E-Sarbatoare, este Crăciun…
E-Sarbatoare, este Crăciun…

E-Sarbatoare, este Crăciun…

Așteptăm cu nerăbdare să vină decembrie să împodobim un brad de Craciun, și încet, încet intrăm în starea specifică sărbătorilor de iarnă. Este luna noiembrie și toată România a început să-și schimbe hainele. Magazinele încep să-și schimbe straiele cu decorațiuni de Crăciun și cu muzica de sărbătoare.

Ce brad alegem?

Din copilărie părinții mei ne-au obișnuit să avem un brad artificial. Atunci când în România au început să se comercializeze acești brazi, noi am cumpărat unul. Ne gândeam cum sunt tăiați din zonele montane ca noi să ne bucurăm câteva săptămâni, iar apoi sunt aruncați la coș. Bunica mea locuia la munte și de fiecare dată când mergeam acolo, ne bucuram de aerul curat proaspăt, așa că tăierea lor ar fi dus în timp la pierderea proprietăților aerului. În timp s-a ajuns la cultivarea brazilor în pepiniere pentru a opri “masacrul” din pădurile de brazi. Da, nici această variantă nu este bună, deoarece cei care suntem ecologiști, considerăm că trebuie eliminată și această opțiune.

Brad natural sau brad artificial?

E-Sărbătoare este Crăciun...

Brad natural? Brad artificial? Iată două întrebări pe care și le pun oamenii în fiecare an când trebuie să cumpere brazi de Craciun. Mulți oameni aleg din comoditate un brad natural, deoarece nu mai trebuie să-l monteze, ci doar să-l împodobească. Alții aleg varianta artificială pentru a economisi timpul în care trebuie să mergi la piață și să te “tocmești” cu vânzătorul pentru preț și brad. Sunt oameni care din considerente ecologice renunță la bradul natural, pe când ceilalți consideră că fără mirosul de brad nu simt venirea Crăciunului. Indiferent de varianta în care ne regăsim, ar trebui să cunoaștem avantajele și dezavantajele pentru fiecare opțiune de brad.

Avantaje şi dezavantaje

Un prim argument pentru bradul artificial este că îl poți folosi mai mulți ani, făcând economie și scapi de mersul la piață și de negocieri. Este drept că un brad artificial nu va mirosi ca unul natural, însă există variante de sprayuri cu miros de brad, lumânări parfumate sau bețișoare, așa că poți înlocui acest considerent. Gândește-te însă și la varianta în care, adus de afară, din mediul său natural unde își reglează singur temperatura, în casă unde vrem să ne ferim de frig și avem căldură excesivă pentru el. Rezultatul este o ofilire a acelor de brad sau molid și o muncă pe care trebuie să o depui zilnic, să aduni acele de pe jos, care nu sunt prea plăcute nici vizual.

Te gândești că vei cumpăra unul în ghiveci și îl vei planta după, însă sunt foarte multe persoane care acuză comercianții că brazii nu au rădăcină, sau când sunt plantați aceștia mor. Așa că mai gândește-te! Să iei în considerare și dacă stai într-un bloc care nu are lift și trebuie să urci un imens ghiveci până la etajul 4. Pe mine acest gând mă descurajează din start și nici nu am timpul disponibil să fac curățenie zilnic după el. Nu uita că trebuie îngrijit exact ca o plantă și este foarte important acest aspect.

Bradul artificial

Fie că alegi un bradut artificial sau un brad mai impunător, site-ul e-sarbatoare îți este de ajutor. Poți găsi orice mărime de brad dorit, globulețe și ghirlande, dar și instalații LED. Pe scurt, tot ce ai nevoie pentru intrarea în starea de sărbătoare. Îți rămâne doar să cauți muzica preferată și poți începe să-ți decorezi bradul dorit.

Diferența dintre un brad artificial de calitate și unul ieftin

E-Sărbătoare este Crăciun...

Așa cum îți alegeai bradul natural, cu mare atenție, așa trebuie să o faci și cu cel artificial. Nu orice brad artificial este de calitate. Brazii artificiali sunt făcuți din PVC, însă alege unul de bună calitate (PVC de cea mai înaltă calitate categoria A+), nu unul care conține substanțe toxice, sau unul care nu este tratat ignifug. Sunt multe persoane care se gândesc la acest considerent când aleg bradul natural, însă pe site-ul e-sarbatoare, găsești brazi tratați ignifug, ai toate informațiile necesare și primești și asistență în cazul în care ai nelămuriri.

O calitate îndoielnică se vede de la prima utilizare: ramurile nu se pot îndoi ușor, nu imită un brad natural, iar montatul lui este un puzzle. Brazii care au crengile 3D turnate, sunt o replică foarte apropiată a celui natural. Ramurile sunt plăcute la atingere, nu se sfărâmă și nu își schimbă culoarea atunci când este folosit. Alege un brad de calitate, pe care să nu-l schimbi după un an de folosire și să arate mereu ca nou. Mărturisesc că bradul din copilărie a ținut în jur de 10 ani, iar cei doi pe care i-am achiziționat pentru ambientul casei noastre, au la activ 4 ani și încă sunt foarte frumoși, așa că încearcă și tu să nu faci rabat de la calitate.

Reciclare

Cei care susțin alegerea unui brad natural, aduc ca argument că după folosire poate fi reciclat, făcându-se rumeguș din cel folosit, un îngrășământ. Suntem în 2020 și sunt foarte multe firme care reciclează brazii artificiali după ce nu-i mai folosești sau sunt deteriorați, așa că poți fi ecologist și dacă folosești brazii artificiali, și contribui la o planetă mai curată.

Brad artificial simplu sau…

E-Sărbătoare este Crăciun...

Chiar dacă ești o fire conservatoare sau una căreia îi place noul, pe e-sarbatoare găsești nu numai brazi simpli, ci și o multitudine de modele disponibile – brazi clasici, colorați, 3D, ninși, cu conuri, cu vâsc. Ramurile acestora sunt 2D sau 3D, ceea ce imită foarte bine unul natural. În plus sunt plăcuți la atingere și aspectuoși. Dacă nu ești sigur de venirea zăpezii și vrei să renunți la bumbacul care o imită sau sprayul care curge de pe ramuri, alege un brad artificial (Toronto, Christmas dream sau Mont Blanc) și ai zăpadă în peisajul ornamental al casei tale.

Având în vedere că avem un copil, nu am reușit să îmbinăm și gusturile mele și ale lui, așa că fiecare cameră are bradul ei. Fetița și-a ales un brăduț în care are voie să-și pună toate decorațiunile dorite, iar eu am ales varianta mai clasică din două culori. Așa că fiecare cu bradul lui! ?

E-Sărbătoare este Crăciun...

După ce ți-ai cumpărat bradul potrivit, lasă atmosfera să te învăluie și petrece-ți cele mai frumoase sărbători alături de cei dragi!

Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2020.

Sursă foto: arhivă personală, e-sarbatoare.ro.

One comment

  1. Pingback: Proba 19. E-Sarbatoare… E Crăciun… E Poveste!

Leave a Reply

Drepturi de autor!