Povești cu lipici: Cum poate storytellingul să captiveze clienții, să influențeze publicul și să îți transforme afacerea | Kindra Hall
Povești cu lipici: Cum poate storytellingul să captiveze clienții, să influențeze publicul și să îți transforme afacerea | Kindra Hall

Povești cu lipici: Cum poate storytellingul să captiveze clienții, să influențeze publicul și să îți transforme afacerea | Kindra Hall

Povești cu lipici de Kindra Hall este o carte care te introduce în universul poveștilor și îți arată impactului lor asupra lumii afacerilor. Kindra Hall ne dezvăluie că abilitatea de a spune o poveste captivantă poate fi un instrument esențial în dezvoltarea unei afaceri.

Kindra Hall explorează puterea poveștilor și ne învață cum să distingem componentele unei povești eficiente. De asemenea, oferă ghiduri și sugestii pentru a construi un repertoriu propriu de povești captivante. Autoarea se inspiră din exemple reale din lumea afacerilor, demonstrând modul în care storytellingul poate fi utilizat cu succes în campaniile de marketing.

Unul dintre aspectele cheie evidențiate de Kindra Hall este că poveștile au rolul de a crea conexiuni care să îndeplinească scopul unei organizații. Ea subliniază că principala misiune a oricărei afaceri este de a oferi valoare oamenilor, dar această misiune este plină de provocări, adesea izvorâte din deconectări între afaceri și publicul țintă, fie că este vorba de clienți, angajați sau investitori. Pentru a repara aceste goluri, Kindra Hall afirmă că storytellingul este instrumentul cheie pentru a dezvolta conexiuni care să permită afacerilor să-și îndeplinească scopul.

Rolul poveștilor în afaceri

Povestea, în acest context, îndeplinește trei funcții esențiale:

 • Angajamentul: povestea invită la implicare, deoarece este un proces de colaborare. Pe măsură ce spuneți o poveste, ascultătorul completează mental golurile. El adaugă imagini, sentimente și context la detaliile pe care le oferiți. În loc să i se țină o predică, ascultătorul este un participant la poveste.
 • Persuasiunea: poveștile au puterea de a convinge, modificând subtil perspectivele și atitudinile. Oamenii sunt influențați să ia acțiuni pe care altfel nu le-ar fi luat în considerare. Cercetările au arătat că poveștile adesea au mai multă putere de convingere decât simplele fapte, datorită ușurinței lor de procesare.
 • Schimbare durabilă: Poveștile nobile, cele care transcend și ating teme mai profunde, au capacitatea de a aduce schimbări durabile în individ. Această idee se aliniază cu conceptul de “editare a poveștii”, în care modificarea sau redefinirea poveștilor personale poate duce la schimbări substanțiale și durabile în comportament și mentalitate.

În sfera afacerilor, storytellingul nu este un concept nou, dar a câștigat importanță în marketing, cu marketeri remarcabili precum Seth Godin promovând utilizarea poveștilor captivante pentru a rezona cu publicul țintă. Natura sa de colaborare, persuasivă și transformatoare face din storytelling un instrument indispensabil pentru construirea conexiunilor vitale care conduc scopul unei afaceri.

De ce funcționează storytellingul?

Kindra Hall explorează impactul profund al poveștii asupra creierului nostru, accentuând rolul oxitocinei în îmbunătățirea legăturilor sociale și a încrederii. Ea susține că povestea este un instrument puternic de marketing datorită capacității sale de a crea conexiuni și implicare emoțională. În timp ce există unele dezbateri cu privire la cercetările despre oxitocină, este larg acceptat că poveștile sunt puternice pentru că schimbă chimia creierului, promovând empatia și legăturile.

Apelând la povești, putem să exploatăm însăși structura neurologică care îi face pe oameni să se conecteze la nivel fundamental și care impulsionează încrederea și generozitatea.

