Vindecarea copilului interior | Stefanie Stahl
Vindecarea copilului interior | Stefanie Stahl

Vindecarea copilului interior | Stefanie Stahl

Cred că este cea mai bună carte pe care am întâlnit-o din categoria tratării rănilor sufletești. După ce Lise Bourbeau mi-a deschis ochii despre importanța vindecării rănilor sufletești dobândite în copilărie, după ce Eckhart Tolle mi-a vorbit despre corpul durere și cum poate fi observat, Vindecarea copilului interior aduce în prim plan copilul umbră din noi. Toate cele trei concepte abordează același subiect, însă într-un mod diferit. Fiecare carte în parte vine cu ceva nou și cu exerciții care să te ajute să depășești această durere. Consider că fiecare dintre ele a declanșat un proces de vindecare interior pentru mine.

Cele mai multe umbre din viața noastră apar din cauză că stăm noi înșine în calea luminii.

Ralph Waldo Emerson

Ce este copilul interior?

Copilul interior cuprinde totalitatea amintirilor, durerilor și momentelor fericite acumulate în copilărie. Acestea nu se uită, ci sunt înmagazinate interior. La unii acestea devin “copilul umbră din interior”, iar la alții “copilul lumină interior”. Majoritatea avem copilul umbră și ține doar de noi să recunoaștem acele trăsături care ne aduc durerea la suprafață.

abonament romane nemuritoare 1

Un exemplu foarte interesant dat în cartea Vindecarea copilului interior, este acela în care un tânăr se supără foarte tare pe iubita lui care uitase să-i cumpere ciocolata preferată. Nu neapărat dorința de a mânca ciocolată i-a declanșat această reacție, ci faptul că a asociat “uitarea” cu “neglijarea nevoile lui”. Acesta a avut o copilărie în care părinții nu au ținut cont de nevoile lui și l-au neglijat constant. Ieșirea lui a atins momentul culminant atunci când corpul durere interior a trecut nivelul de toleranță.

Copilul-umbră cuprinde convingerile noastre negative și sentimentele apăsătoare ce rezultă în urma acestor convingeri, cum ar fi tristețea, frica, neajutorarea sau furia. De aici rezultă mecanismele de apărare emoțională pe care le-am dezvoltat pentru a face față acestor sentimente sau pentru a nu le mai simți, în cel mai bun caz.

Copilul lumină însumează experiențele noastre pozitive și sentimentele bune din noi. Acest concept se referă la tot ce-i face pe copii să fie veseli: spontaneitatea, cheful de aventură, curiozitatea, inconștiența, vitalitatea, dinamismul și cheful de viață. … este o metaforă pentru partea intactă a încrederii noastre în forțele proprii.

Vindecarea copilului interior vine însoțită de două modele ale copilului lumină și ale copilului umbră ilustrate pe coperta interioară de început și cea de sfârșit. Prin desenarea celor două figuri putem conștientiza rănile noastre interioare și putem transforma copilul umbră nu doar estetic ci și interior, într-unul lumină.

Detașarea de sentimentele negative

Chiar dacă ne este foarte greu în unele situații să ne detașăm de anumite stări, ar trebui să facem altceva. Odată distrasă atenția de la ceea ce ne deranjează, începem să ne liniștim. Creierul nu are capacitatea de a face în același timp mai multe lucruri, gânduri. Acum vine și întrebarea: Napoleon era cunoscut că făcea mai multe lucruri în același timp. Să fie oare un mit sau era “supra evoluat”?

Când atenția îți este acaparată de altceva, nu poți simți, concomitent, durere. Îți poți abate atenția, să zicem, forțându-te să-ți orientezi percepția asupra mediului înconjurător. Numără, de exemplu, zece obiecte din jurul tău care sunt de culoare roșie sau albastră.

I am not enough

I am not enough am întâlnit-o la Marisa Peer. Multe răni vin din această insuficiență a noastră. Faptul că omul nu se consideră destul de bun pentru ceva vine tot din copilărie. Chiar dacă părinții au fost cei care ți-au spus că nu ești la fel de bun ca X, că nu ai luat notă bună ca și y, ar trebui să te facă să-ți pui întrebarea: Nu am fost destul de bun în copilărie, dar acum adult, pe picioarele mele, oare existența mea nu arată că sunt suficient? Părinții tăi au avut aceleași răni ca și tine, moștenite de la părinții lor. Rupe acest cerc vicios și vezi cât de mult contează ceea ce faci.

Un copil vine pe lume nevinovat, iar când părinții îi transmit că nu înseamnă nimic, chiar dacă nu aceasta este intenția lor, copilul nu se poate apăra în nici un fel. Nu e vina lui.

De la naștere începând, ești o stea luminoasă!

Jens Corssen

Proiecția ta în ceilalți

De multe ori proiecția propriei personalități prin ochii celorlalți este influențată de ceea ce credem tot noi. Ne dăm cu părerea că ceilalți ne văd sau ne găsesc defecte închipuite doar de propria minte. Egoul este cel care vrea să ne protejeze de o eventuală dezamăgire, de o eventuală respingere. Ne transmite că acest lucru ne-ar putea duce la însingurare, și, implicit la moarte. Trebuie să fim foarte atenți la ce “auzim” că ni se spune, pentru ca ne compromitem singuri imaginea de sine.

