Cuprins
Apărută în 2018 și ecranizată 4 ani mai târziu, în iulie 2022, Acolo unde cântă racii este un roman cu o încărcătură emoțională puternică, o poveste profundă despre procesul de maturizare al unui copil izolat de propria familie, dar și de societate, o odă adusă omului care trăiește în comuniune cu natura. Opera de debut a autoarei Delia Owens ne reamintește că suntem mereu modelați de copilul nostru interior și suntem expuși atât frumuseții, cât și misterului pe care natura le ascunde.
Nu am citit cartea până la ecranizarea ei, dar am fost curioasă să văd filmul, însă după vizionarea acestuia mi-am achiziționat și cartea, pentru a afla în detaliu ce s-a întâmplat. Ca în orice film, sunt luate doar anumite pasaje și apoi schimbate, totul căpătând un alt sens. Vă recomand să cumpărați și să citiți întâi cartea și apoi să vizionați filmul, pentru a descoperi diferența de abordare.
Părăsită de toată lumea
Cartea spune povestea sfâșietoare a Kyei, fata mlaștinilor. Mama ei a plecat de acasă, pentru că nu mai suporta certurile și bătăile soțului alcoolic, fără a-și lua rămas bun de la Kya, fără a-i oferi măcar o privire. Fetița, mult prea mică pentru a înțelege realitatea în care își desfășura viața, dar și lipsurile pe care le aveau de înfruntat zilnic, își continuă viața și așteaptă venirea mamei în fiecare zi.
Situația nu se schimbă nici după plecarea mamei, așa că, unul câte unul, pleacă și frații și surorile mai mari, iar Kya rămâne singură cu tatăl ei, veteran de război, care își găsește alinarea în băutură și de a cărui furie imprevizibilă trebuie să se ferească zilnic.
După ce mămica plecă, pe parcursul următoarelor săptămâni, surorile și fratele mai mare al Kyei își pierduseră și ei urma, de parcă s-ar fi luat după ea. Răbdaseră fața congestionată a lui tăticu’ și accesele sale de furie care porneau cu strigături și ajungeau la pumni peste ceafă sau la scatoalce date cu dosul palmei până ce, unul câte unul, dispăruseră.
Kya, fetița cea descurcăreață
Kya învață cum să se descurce singură, să se ascundă de străini sau de ofițerii de la asistența socială care insistau să meargă la școală. Învață și ce este umilința atunci când pășește timid, pentru prima dată, într-o școală. Învață cum să-și caute mâncare, cum să gătească, cum să se orienteze în mlaștină și cum să trăiască cu abandonul ei, sperând mereu că mămica se va întoarce. În cele din urmă, începe să se refugieze printre creaturile din mlaștină, învățându-le limba și obiceiurile, făcându-și o familie din pescăruși, egrete și șoimi.
Ani de zile, zvonurile referitoare la “fata din mlaștină” au răsunat în Barkley Cove, un sat pitoresc de pescari. Kya Clark era prezența sălbatică și desculță, neadaptată convențiilor sociale.
Slăbănoagă și totuși puternică pentru vârsta de paisprezece ani, Kya se opri pe o plajă, într-o după-amiază, să arunce firimituri pescărușilor. Tot nu-i putea număra; încă nu era în stare să citească. Nu mai visa demult să zboare în înaltul cerului cu vulturii; poate că, atunci când trebuie să scobești prin mâl ca să-ți găsești hrana, imaginația tinde să ajungă cu picioarele pe pământ.
Prima iubire
Dar Kya nu era ceea ce spunea toată lumea. Deși avea abilitatea de a trăi singură în mlaștină și în singurătate pentru totdeauna, venise acea perioadă din viața unei femei, în care tânjea după iubire și atingeri tandre. Își începuse prima poveste de dragoste alături de Tate, prietenul fratelui său, care avea aceeași pasiune pentru pasări și natură, la fel ca și Kya.
Acesta o învățase să citească, o încurajase să facă un atlas despre păsările și viețuitoarele din mlaștină, a căror imagine Kya o desenase. Povestea lor de dragoste nu durează mult, deoarece băiatul dorește să studieze și să plece din acele locuri, să-și trăiască viața într-o lume în care Kya nu s-ar putea adapta.
Mintea Kyei ar fi putut cu ușurință să trăiască acolo, însă nu și trupul ei. Răsuflând greu, Tate se holba la decizia sa, ascunzându-se acolo în stufăriș: Kya sau tot restul. (…) După ce fata se depărtă, se sui în barcă și porni iarăși spre ocean. Blestemându-l pe lașul lăuntric care nu avusese puterea să-și ia rămas-bun.
Cea de-a doua iubire și misterul
Părăsită încă o dată, Kya și-a pierdut încrederea în oameni și a devenit tot mai izolată. Atras de frumusețea sălbatică a Kyei, Chase profită de vulnerabilitatea fetei și o face pe aceasta să se îndrăgostească din nou, să-și piardă mințile și să i se dăruiască, cu promisiunea că o va prezenta părinților și că se va căsători cu ea. Dornică de atenție și de socializare, Kya îl acceptă pe Chase și își dăruiește nu doar trupul, ci și inima.
În rochia ei de la mâna a doua, înfoindu-și poalele, Kya porni să valseze pe muzica broaștelor-leopard și a greierilor. Își lipi palmele de șolduri, le urcă pe trup, până la gât. Le coborî apoi peste coapse, cu chipul lui Chase Andrews înaintea ochilor. Voia ca el s-o atingă așa. Răsuflarea i se înteți. Nu se mai uitase nimeni la ea cum o făcuse el. Nici măcar Tate.
Kya simțea că iubirea pentru Chase îi deschide drumul către o nouă lume, surprinzătoare, până ce a descoperit într-un ziar local, vestea logodnei lui Chase cu o fată de nivelul lui, nu o “sălbatică din mlaștină”. În același timp, Delia Owens ne introduce în viitorul Kyei. Un cadavru este găsit în mlaștină, fără martori și fără dovezi care să explice cum a ajuns acolo, locuitorii orașului caută un vinovat, iar viața ciudată a Kyei cade sub semnul suspiciunii.
Te las pe tine să descoperi finalul și să descoperi cine a săvârșit crima, detaliu pe care foarte greu l-am aflat din film, însă mult mai bine explicat în carte.
Acolo unde cântă racii
Mi-au plăcut descrierile autoarei Delia Owens despre mlaștină și despre modul în care Kya a început să învețe din lumea naturală din jurul ei. Acolo unde cântă racii este un roman captivant, amuzant și emoționant, care îți va capta atenția și îți va deschide în fața ochilor frumusețea naturii, invitându-te să meditezi asupra bunătății umane.
Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Încerc să găsesc de fiecare dată cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.
Pingback: Top cărți 2023 - Dusă cu cartea 2022-2023
Pingback: Top cele mai vândute cărți 2022 - Dusă cu cartea
Pingback: Cărți bune de citit de Crăciun - Dusă cu cartea 2023
Pingback: Books Friday! - Black Friday - Dusa cu cartea - Pasiune pentru citit
Pingback: Carti pe care trebuie sa le citesti! - Dusă cu cartea 2023
Am văzut filmul este foarte interesant.
Pingback: Cărți de citit în 2022/2023 - Dusă cu cartea 2023
Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2023 - Dusă cu cartea 2023
Pingback: Top 10 Cele mai vandute carti - Dusă cu cartea 2020
Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2024