Tatăl celuilalt copil | Parinoush Saniee
Tatăl celuilalt copil | Parinoush Saniee

Tatăl celuilalt copil | Parinoush Saniee

Autoarea bestsellerului Cel care mă așteaptă, Parinoush Saniee, ne uimește din nou cu o carte de mare valoare Tatăl celuilalt copil, o carte care ne poate ajuta să înțelegem viața copiilor autiști sau cum să fim atenți cu nevoilor speciale pe care le au copiii.

Familia tradițională iraniană

Familia tradițională iraniană: tatăl care are grijă de bunăstarea familiei și care este interesat doar de accesul la o poziție socială înaltă, un tată care nu este prezent în viața copiilor sau care nu este interesat de nevoile afective ale soției sau ale copiilor.

O mamă care își sacrifică cariera pentru a fi alături de cei trei copii ai familiei, o mamă care se luptă cu prejudecățile celor din jur, o mamă care luptă pentru copilul ei “autist”. Deși nu este folosit acest termen, Shahab are toate simptomele copilului autist, iar lumea pe care acesta și-a creat-o, alături de prietenii lui imaginari îl fac pe acesta să-și continue existența.

Copilul cu deficiențe mintale

Muțenia lui Shahab este momentul în care declinul familiei începe. Naser, tatăl lui Shahab, se refugiază tot mai mult în muncă, iar prezența lui acasă este tot mai rară. Momentele în care își face apariția sunt pline de furie și de repulsie față de copilul care îl face de râs. Să ai un copil cu “deficiențe mintale” este o pată pentru onoarea familiei, mai ales una din clasa de mijloc care încearcă să urce social.

Shahab, copilul neînțeles, se închide în sine și îi răspunde tatălui său cu aceeași agresivitate, negând existența lui și numindu-l “tatăl celuilalt copil“.

Indiferența lui din zilele acelea grele mi-a dat de înțeles că nu mai am un loc în inima lui. Nu m-am mai învârtit pe lângă el, mai ales că mi-era teamă să nu mă calce din nou. S-a mai întâmplat de câteva ori să vină acasă și să uite să mă ia în brațe, fără să-mi vadă mâinile întinse rugător. M-am așezat lângă oglinda mare de pe ușa dulapului și m-am uitat la mine așa cum eram, slab și pipernicit. Am hotărât atunci să nu mă mai bucur niciodată de venirea lui, să nu-i mai ies în întâmpinare și să nu-l mai sărut.

Cu cât întârziam eu să vorbesc, tatăl se îndepărta mai mult de mine, ca și cum l-aș fi jignit în mândria și bărbăția lui și i-aș fi pus sub semnul întrebării părerea că e un om desăvârșit. Se uita nedumerit la mine și nu înțelegea de ce îi dăduse Dumnezeu un asemenea copil.

polirom

Prietenii imaginari

Babi și Asi, cei doi prieteni imaginari ai lui Shahab, sunt precum îngerașul și demonul de pe umărul personajelor din desenele animate. Dacă unul îi alimentează supărările și spiritul de răzbunare, celălalt îl îndrumă la cumpătare, doar că, de fiecare dată băiatul alege să asculte doar drăcușorul din mintea lui.

Aici am putea găsi înțelegerea pentru persoanele care suferă de anumite deficiențe, pentru cei pe care îi întâlnim zi de zi și despre care afirmăm că sunt “copii obraznici sau prost crescuți”.

Dorința lui de răzbunare crește în momentele în care este comparat cu surioara lui Shadi, un bebeluș care nu știe să vorbească și care acaparase iubirea părinților și a tuturor celor care veneau în vizită. Își imaginează cum îi face rău acesteia sau chiar cum o omoară pentru a intra din nou în grațiile familiei lui.

Ura se răsfrânge și asupra fratelui său, mereu lăudat de tatăl sau, Arash cel premiant. Chiar și acesta suferă de o nevroză din care nu-și revine timp de 3 ani, o boală declanșată de pretențiile tatălui și de toată presiunea exercitată asupra lui.

Shadi avea un an și jumătate și deja spunea o sumedenie de lucruri. Fiecare cuvânt copilăresc al ei era pentru mine ca o palmă zdravănă. Ori de câte ori spunea câte ceva, cei din jur se uitau strâmb la mine și mă întrebau:

– Tu de ce nu vorbești? Ea e mult mai mică decât tine și vorbește.
Treptat, simplul gând de a vorbi ajunsese să nu-mi mai dea pace. Ori de câte ori trebuia să rostesc ceva, inima începea să-mi bată nebunește. Urechile începeau să-mi țiuie și cuvintele celor din jur deveneau șterse și de neînțeles. “

Bibi – bunica maternă cu răbdare infinită

Pentru că băiatul fugise în momentul în care părinții l-au dus din nou la un alt doctor și fusese îngrijit de o familie care îl găsise pe stradă, bunica a dorit să-și petreacă mai mult timp alături de Shahab. Câștigându-i încrederea prin faptul că nu le-a spus celorlalți că știe vorbească, ea a fost și cea care l-a convins să se înscrie la școală și să depășească momentele de panică și de rușine, specifice unui nou început pentru orice copil.

Primind iubirea de care avea nevoie, Shahab își recapătă încrederea în sine și ajunge cu timpul să fie apreciat de profesori pentru caligrafia deosebită pe care acesta o deprinsese.

Tatăl celuilalt copil – final neașteptat

Oare va reuși Shahab să treacă peste amintirea copilăriei nefericite și să-l ierte pe tatăl său? Oare bărbatul din poză va fi recunoscut de fiul mut, de fiul care a construit un zid pentru a se proteja de indiferența și rușinea tatălui?

Descoperă romanul care îți va schimba viziunea și care te va ajuta să privești iubirea ca una din cele mai puternice arme care pot schimba lumea.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea Tatăl celuilalt copil de Parinoush Saniee

2 Comments

  1. Pingback: Cel care ma așteaptă Parinoush Saniee - Dusă cu cartea 2019

  2. Pingback: Dar din dar pentru Centrul Arima - Dusă cu cartea 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!