lui Oscar cu privire la viață și la moarte. Această perspectivă oferă o incursiune directă în mintea și sufletul lui Oscar, în timp ce se pregătește să întâmpine necunoscutul.

Scrisorile

Oscar și Tanti Roz prezintă povestea lui Oscar, un băiat de 10 ani care suferă de cancer și care își trăiește ultimele zile la spital. Lui Oscar i se mai dau 12 zile de trăit, iar Tanti Roz îl încurajează să-i scrie lui Dumnezeu. De asemenea, ea îl încurajează să reflecteze asupra fiecărei zile rămase ca și cum ar fi un întreg deceniu de viață. Oscar începe să-i scrie lui Dumnezeu, privind înapoi la ziua în care i se confirmă moartea iminentă ca și cum ar fi primul deceniu de viață. De acolo, fiecare zi următoare reprezintă un alt deceniu, iar Oscar își umple scrisorile către Dumnezeu cu detalii din fiecare zi, pe măsură ce se apropie momentul iminent.

Gata, m-am căsătorit. Suntem în 21 decembrie, merg pe treizeci de ani şi m-am căsătorit. Cât despre copii, Peggy Albăstrea și cu mine am hotărât că o să ne gândim la asta mai târziu. De fapt, cred că nu e încă pregătită.

Oscar îi scrie lui Dumnezeu scrisori prin care își exprimă gândurile și sentimentele despre viață, moarte, familie, prieteni și dragoste. Acest joc amuzant îi oferă acestuia modalitatea de a trăi o viață pe care nu va avea ocazia să o trăiască. O viață în care crește, experimentează dragostea, se căsătorește cu Peggy Albăstrea, se confruntă cu luptele adolescenței și descoperă că durerea este o parte firească a existenței.

Azi împlinesc o sută de ani. Ca Tanti Roz.

Dorm mult, dar mă simt bine. Am încercat să le explic părinților mei ce-i viața, un cadou foarte tare. La început, supraestimăm cadoul ăsta: credem c-am primit viața veșnică. După aceea îl subestimăm, ni se pare urât, prea scurt, mai c-am fi gata să-l aruncăm. În sfârșit, ne dăm seama că de fapt n-am primit-o cadou, ci doar cu împrumut. Și-atunci încercăm s-o merităm. Eu, care am o sută de ani, știu despre ce vorbesc.

Cu cât îmbătrânești, cu atât trebuie să dai dovadă de bun-gust ca să apreciezi viața. Trebuie să devii un rafinat, un artist. La zece sau la douăzeci de ani, orice prost poate să se bucure de viață, dar la o sută, când nu mai poți să te miști, trebuie să-ți pui la contribuție inteligența.

Nu știu dacă am reușit să-i conving.

Mergi și pe la ei. Fă-ți treaba până la capăt. Eu am obosit un pic.

Oscar se confruntă cu frica, furia, bucuria, iertarea și recunoștința pe tot parcursul scrisorilor sale, până când moare liniștit, înconjurat de cei dragi. Ultima scrisoare este scrisă de Tanti Roz, care îi mulțumește lui Dumnezeu pentru darul lui Oscar.

12 zile

Eric-Emmanuel Schmitt folosește un limbaj simplu și sincer, potrivit pentru vocea unui copil, dar și plin de înțelepciune și profunzime. A construit personaje simpatice, fiecare având propria sa poveste și personalitate. Tanti Roz este o figură maternă și spirituală, care îl ghidează pe Oscar în ultimele sale zile. Peggy Albăstrea este o sursă de iubire și de speranță pentru Oscar, care îi oferă o rază de lumină în întuneric. Părinții și doctorii lui Oscar sunt reprezentanți ai fricii și ai negării față de moarte, pentru că încearcă să-l protejeze pe Oscar, dar și pe ei înșiși, de durerea inevitabilă. Dumnezeu este un personaj absent, dar prezent, care îi răspunde lui Oscar prin semne și prin intermediul Tanti Roz.

Oscar și Tanti Roz este o meditație profundă asupra sensului vieții și al morții. Te provoacă să te întrebi ce înseamnă să trăiești și să mori cu credință și curaj. Este o lecție de viață care îl învață pe cititor să aprecieze fiecare clipă și să-și exprime sentimentele față de cei dragi. Trebuie să ne reamintim că viața este un dar prețios și că moartea nu este sfârșitul, ci începutul unei noi vieți.

Tu ce ai face dacă ai mai avea 12 zile de trăit?

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt

Leave a Reply

Drepturi de autor!