Povestea mea | Michelle Obama
Povestea mea | Michelle Obama

Povestea mea | Michelle Obama

Memoriile primei doamne, Michelle Obama, din cartea Povestea mea, sunt scrise într-un stil care dezvăluie personalitatea puternică și foarte bine conturată a acesteia. Descrie cu sinceritate desăvârșită și cu o inteligență vie atât reușitele, cât și dezamăgirile din viața ei.

Sunt destul de bună?

Orice femeie care va citi Povestea mea va împrumuta din pasiunea lui Michelle Obama pentru cunoaștere, din puterea acesteia de a depăși orice obstacol ieșit în cale. De fiecare dată și-a pus întrebarea: “Sunt destul de bună? Da, sunt.” Nu și-a imaginat niciodată că va ajunge la cea mai râvnită “Casă”, însă în paginile acestei cărți ne îndeamnă să visăm că putem ajunge și noi acolo sau în orice alt loc în care ne-am propus.

În timp ce mă apropiam de sfârșitul mandatului lui Barack, gândeam la fel despre America. Îmi iubeam țara pentru felurile diferite în care putea fi spusa povestea ei. Timp de aproape un deceniu, am avut privilegiul să călătoresc de la un capăt al ei la altul, să trăiesc experiența contradicțiilor înviorătoare și a conflictelor ei înverșunate, durerile și idealismul ei persistent, și – mai presus de toate – să-i descopăr tăria.

Viziunea mea era neobișnuită, poate, dar cred că mulți alții au simțit ceea ce am trăit eu în anii aceia – sentimentul de progres, compasiunea care alină, bucuria de a-i vedea pe cei umili și invizibili cum ies la lumină. O străfulgerare a lumii așa cum ar putea să fie. Aceasta era contribuția noastră la permanență: o generație în ascensiune care înțelegea ce era posibil – și că pentru ea era posibil și mai mult.

Poți să faci asta!

Tot ceea ce este încununat cu muncă și multă perseverență, are un rod bun.

Deoarece banii nu aduc niciodată fericirea, Michelle a renunțat la un post foarte bun dintr-o renumită firmă de avocatură, pentru a se dedica muncii de voluntariat și atragere de fonduri. Pentru că nu știa ce drum să aleagă, i-a cerut sfatul mamei sale, unul care nu a ajutat-o foarte mult: “Mai întâi să faci bani și iți faci griji mai târziu pentru fericire”. Renunțarea la acel post bine plătit a însemnat și renunțarea la un confort financiar. Barack a încurajat-o mereu: “Poți să faci asta. O să ne descurcăm cumva.

Faptul că a înfruntat probleme în cuplu nu au făcut-o să renunțe la căsnicia sa, ba din contră și-a luat soțul de mână și au mers la un cabinet specializat pentru problemele de cuplu. Recunoaște că situația devenise din ce în ce mai apăsătoare și terapia a ajutat foarte mult la depășirea acestei crize. Deoarece timpul lui Barack se împărțea între politică și familie, însă cu implicarea trup și suflet în cea dintâi, Michelle s-a simțit vulnerabilă atât pentru ea cât și pentru cele două fiice, Malia și Sasha.

Pare o glumă proastă, nu-i așa? Ce se întâmplă când un individualist iubitor de singurătate se însoară cu o femeie de familie, căreia nu îi place singurătatea niciun pic? (…) Când venea vorba de dezacordurile noastre, dr. Woodchurch nu avea să acorde niciodată votul decisiv. Ne avertiza când argumentam prea avocățește și ne punea întrebări atente, menite să ne facă să ne gândim mai bine de ce simțeam în felul în care simțeam.

Adevărata schimbare se petrece lent

Candidatura lui Barack a făcut din acesta o “umbră umană” care trebuia să fie peste tot în același timp. După o campanie electorală îndelungată, acesta a ieșit învingător în fața lui Hillary Clinton în 2009.

Viață la Casa Albă i-a adus și foarte multe îndatoriri lui Michelle, astfel că atât îmbrăcămintea, cât și atitudinea îi erau atent analizate și criticate. Aceasta a înființat o gradină la Casa Albă promovând un stil de viață sănătos și lansând și un program “Let’s move!”. S-a întâlnit cu Nelson Mandela care i-a spus că “adevărata schimbare se petrece lent, nu în doar câteva luni sau ani, ci, mai degrabă, în decenii sau chiar vieți.”

Cu Regina Elisabeta s-a întâlnit de mai multe ori, deoarece aceasta îi era foarte dragă lui Barack pentru că îi aducea aminte de bunica sa. La un dineu însă, Michelle a încălcat un cod și a atins-o pe regină pe spate. Presa a criticat foarte tare acest gest însă în spatele lui era doar compasiunea unei femei față de cealaltă, deoarece picioarele le erau obosite de la tocurile înalte.

Cea de-a doua campanie a lui Barack Obama a fost încununată și de uciderea liderului talibanilor Osama Bin Laden, însă presa a pornit un atac amplu împotriva lui Michelle, prezentând-o ca pe o femeie agresivă și cea care îl controlează pe Președintele S.U.A. Demoralizată de acest atac, Michelle a intrat pe mâna specialiștilor și astfel a învățat că mimica și gestica sunt foarte importante atunci când vrei să transmiți ceva, care se poate întoarce împotriva ta dacă nu stăpânești această artă.

Portretele noastre, al meu și al lui Barack, sunt expuse în Galeria Națională de Portrete de la Washington, iar pentru asta suntem amândoi recunoscători. Mă îndoiesc că cine s-ar fi uitat la poveștile copilăriei noastre, la condițiile noastre de a trai, ar fi putut anticipa că aveam să ajungem pe pereții acelor săli.

Cumpără cartea

Ecranizarea cărții Povestea mea, o puteți urmări pe Netflix – Becoming.

One comment

  1. Pingback: Cele mai vandute Libris si Carturesti – Dusă cu cartea

Leave a Reply

Drepturi de autor!

%d bloggers like this: