Cuprins
Cuvintele au puterea de a ne schimba starea de spirit, imaginea de sine sau chiar viața. “Te iubesc” sunt două cuvinte pe care le auzim din gura mamei pentru prima dată. În copilărie nu le înțelegem prea bine, în adolescență simțim fluturi în stomac atunci când le auzim, iar mai târziu aceste două cuvinte ne ajută să construim o relație solidă sau o căsnicie. Ce poate fi mai frumos decât iubirea?
Cartea Adrianei Bogatu, Când ți-a spus cineva ultima dată: Te iubesc!?, te îndeamnă la reflecție încă din titlu. De când a ajuns în mâinile mele, am fost impresionată de profunzimea acestui mesaj. Am descoperit povestea personajelor și mi-am dat seama cât de multă nevoie avem de aceste cuvinte, cel puțin noi femeile.
Femei alfabet
Prima parte a cărții este dedicată femeilor obișnuite, nouă tuturor. Indiferent de litera numelui tău, te poți identifica cu povestea personajelor, cu fricile lor, cu dorințele lor sau cu viața pe care au zi de zi.
Am fost impresionată de povestea Laurei și de povestea ei de iubire, de frământările ei și de modul în care a construit-o autoarea Adriana Bogatu. M-am identificat de multe ori cu ea, mai ales la nivel sufletesc. Am încercat să înțeleg și personajul masculin și mi-am adus aminte de acei bărbați care nu pot iubi sau cărora le este frică să-și dezvăluie sentimentele de frica unui refuz. De aici și întrebarea și nu declarația unui Te iubesc!
Am descoperit doi oameni care au mai multe subiecte de conversație atunci când nu se văd și își scriu mesaje, se ascund după monitoare sau după ecranul telefoanelor. Le-am înțeles vulnerabilitatea și am așteptat să-ți dezvăluie personalitatea pas cu pas. Uneori îmi era teama că povestea se va termina înainte ca fiecare dintre ei să-și lase masca și să-și dezvăluie sufletul.
Când ți-a spus cineva ultima dată te iubesc? Din mâinile tale cad toate virgulele trecutului, ca o ploaie de aripi de rândunici. Îmi spune mereu…, răspund banal, stupid de-a dreptul, dar atât mai pot. Am răzuit trecutul de virgule, așa cum răzuiești până la cărămidă pereții unei case, când vrei s-o văruiești din nou.
O căsnicie sufocantă
Delia, la fel ca și multe alte femei în situația ei, se află într-o căsnicie care îi creează o stare de disconfort și suferință. Soțul ei, veșnic gelos, îi provoacă o presiune constantă și îi îngrădește libertatea. Îi este controlată viața, contul de socializare, chiar și momentele în care este amabilă cu cineva de sex masculin. Are senzația că nu-și mai găsește identitatea în această căsătorie, că prioritățile ei sunt neglijate și că este supusă unor cerințe nerealiste și presiuni constante din partea soțului ei.
Relația aceasta toxică o izolează social, îi provoacă anxietate și depresie, se simte distrusă atât fizic, cât și emoțional. Îi lipsește comunicarea deschisă și respectul, îi este frică să-l contrazică pe soțul ei de frica certurilor fără sfârșit.
Cauza geloziei lui N. poate fi stima de sine scăzută, faptul că a renunțat la pasiunile și visele lui pentru un job care să-i ofere mai multă notorietate și respect, sau își poate avea rădăcina într-o anxietate legată de relații în general. Gelozia exagerată îi este alimentată de sentimentul de nesiguranță și de controlul excesiv pe care îl adoptă asupra Deliei, din dorința de a deține în totalitate atenția și afecțiunea ei.
Efectele geloziei sunt devastatoare. Conflictele frecvente o fac pe Delia să se înstrăineze și să nu-l mai iubească, să-i provoace un stres cronic și s-o facă pe aceasta să plece de acasă.
Are 41 de ani și de 8 ori pe săptămână își promite că va divorța. N., soțul ei, e gelos și o înnebunește cu analiza fiecărui cuvânt sau gest pe care Delia îl spune sau îl face în preajma altui bărbat. Un fel de Gheorghidiu al lui Camil Petrescu, însă mult mai egoist și mai obositor decât personajul.
Șahul gândurilor
Șahul gândurilor este o metaforă fascinantă pe care Adriana Bogatu o folosește în carte. Acest joc mental presupune o planificare strategică, anticiparea mișcărilor adversarului și analiza profundă a tuturor opțiunilor disponibile. La fel cum fiecare piesă are propriile ei caracteristici și rol în jocul de șah, așa și personajele acestei cărți sunt folosite de către autoare pentru a da profunzime poveștilor. Fiecare gând pe care acestea îl au poate face diferența între victorie și înfrângere.
De asemenea, șahul gândurilor poate ilustra și lupta personajelor, conflictele lor interioare. Autoarea le pune adesea să aleagă între emoții, raționament și intuiție, ca și cum ar muta piese pe o tablă de șah.
Toamna, până și timpul o ia razna prin frunze. Dar dă cu ochii de oameni și se duce la loc, în cercul lui de ore, murmurând nedumerit, în secunde, când ți-a spus cineva ultima dată te iubesc?…
Visuri neperisabile
Adriana Bogatu este un pictor de cuvinte. Fragilitatea femeii este o temă complexă și profundă, însă autoarea nu se referă neapărat la fragilitatea fizică, ci mai degrabă la fragilitatea emoțională și psihologică, care poate fi experimentată în diverse moduri în viața unei femei. Personajele sale feminine nu trebuie văzute ca fiind vulnerabile sau fragile într-un sens negativ, ci mai degrabă ca fiind reziliente și puternice în ciuda vulnerabilităților lor.
Femeile alfabet sunt conectate cu emoțiile lor și cu cei din jur, iar această conexiune poate aduce uneori vulnerabilitate într-o lume care cere putere și rezistență. Cu toate acestea personajele feminine își găsesc sursa de forță și de înțelepciune. Fragilitatea poate adăuga adâncime și autenticitate vieții și relațiilor noastre.
După ce a făcut femeia, Dumnezeu i-a pus în ochi o boabă din lumina Lui. S-a mai întors o dată, a privit-o îndelung și a dăruit-o cu duhul bunătății Lui. La sfârșit, a știut că numai Ea poate da viață. De atunci înainte, între Femeie și Dumnezeu s-a așezat o liniște a ascultării căreia i se poate spune taină. Tocmai de aceea, femeia le descurcă pe toate. Poate să mute munții din loc cu o privire și să facă din tristețe aluat de bucurie. Nu călcați peste iarba sufletului ei, descălțați-vă la ușa sufletului în care vă primește și iubiți-o.
Când ți-a spus cineva ultima dată: Te iubesc!?
Ca un adevărat maestru, Adriana Bogatu explorează legăturile de familie, de prietenie, dar și iubirea de sine. Cu fiecare pagină citită, veți descoperi pasaje care vă vor face să reflectați asupra propriilor experiențe și să înțelegeți mai bine complexitatea iubirii în toate formele ei.
Adriana Bogatu dă cuvintelor profunzime și sensibilitate, oferind cititorilor o călătorie emoțională memorabilă. Acest roman se adresează atât femeilor, cât și bărbaților, dar și celor care caută să exploreze universul iubirii într-un mod sincer și autentic.
O carte captivantă, o incursiune profundă în lumea fascinantă a iubirii. Veți fi inspirați și emoționați de cuvintele sale, care vă vor rămâne în suflet mult timp după ce ați terminat de citit cartea.
Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.
Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2023 - Dusă cu cartea 2023