O altă vorbă spune că așa cum te vezi tu, așa te văd și ceilalți. Daca tu crezi despre tine că ești gras, urât, prost, un nimic, nu le vei transmite celorlalți decât convingerile tale. De câte ori nu ni se răspunde la un compliment pe care-l facem: “Ești prea drăguț, însă rochia asta îmi scoate în evidență kilogramele în plus.” Un răspuns simplu ar fi fost: “Mulțumesc!”. Într-o altă carte am citit că atunci când cineva îți spune “Mulțumesc!” să-i răspunzi: “Cu plăcere! Cu drag!”. Acea persoană îți transmite un flux de energie pozitivă și tu trebuie să i-o trimiți înapoi, pentru a beneficia amândoi de aceste efecte bune.

Într-un fel, de cele mai multe ori, ceea ce credem depinde de ceea ce cred ceilalți. Cu proiecțiile noastre în capetele celorlalți, ne desființăm singuri.

Salvatorul victimă

Persoanele altruiste aleg mereu să ajute oameni care nu pot fi ajutați, și așa devin din salvatori victime. Se imaginează ca “un erou” care scapă partenerul de boala, de durere, de vicii prin propriul sacrificiu, și va deveni pentru cel salvat totul. Asta întâlnim doar în filme și povești, în realitate altruistul este cel care de cele mai multe ori cade în durerea și viciile partenerului. Partenerii cu probleme psihice, dependenții care necesită îngrijire permanentă sau chiar partenerii care sunt la pământ, sunt foarte atractivi pentru altruist.

Salvatorii luptă adesea până la epuizare pentru cauze pierdute. Ei nu vor să înțeleagă faptul că influența lor asupra obiectului acțiunilor lor este, în fond, redusă. Dacă acesta nu-și asumă nicio responsabilitate pentru situația deplorabilă în care trăiește și nu vrea să schimbe ceva, nu-l ajută nici cele mai bune sfaturi. Astfel, se inversează relația de dependență: salvatorul, care ar dori să-și facă partenerul dependent de el, devine la rându-i dependent, deoarece nici nu-l poate ajuta, nici nu se poate elibera de el.

Întărește-ți eul adult

Atunci când copilul umbră din tine are nevoie de ajutor, roagă-l pe adultul din tine să-l protejeze. Convingerile tale sunt umbrite de experiențele negative care te-au afectat în copilărie. Înțelepciunea noastră ne înzestrează cu argumente și capacitatea de a gândi. Argumentele ne pot întări și ne fac să ne simțim în siguranță.

Un exercițiu foarte frumos pe care l-am găsit în Vindecarea copilului interior este următorul: atunci când ai de luat decizii importante, ședințe care te fac să ajungi cu indicele de stres foarte sus, să-ți imaginezi că în spatele tău se află niște personaje care au reprezentat pentru tine un model, membri ai familiei care te-au susținut mereu, personaje cu puteri miraculoase. NU, nu este o glumă. Este un exercițiu pe care l-am testat și a dat rezultate.

Găsește-ți sprijin din interior și susținători care să-ți stea alături în situațiile grele. Poți chema în ajutor și personaje fantastice, cum ar fi o zâna din povești sau pe Superman. Lasă-ți ajutoarele să apară, pur și simplu, din imaginația ta. Poate îți cauți diverse ajutoare pentru diverse situații – în funcție de competențe și de nevoia ta.

Ori de câte ori ai nevoie de sprijin, imaginează-ți că sunt lângă tine și te însoțesc.

Invitație la citit și comentarii

Vindecarea copilului interior cuprinde multe exerciții ca cel enunțat mai sus, sfaturi și multe informații prețioase. Nu pot reda tot ce mi s-a părut mie important, pentru că ar trebui să scriu despre fiecare capitol, și articolul meu ar fi foarte lung și te-ai putea pierde. Te invit să o citești și tu, și să-mi spui ce ți-a plăcut.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără online

16 Comments

  1. Pingback: Vindecarea celor 5 rani | Lise Bourbeau – Dusă cu cartea

  2. Pingback: Recenzie Un pamant nou | Eckhart Tolle – Dusă cu cartea

  3. Pingback: Puterea prezentului | Eckhart Tolle – Dusă cu cartea

  4. Pingback: Ultimate Confidence | Recenzie

  5. Pingback: Recomandări de Cărți de Black Friday 2021 - Dusă cu cartea

  6. Pingback: Top cărți 2021 - Dusă cu cartea

  7. Pingback: Cărți de citit în 2022 - Dusă cu cartea

  8. Pingback: Cele mai vândute cărți Bookfest 2022 - Dusă cu cartea 2022

  9. Pingback: Top cărți 2023 - Dusă cu cartea 2022-2023

  10. Pingback: Top cele mai vândute cărți 2022 - Dusă cu cartea

  11. Pingback: Cele mai citite recenzii cărți 2022 pe Dusă cu cartea

  12. Pingback: Top cărți de citit în vacanță - Dusă cu cartea 2023

  13. Pingback: Acolo unde cântă racii | Delia Owens - Dusă cu cartea 2023

  14. Pingback: Top cărți 2023 - Dusă cu cartea 2023-2024

  15. Pingback: Top Cărți 2024 - Dusă cu cartea 2024

  16. Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2023 - Dusă cu cartea 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!