Pentru a construi o poveste captivantă, Kindra Hall sugerează patru componente cheie:

 1. Personaje identificabile: un personaj cu care publicul se poate identifica este esențial. Concentrați-vă pe o persoană sau entitate, nu pe produsul în sine.
 2. Emoție autentică: povestea ar trebui să aibă greutate emoțională, făcând publicul să se implice emoțional în rezultat.
 3. Un moment semnificativ: un moment concludent sau o schimbare este crucială pentru a evita povestea fără scop.
 4. Detalii specifice: utilizați detalii vii și relevante care să transporte publicul în poveste. Aceste detalii ar trebui să declanșeze amintiri sau emoții.

Cum să construiești o poveste bună?

Definiția unei povești bune variază între experți. Donald Miller, în Creează un StoryBrand, propune o structură narativă centrată pe client ca erou al poveștii, cu marca sau compania servind drept ghid care-l ajută să depășească obstacolele și să ajungă la soluția dorită. Acest cadru este conceput pentru a clarifica mesajul de marketing și a încuraja publicul să întreprindă acțiuni specifice, cum ar fi achiziția unui produs sau serviciu.

Daniel Pink, în cartea Drive. Ce anume ne motivează cu adevărat, pune accent pe capacitatea unei povești de a trezi emoții puternice și de a conecta la nivel uman. El susține că poveștile care rezonează la nivel emoțional sunt cele care rămân cu noi și ne motivează să acționăm. Daniel Pink evidențiază importanța sincronizării și a contextului în comunicarea eficientă, sugerând că momentul în care o poveste este spusă poate fi la fel de crucial ca și povestea însăși.

Seth Godin, unul dintre cei mai influenți gânditori în domeniul marketingului, abordează povestea dintr-o perspectivă unică. În cartea sa Toți marketerii (sunt mincinoși) spun povești, Seth Godin explorează ideea că poveștile sunt esențiale pentru succesul în marketing. El face distincția între minciună și poveste, subliniind că o poveste eficientă trebuie să fie adevărată, să conțină o promisiune care este crezută de public și să nu se contrazică.

Încă din școală, profesorii ne învață că o poveste are un început, un cuprins și o încheiere. Kindra Hall propune Structura de storytelling Steller cu trei faze: “normalul” (înainte), “explozia” (schimbarea) și “noul normal” (după), subliniind importanța de a pregăti terenul pentru implicarea emoțională.

 • Normalul: deși uneori este neglijat, debutul poveștii este semnificativ. Pentru a se cufunda emoțional în poveste, publicul trebuie să înțeleagă mai întâi cum era lumea înainte ca totul să se schimbe. Publicul va fi mult mai implicat dacă este familiarizat cu mediul sau cu personajele. În momentul în care începeți povestea, prezentați personajele și oferiți detalii care-i vor ajuta pe cititori să se conecteze cu mediul pe care îl descrieți.
 • Explozia: următoarea secțiune a poveștii descrie momentul în care totul se schimbă. Nu contează dacă schimbarea din poveste este pozitivă sau negativă; povestea are nevoie de un moment în care se întâmplă ceva care distinge ceea ce s-a întâmplat înainte de ceea ce se întâmplă după. În caz contrar, povestea va rămâne statică.
 • Noul normal: în ultima parte a poveștii, descrieți ce se întâmplă după schimbare – cum apare diferit personajul-cheie sau universul sau cum ar putea să arate diferit? De exemplu, cum s-a îmbunătățit viața cuiva după ce a cumpărat produsul?

Cele patru Povești esențiale

Uneori, cea mai bună metodă de a învăța să spui o poveste minunată este să îi vezi pe ceilalți în acțiune. Fiecare dintre următoarele patru povești esențiale are personajele și publicul ei. Fiecare are un scop în afacerea ta. Nu trebuie să le creezi pe toate deodată. Dar, atunci când vorbim despre universul infinit de posibile povești, înțelegerea acestor patru tipuri de povești din domeniul afacerilor te va ajuta să-ți dai seama nu doar ce poveste să spui, ci și cum să o spui cel mai bine.

