Lucrează cu tine însuți, pentru tine însuți!
Lucrează cu tine însuți, pentru tine însuți!

Lucrează cu tine însuți, pentru tine însuți!

#JurnalDeCroitorie

Pasiunea pentru cusut, croitorie și broderie vine din copilărie. Bunica paternă era renumită în orășelul de lângă Dunăre pentru fețele de masă brodate, șalurile pentru nuntă și rochițele cu broderie. Astfel că masina de cusut a fost la noi în casă de când eram mică. Se numea Ileana, iar mai târziu a fost înlocuită cu cea Singer.

Bunica maternă era pasionată de cusutul “ștergarelor”, un fel de prosoape care se puneau la icoane, dar și de cusutul iilor sau de țesutul velințelor de lână. Și, că să continuăm, mama mea a fost o pasionată a mileurilor, lasetelor și mai târziu a goblenului. Astfel că eu și sora mea am moștenit aceste calități din familie. În anii de școală am continuat la orele de Atelier cum era în acele vremuri sau Educație Tehnologică cum se spune astăzi. Tăiam și cuseam rochițele de vară ale păpușilor, chiar dacă nu aveam noi cine știe ce accesorii de croitorie, le împleteam haine de iarnă și le confecționam paltonașe. În prezent “cos și brodez” doar cuvinte pe pagina blogului meu și mai târziu sper să le concretizez într-o carte.

Tot de la bunica am învățat că atunci când ești grăbit și trebuie să coși ceva de pe tine, trebuie să iei un fir de ață în gură ca să nu-ți coși mințile 😊 .

O amintire dragă sufletului meu a fost atunci când bunica mea, mi-a prezentat într-o zi două ii. Una era cusută pe pânză groasă și cealaltă pe un material ca de voal. Mi-a spus că acestea le voi primi ca “moștenire” alături de ilic (pieptar din zona Olteniei) și de un testemel (un fel de șal-broboadă) care a aparținut străbunicii mele. Ilicul are o broderie aurie și mereu ziceam că este cusut cu fir de aur. Eram tare mândră de aceste “bijuterii”, și în zilele de sărbătoare o rugam pe bunica să mă îmbrace cu ele.

Am crescut, și odată cu lansarea blogului meu, m-am gândit să-l promovez și prin hainele pe care le port. Alături de o prietenă care și-a transformat pasiunea într-un mic business, mi-am brodat două tricouri cu sigla Dusă cu cartea. A fost emoționant să văd cum mașina bate literele și apare sigla mea. Tot de la prietena mea am învățat că materialul este foarte important atunci când faci o broderie. Materialul elastic tinde să se încrețească și rezultatul nu este foarte plăcut. Cu toate acestea am avut două tricouri pe care le-am brodat: unul elastic și unul din bumbac. Deși prietena mea este o fină cunoscătoare în ale brodatului și s-a necăjit pentru materialele tricourilor mele, mie mi-a plăcut ceea ce am reușit să realizăm. Am purtat tricourile cu drag două veri și încă sunt în stare foarte bună. Fiind prima mea încercare de broderie, m-am gândit să urmez un curs de Cusut si Brodat și să-mi îmbunătățesc talentul.

Chiar dacă timpurile se schimbă, trebuie să rămânem fideli pasiunilor noastre și să dorim mereu să ne îmbunătățim talentul. Talentul meu este “să brodez și să cos” zi de zi cuvinte pe pagina blogului meu și a paginii mele de Facebook.

Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2020.

Sursa foto: Arhiva personală, unsplash.com, cusutsibrodat.ro.

66 / 100

Lasă un răspuns

Drepturi de autor!

%d blogeri au apreciat: