Cartea – calea spre sufletul copilului meu
Cartea – calea spre sufletul copilului meu

Cartea – calea spre sufletul copilului meu

Pasiunea mea pentru carte și pentru citit vine încă din copilărie și s-a intensificat în adolescență. Ne aducem toți aminte de bibliotecile părinților noștri pline de cărți din toate domeniile. De la cărți despre Al Doilea Război Mondial, la cărți de dragoste pentru doamne, la atlasele geografice și zoologice. Păcat, că acest obicei bun s-a pierdut în ziua de astăzi și oamenii preferă să desființeze bibliotecile și să facă tot mai mult loc televizoarelor LCD.

Cărțile – prieteni loiali

Cititul a fost întotdeauna o plăcere pentru mine și i-am insuflat și fetiței mele această dragoste pentru cărți. Cred că puterea exemplului este cea mai importantă, și de la o vârstă mică îi poți citi cărticele pe înțelesul copilului.

Chiar dacă era micuță și nu știa să citească, o lăsam să-și aleagă cărțile după copertă. Era important să-i dau încredere că poate alege ceea ce o interesează pe ea și nu doar ce vrea mami. În același timp încercam citind, să imit personajele și să o fac pe un ton cât mai aproape de adevăr. O încânta când personajele prindeau glas și se amuza în același timp de glasul meu pițigăiat sau gros.

Cărțile – purtători ai civilizației

Ajunsă în clasa a treia, fetița mea are un semn de carte pe care contorizează, ca și mine, cărțile citite într-o lună, iar la sfârșitul anului recompensa va fi pe măsura strădaniei sale. Avem și un jurnal de lectură în care scrie datele despre personaje și despre acțiune, precum și impresia pe care i-a lăsat-o cartea respectivă. Se bucură și ea alături de mine când primesc cărțile comandate, și cred că acesta este un alt exemplu pe care i-l poți da copilului tău.

Pentru că am fost cadru didactic, m-am întâlnit adesea cu elevi care refuzau să citească. Încercam prin diferite metode (puncte la notă, cluburi de lectură, diplome pentru interpretare și dicție) să-i fac să citească, însă telefonul și social media sunt mult mai atractive pentru ei. De aici s-a născut și dorința mea de a promova cititul prin intermediul blogului meu.

Cărțile – un refugiu

Nu cred că există oameni care să nu iubească cititul, ci nu au descoperit cartea potrivită. Chiar dacă la început alegi ceva care nu este foarte important, de un autor necunoscut, important este să ți se deschidă apetitul pentru citit. Cărțile sunt baza unui sistem educațional sănătos. Dacă părinții noștri nu au beneficiat de cărțile de dezvoltare personală și de cele de parenting, noi, cei din această generație și generațiile viitoare, avem un atu foarte important. Informația este la un click distanță și îți poți achiziționa cărțile pe care le preferi. În plus există atâtea bloguri de carte, încât îți poți face o idee despre cartea pe care dorești să o citești.

Cărțile tipărite vs. gadgeturi

Îmi plac cărțile tipărite, o alegere personală, deoarece simțind coperta și mirosul unei cărți noi ți se deschide o lume nouă în fața ochilor. Cititul pe un gadget simt că este ca și cum ai vedea prepararea unui fel de mâncare, ai învăța modul de preparare, însă nu ești pe deplin satisfăcut de rezultat. În plus, cărțile tipărite le pot reciti iar și iar. Nu ai nevoie de baterie și de niciun fel de aplicație. Însă, pentru generația “social media” poate fi un început pentru deschiderea apetitului de a citi. Și cărțile audio sunt utile, astfel că la volan sau într-un loc în care nu îți este la îndemână o carte, poți apela la această opțiune.

Ebook

Cărțile – un cadou pe care îl poți desface de mai multe ori

Îmi place să ofer cadouri prietenilor și apropiaților mei, și mai ales să le ofer cărți cadou. De multe ori poți da greș cu un parfum sau cu un obiect vestimentar, însă nu cu o carte. De aceea, anul trecut, am hotărât alături de doamna învățătoare a fetiței mele să-i transmită lui Moș Crăciun că se vor bucura foarte mult să primească cărți cadou. Nu orice fel de carte le-a adus Moșul, ci cărți personalizate. În cartea “Salvează-l pe Moș Crăciun” fiecare copil și-a găsit numele, numele prietenilor săi cei mai buni, întâmplări amuzante derulate de-a lungul acelui an.

Copiii au fost convinși că Moș Crăciun i-a urmărit tot anul și că într-adevăr vor primi darurile în funcție de comportamentul lor. Dar cum Moșul este foarte bun, a trecut cu vederea micile năzbâtii și le-a dăruit dragostea lui și cadourile solicitate în scrisoare.

Cartea - calea spre sufletul copilului meu

A fost o idee foarte bună, pe care atât copiii cât și părinții au apreciat-o. Acest nou concept aduce un plus publicațiilor de carte și copiii se simt speciali. Toți ne dorim să fim eroii zilelor noastre, însă atunci când ne regăsim numele într-o carte, ne simțim mult mai importanți și ne bucurăm că am devenit unici.

Copiii care au o personalitate maleabilă, se pot dezvolta frumos prin intermediul lecturilor și pot contribui și ei la construirea unei lumi mai bune. Cărțile sunt un excelent cadou pentru copii.

2 Comments

  1. Pingback: Blogerii încurajează copiii să citească povestind amintiri despre cărțile copilăriei lor (VIDEO) | Baia Mare 24

  2. Pingback: Blogerii încurajează copiii să citească povestind amintiri despre cărțile copilăriei lor (VIDEO) - Stiri din Maramures - Vasile Dale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!