Chiar dacă urmați structura de mai sus pentru o poveste bună, ar putea fi dificil să vă decideți ce poveste este potrivită pentru fiecare ocazie. Kindra Hall prezintă patru povești esențiale pe care le puteți folosi în funcție de public și de rezultatul dorit: Povestea valorii, Povestea fondatorului, Povestea scopului și Povestea clientului.

 1. Povestea valorii: folosită pentru a crește vânzările sau pentru a atrage o nouă audiență, comunică faptul că aveți o soluție la problema publicului, concentrându-se pe modul în care produsul sau serviciul îmbunătățește viața lor.
 2. Povestea fondatorului: ideală pentru atragerea investitorilor, clienților sau membrilor echipei, aceasta prezintă ceea ce face compania să iasă în evidență, originea ei și persoana din spate.
 3. Povestea scopului: ancorată în misiunea și valorile companiei, această poveste transmite scopul mai profund pe care afacerea îl slujește.
 4. Povestea clientului: spusă de către clienți, aceste povești autentice oferă credibilitate și pot varia de la recenzii la testimoniale.

Poți crea singur povestea

Povești cu lipici îndrumă cititorii să-și creeze propriile povești, evidențiind că oricine are o poveste de spus, chiar dacă nu o realizează. Kindra Hall propune un sistem simplu în doi pași pentru a găsi povestea personală: culegerea, care implică brainstorming și notarea ideilor, și alegerea, procesul de selecție a celei mai potrivite povești pentru situația dată. Pentru a compune o poveste convingătoare, folosește structura de storytelling formată din cele trei părți: normalul, explozia și noul normal. Păstrează simplitatea, povestește liber și păstrează cel mai bun material pentru final.

Când ai o poveste excelentă de spus, îți vine s-o spui de la sine. Când ai o poveste adevărată de spus, relatarea este la fel de firească ca trezitul de dimineață. Toate temerile pe care le avem în privința storytellingului au apărut pentru că nu am fost învățați, nu ni s-a spus sau chiar nu ni s-a permis să ne folosim abilitatea înnăscută de a povesti. Nu suntem încurajați să spunem povești, ci să scriem rapoarte, să căutăm date, să arătăm ce am muncit, să configurăm cum trebuie prezentările și să vorbim fără ezitări.

Cartea subliniază importanța poveștilor în afaceri și marketing, arătând cum poveștile captivante pot angaja, conecta și convinge publicul, ducând la succesul afacerii. Kindra Hall accentuează apelul emoțional al poveștilor pentru a crea un impact durabil, învățând importanța conectării cu sentimentele și dorințele publicului. De asemenea, cartea insistă pe autenticitate și transparență în povestire, sfătuind afacerile să fie sincere și deschise, creând astfel încredere și credibilitate. Cunoașterea publicului țintă este crucială, iar autoarea subliniază necesitatea de a personaliza poveștile pentru a rezona cu acesta, înțelegându-i nevoile, dorințele și valorile.

Povești cu Lipici de Kindra Hall este un ghid indispensabil pentru oricine dorește să înțeleagă și să utilizeze puterea poveștilor în lumea afacerilor. Cu exemple concrete, strategii practice și informații profunde, cartea oferă o bază solidă pentru a crea conexiuni puternice, a influența acțiuni și a construi branduri remarcabile.

Pentru oricine interesat de strategii de marketing, comunicare eficientă și construirea de conexiuni autentice, Povești cu Lipici reprezintă o lectură esențială și inspirațională. Kindra Hall demonstrează nu doar puterea poveștilor, ci și cum să le transformi în instrumente eficiente pentru succesul afacerii tale.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea Povești cu lipici


2 Comments

 1. Pingback: Creează un StoryBrand - Dusă cu cartea 2022

 2. Pingback: Toti marketerii sunt mincinosi spun povesti | Seth Godin 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!