De la mania lalelelor la bitcoin | Torsten Dennin 
De la mania lalelelor la bitcoin | Torsten Dennin 

De la mania lalelelor la bitcoin | Torsten Dennin 

Prof. Dr. Torsten Dennin este un expert în investiții pentru mărfuri de aproximativ 15 ani. Este profesor de economie la EBC Hochschule, Universitatea de Științe Aplicate, Düsseldorf și membru al Institutului de Finanțe, Inovare și Digitalizare din Berlin e.V. (BIFID).

În cartea De la mania lalelelor la bitcoin, Torsten Dennin oferă un rezumat excelent al istoriei piețelor financiare și de mărfuri din ultimele patru secole. Această carte nu se concentrează doar pe evenimente extreme, ci detaliază suișurile și coborâșurile de-a lungul timpului – speculații, câștiguri și pierderi ce schimbă destine individuale – rezumate în peste patruzeci de capitole captivante în ordine cronologică.

Mania lalelelor

De la mania lalelelor la bitcoin | Torsten Dennin
marketwatch.com

Primul caz de prăbușire a unei piețe economice este bine-cunoscuta nebunie a lalelelor olandeze din anii 1600, caz care continuă să fie “subiect al prelegerilor universitare”. Criza născută de tranzacțiile cu bulbii de lalele a reprezentat o problemă serioasă pentru societatea olandeză și pentru cei implicați.

Lalelele au fost aduse, de fapt, din Turcia. Erau niște plante exotice și rare, ceea ce a făcut ca acestea să fie foarte dorite de societatea olandeză ca un simbol al statutului și importanței.

Mania lalelelor s-a desfășurat intre 1634 și 1637, moment în care un bulb de lalea ajunsese să coste mai mult decât o casă în Amsterdam. Pe parcursul acestei nebunii a lalelelor au existat atât cei care colecționau bulbii de lalele pentru folosință proprie, dar și cei amatori care doreau câștiguri ușoare și profit uriaș de pe urma acestor flori. Astfel că vânzarea de bulbi pentru replantare s-a transformat în vânzarea de bulbi încă neplantați (bulbi care urmau să fie scoși din pământ în următorul an) sau parierea pe culoarea lalelelor din acești bulbi.

Aceste tranzacții erau deosebit de bănoase, tocmai pentru că tranzacțiile de bunuri futures a stat la baza fragilității și căderii acestei piețe. De la cei bogați la cei săraci, toți vedeau din afacerea cu bulbi de lalele o ocazie de a se îmbogăți rapid și ușor, o ocazie de a avansa pe scara socială.

Relevant pentru această nebunie este și filmul Febra lalelelor, în care o nobilă căsătorită își schimbă identitatea cu servitoarea ei pentru a scăpa de negustorul ei bogat cu care s-a căsătorit și are o aventură cu un pictor. Ea și iubitul ei încearcă să strângă bani, investind puținul pe care îl aveau în piața de lalele cu mize mari. Atunci când această bulă se prăbușește spectaculos, destinele personajelor se prăbușesc și ele.

Nebunia lalelelor este primul crah de piață bine documentat din istorie. Și timp de aproape patru secole, a fost cunoscut drept cea mai mare bulă financiară din istorie, mult mai mare decât crahul dot-com din anul 2000.

Alte astfel 40 de bule din piețele de mărfuri

Astfel, evenimentele prezentate în cartea De la mania lalelelor la bitcoin sunt fie rezultatul fluctuației pieței din cauze naturale, fie încercarea unor persoane de a influența piața fără ca măcar să cumpere mărfuri viitoare (futures) sau parierea cu succes pe o evoluție a prețului.

Istoria tranzacțiilor cu mărfuri și criptomonede este pitorească și instructivă, iar în această carte am dorit să aduc la viață cele mai importante episoade din trecut până în prezent. Unele dintre ele sunt povești spectaculoase de cicluri de tip boom-and-bust, iar altele sunt exemple de tranzacționări de succes. Toate merită să fie cunoscute.

În secolul al XVIII-lea în piața orezului “Zeul piețelor” a devenit cel mai bogat om din China acaparând piața prin cumpărarea de cantități fizice de orez și a cupoanelor de orez. Cine nu știe de Goana după aur din California? Aventurieri de peste tot sosesc în America ademeniți de posibilitatea unei îmbogățiri extraordinare.

Aristotel “Ari” Socrates Onassis a profitat de pe urma Crizei Suezului sau de crizele petrolului și a câștigat o avere transportând țiței cu imensa sa flotă de petroliere. Bine-cunoscutul Onassis a fost un “simbol al protipendadei internaționale, datorită relației sale cu cântăreața de opera Maria Callas. De asemenea, a fost căsătorit cu Jacqueline Kennedy, văduva lui John F. Kennedy. Onassis s-a îndrăgostit de Monaco, care era un loc plictisitor și adormit, până când l-a transformat în ceea ce este astăzi. L-a sprijinit pe prințul Rainier de Monaco pentru a transforma acest loc într-un paradis pentru cei bogați și faimoși din Europa.

În anii ’90, Warren Buffett, Bill Gates și George Soros sunt interesați de piața argintului. În 2005, datorită inundațiilor cauzate de uraganul Katrina, zincul ajunge să se tranzacționeze la prețuri record. Știați că există o piață de tranzacționare a sucului de portocale înghețat? Ca urmare a unui sezon record de uragane atlantice, prețul concentratului de suc de portocale înghețat a crescut de 4 ori între 2004-2006.

Nebunia Cripto: Bitcoin și apariția criptomonedelor

bitcoin
marketwatch.com

Conform Wikipedia “criptomoneda sau criptovaluta (din engleză CryptoCurrency) este un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată (ex: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin, Dogecoin, Anacoin, Pirate Chain).”

Denumirea de criptomonedă indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia și este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și preveni dubla cheltuială, o problemă curentă pentru valutele digitale. Criptomonedele au propriul blockchain separat, de sine stătător. Deseori se face greșeala ca moneda virtuală (criptomoneda) să fie considerată o monedă electronică. Conform legii (din Romania), aceasta nu este o monedă electronică.

Wikipedia

În prezent există peste 9000 de criptomonede. Bitcoin s-a născut în 2009, ea fiind descrisă într-o Carte albă publicată sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Valoarea sa a explodat în 2017, de la mai puțin de 1000 de dolari la peste 20000 de dolari. Însă în septembrie 2018 a avut o prăbușire de aproape 80% (sub 3500 dolari), devenind astfel cea mai mare bulă financiară din istorie, depășind cu mult până și nebunia lalelelor olandeze.

Acest ciclu boom-and-boost al Bitcoin a adus numeroase reglementări și interdicții. Mai întâi interdicția chineză a criptomonedelor, apoi măsuri de combatere a spălării banilor. Ca de obicei, în aproape orice bulă financiară, există escroci și persoane speculative care încearcă să mărească artificial valoarea criptomonedelor.

Blockchainurile și criptomonedele își vor atinge potențialul maxim într-un deceniu, a declarat în 2018 Steve Wozniak, cofondator al Apple, iar potrivit lui Jack Dorsey, CEO Twitter, bitcoin va deveni “moneda unică” a lumii.

Cumpără online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!