Lista condamnaților | Jack Carr
Lista condamnaților | Jack Carr

Lista condamnaților | Jack Carr

Lista condamnaților este un roman scris de Jack Carr și publicat de Crime Scene Press în 2022. Este un thriller militar care a fost adaptat într-un serial Amazon Prime de succes, cu Chris Pratt în rolul principal.

Jack Carr este un fost lunetist și comandant Navy SEAL, care a luptat în operațiuni numeroase în Iraq și Afganistan. Astfel, și-a folosit experiența de comandant și lunetist pentru a scrie un roman de debut bine documentat și bine scris, uneori prea violent.

Acesta este un roman despre răzbunare.

Lista condamnaților analizează ce se poate întâmpla atunci când un prădător de top, un luptător expert în meseria lui, este aruncat într-o situație din care nu există ieșire. Este un roman despre ce se poate întâmpla când normele sociale, legile, regulile, morala și etica cedează în fața unui om extrem de capabil, călit în război și pus pe răzbunare; un om care este, din toate punctele de vedere, deja mort.

Jack Carr în Prefață

Ambuscada

Echipa Navy SEAL a locotenent-comandorului James Reece este nimicită într-o ambuscadă în Afganistan. James Reece este unul dintre cei doi supraviețuitori. De la început Reece a fost neliniștit în legătură cu misiunea: ordinele au venit “de sus”, fără multe informații. Fiind ofițerul comandant, și-a dat seama rapid cine va fi considerat țapul ispășitor al misiunii.

Reece învățase cu mult timp în urmă că dacă ceva nu părea în regula, atunci probabil nici nu era. O asemenea judecată îl ținuse în viață pe el și pe oamenii lui în cursul multor misiuni.

Totul mersese puțin cam prea ușor cu acel obiectiv: informațiile, deplasarea și infiltrarea, starea curentă a zonei. Și de ce existaseră presiuni din partea autorităților superioare să meargă după acea țintă? Când fusese ultima oară când un comandant de nivel înalt se amestecase personal în procesul de planificare tactică? Ceva nu se potrivea. Poate e totul bine. Poate e doar durerea de cap. Poate e puțină paranoia. Poate că sunt prea bătrân pentru asta. Concentrează-te, Reece.

Mai mult, James Reece descoperă o tumoare la cap, iar când află că și ceilalți membri ai echipei sale aveau aceeași problemă, știe că ceva nu este în regulă. Lucrurile merg din ce în ce mai prost pentru James Reece. Acesta se întoarce în SUA și nici nu apucă să-și vadă familia bine înainte ca aceasta să fie ucisă într-un act de violență “întâmplător” al unei bande. Iar celălalt coleg supraviețuitor, “se sinucide” în apartamentul lui. Evident, faptul că este în viață este incomod pentru cineva.

Nimic de pierdut

Pe măsură ce urmărește indiciile, descoperă că tumora sa nu este întâmplătoare. Fără să știe, el și echipa sa au făcut parte dintr-un program experimental pentru a vindeca sindromul de stres post-traumatic. Iar când rezultatele nu au fost satisfăcătoare, echipa sa a devenit o piedică într-o afacere de mai multe milioane de dolari. James Reece și-a dat seama că ei au fost doar niște pioni într-un joc de șah cu o miză uriașă.

Lista lui James Reece

James Reece ia decizia că niciunul dintre cei responsabili de moartea familiei și echipei sale, să nu scape de răzbunarea lui. Nu are nimic de pierdut, este un mort ambulant. Astfel că începe să întocmească o listă a celor implicați și, pe măsură ce lista se mărește, află că inclusiv Secretarul de Stat al Apărării și soțul senator este implicat, împreună cu un amiral corupt care se ocupă de Navy SEAL și o companie farmaceutică.

James Reece își urmărește fiecare pradă și o condamnă la o execuție sumbră. Începi să vezi și să cunoști viața pe care o duc oamenii din operațiunile speciale. Oare de unde sunt originile sindromului de stres post-traumatic?

Punând capul retezat în servietă, Reece parcurse holul spre ieșire, ținând tomahawkul pe lângă corp, dar totuși pregătit. Se opri în fața ușii de la intrare, privind afară prin geam. Nu mișcă nimic. Doar străzi întunecoase într-o zonă a orașului de care nu-i pasă nimănui. Stingând lumina exterioară, Reece coborî treptele spre trotuar, oprindu-se o clipă la poarta de fier că să înfigă într-o țeapă verticală ascuțită capul imamului Hammadi Izmail Massod și aruncând alături steagul negru al ISIS care se aflase în pachetul primit de la Ben în casa de siguranță.

James Reece este ajutat în aflarea adevărului de o tânără jurnalistă care știe cum să trateze un astfel de subiect, de un afacerist mexican, dar și de un pilot salvat de Reece în Iraq. Însă nu toți prietenii îi sunt loiali, trădându-l în final tot pentru bani.

Autenticitate

Jack Carr contribuie la autenticitatea reală a narațiunii sale cu descrieri precise ale armelor și cu o pricepere tactică pe care doar un Navy SEAL o poate avea. Pe lângă toate acestea, este destul de creativ în modalitățile macabre și creative pe care le-a folosit Reece pentru a se răzbuna.

Jack Carr este atent la detalii, inclusiv când construiește scena în mintea cititorului, dar și când este vorba de armament, explozibile și vehicule. Nu pierde timpul cu detalii inutile, ci oferă informațiile necesare pentru a înțelege istoricul și motivațiile personajelor. Prin James Reece redă detaliile legate de armele folosite, cât și despre tacticile pe care le folosește. Se observă plăcerea ciudată pe care o simte Reece atunci când băieții răi sunt eliminați.

Reece zâmbi pentru prima dată după multe luni și scoase o punguță dintr-un buzunar al hainei. Din ea scoase o hârtie împăturită pe care era un desen și pe spate o listă de nume. Cu un ciot de creion tăie primul nume de pe listă și o puse la locul ei în buzunarul de la piept.

Finalul cărții lasă loc de continuare. După succesul cu acest thriller militar, Jack Carr a publicat încă 5 cărți în această serie: True Believer, Savage Son, The Devil’s Hand, In the Blood și Only Dead.

Ecranizare Lista condamnaților de Jack Carr: The Terminal List – Amazon Prime

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea

One comment

  1. Pingback: Top cele mai vândute cărți 2022 - Dusă cu cartea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!