Bun îi vinul ghiurghiuliu…
Bun îi vinul ghiurghiuliu…

Bun îi vinul ghiurghiuliu…

Inspirată de cântecul Mariei Tănase și de pasiunea pentru cărți și vin, am început să demarăm proiectul: Hanul Anuței. O îmbinare între gustul parfumat al vinului, muzica lăutărească de calitate și o vinărie literară.

Un proiect de succes se realizează urmând un plan bine pus la punct. Pentru început am stabilit locația, undeva lângă Dunăre, unde familia mea are niște proprietăți. Butașii de viță de vie au fost deja plantați cu multă dragoste pe o suprafață generoasă, solul este roditor, numai bun pentru a da gust și savoare licorii lui Bachus. Pentru proiect ne-am adresat profesioniștilor de la Frisomat care ne-au sugerat că cel mai bine este să facem o hală pentru a încadra toate ideile noastre. Da, nu o hală industrială de la Frisomat cum ne imaginăm, de genul halelor cerealiere sau cele pentru creșterea animalelor. Hala metalică este proiectată, produsă, transportată și montată de către Frisomat. În acest fel beneficiem de expertiza Frisomat în toate etapele construcției.

Cine este Frisomat?

Frisomat România este o companie româno-belgiană. Domeniul principal de activitate: Construcția de hale metalice. Este printre puținele companii de construcții din România care acoperă întreg ciclul constructiv: 1 – Proiectează, 2 – Produce, 3 – Livrează și 4 – Construiește / Montează hale metalice. Construcțiile prefabricate din oțel laminat la rece (profile ușoare) utilizează cu 30% mai puțin oțel comparativ cu halele metalice realizate din oțel laminat la cald (profile grele), fiind, cu toate acestea, solide și durabile.

Elementele constructive fiind ușoare, însă foarte rezistente, se economisește la transport (cost/tonă transportată), la montaj (nu necesită utilaje grele de manipulare & rapiditate la asamblare), timp scurt de realizare a întregului proiect (clientul începe mai repede amortizarea cheltuielilor, față de construcțiile clasice).

Am văzut proiectul cramei noastre care va conține și o pivniță, unde vinul îmbuteliat precum și cel în butoaiele de lemn se va odihni, în așteptarea pasionaților de licori magice. Depozitul pentru materialele necesare, dar și garajul pentru utilajele viticole va fi undeva în spate. Parterul va fi ocupat cu vinăria propriu-zisă, iar acum ne vom ocupa de etajul 1. Acesta va cuprinde un spațiu generos de a degusta vinurile, zona de luat masa și zona de relaxare, și nu în ultimul rând, vinăria literară. Mi-am imaginat mereu cum cafenelele literare vor fi înlocuite de vinăriile literare. Nu am uitat nici de locul unde vor fi organizate petreceri, locul în care muzica lăutărească îndeamnă la vin și voie bună. Turismul viticol trebuie promovat și vrem să ajutăm la acest demers.

  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...
  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...
  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...
  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...
  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...
  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...
  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...
  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...
  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...

Ne-am dorit un sistem constructiv versatil atunci când am apelat la experții de la Frisomat, iar un arhitect priceput să transforme un simplu spațiu într-unul extrem de plăcut arhitectural, reprezentativ pentru brandul nostru și să se integreze perfect în cerințele comunității. Pentru producerea energiei electrice, cei de la Frisomat ne-au sugerat și panourile solare, deoarece și ei folosesc această opțiune, iar 50% din energia consumată la producția materialelor provine de la panouri solare, proiectând halele, minimizând pierderile, reciclând deșeurile. Astfel Frisomat are un proiect sustenabil.

Am rugat arhitectul să ne ajute și cu proiectarea unei terase, imaginandu-ne cum de pe terasele însorite ale cramei poți admira cursul Dunării în depărtare și apusurile spectaculoase. De asemenea, ne gândim și la un loc de joacă pentru cei mici.

Bun îi vinul ghiurghiuliu...

Turism viticol

Toată lumea întreabă ce este acela turism viticol, așa că am găsit un ghid despre ce presupune vizitarea unei crame.

Povestea vinului – oamenii vor afla despre soiurile existente pe domeniul nostru, despre procesul de culegere al strugurilor, perioada necesară macerării strugurilor pentru obținerea vinului, iar la sfârșit procesul de îmbuteliere.

  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...
  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...
  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...
  • Bun îi vinul ghiurghiuliu...

Degustarea – degustarea câtorva soiuri de vin vor încălzi și cele mai reci inimi, iar desfătarea papilelor gustative va fi sedusă de brânzeturi românești făcute după rețete franțuzești, dar și locale.

La plimbare prin vie – oaspeții noștri se pot recrea prin plimbarea prin vie, relaxarea la terasă și chiar la vinăria noastră literară. Copiii se pot juca în locul amenajat special pentru ei.

Sărbătorirea recoltei – ne-am dori să organizăm în perioada culesului o petrecere prin care să sărbătorim recolta din acel an. Știm din moși strămoși că atunci când îți exprimi recunoștința și aduci mulțumire Divinității pentru roadele pe care ți le-a dat pământul, vei fi recompensat și anul viitor. Vom organiza o petrecere cu muzică lăutărească și un mic concurs amuzant.

Mâncare bună și la cramă – nu trebuie să cauți locuri unde să mănânci, pentru că vom asigura mâncare sănătoasă și gustoasă, din produse luate de la producătorii locali.

Vizitarea împrejurimilor – deoarece crama noastră nu dispune de regim hotelier, te poți caza în orașul Corabia, și în alte zile poți vizita Cetatea Sucidava, dar poți face și plimbări pe Dunăre cu vaporașul.

Sună totul atât de frumos, încât nerăbdarea noastră este la cote maxime. Așteptăm propunerea finală a celor de la Frisomat, pentru designul tehnologic și cel arhitectural. Ne dorim o activitate eficientă și inovativă, iar pentru acest lucru am primit tot suportul lor.

Un vis frumos trebuie construit alături de un spirit inovator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!