Șapte săptămâni de autoterapie | Rodrigo Gutierrez Diaz
Șapte săptămâni de autoterapie | Rodrigo Gutierrez Diaz

Șapte săptămâni de autoterapie | Rodrigo Gutierrez Diaz

Ne aflăm într-o perioadă tulbure, dar avem numeroase instrumente care să ne ajute s-o depășim. Fie că participi la seminarii care au ca subiect dezvoltarea personală sau urmezi ședințe de terapie, este important cum reușești să integrezi în viața ta de zi cu zi tot ceea ce ți-a fost predat sau sfaturile pe care le-ai primit. Dacă nu reușești să aplici acele cunoștințe, înseamnă că te lași dus de val și recidivezi în starea de dinainte.

Este ușor de vorbit și greu de pus în practică, și spun asta din experiența proprie. Mă pasionează dezvoltarea personală și încerc să citesc cât mai multe cărți, dar de fiecare dată este important să și aplic ceea ce citesc. Uneori îmi iese, alteori nu. Cartea Șapte săptămâni de autoterapie de Rodrigo Gutierrez Diaz a venit în viața mea într-o perioadă în care am avut de luat 2 mari decizii. Aveam impresia că vorbește pe înțelesul meu și mi-a fost mult mai ușor să renunț la “înverșunarea” mea pentru a analiza în liniște tot ce mi se întâmpla.

Ghid practic pentru dezvoltare personală

Așa cum spuneam, practica este cea care trebuie să urmeze după ce ai citit niște “învățăminte” și asta îți oferă și cartea Șapte săptămâni de autoterapie. Practic ai integrată și teoria, dar ai și posibilitatea de a face exercițiile după fiecare capitol, iar în acest mod îți poți urmări evoluția. Dacă nu ești adeptul unui jurnal personal, poți nota în paginile dedicate exercițiilor.

Fiecare capitol îți oferă exemple concrete, astfel te poți identifica cu acele persoane care au experiențe similare cu ale tale sau chiar aceleași. Fiecare vârstă își are provocările ei, însă poți acționa în prezent pentru a te vindeca de trecut și a trăi în prezent.

Totul se schimbă, permanent. Să încercăm, așadar, să fim cât mai deschiși la nou, fiindcă doar așa ne putem schimba în bine. Nu suntem sub nicio formă o operă a cărei evoluție s-a finalizat.

Stima de sine

Este un subiect pe care toată lumea îl abordează, și totuși nu este atât de bine înțeles. Modul în care te tratezi pe tine însuți și respectul pe care îl ai pentru propria persoană, se poate observa în relațiile pe care le ai cu ceilalți. Să-ți cunoști valoarea, să-ți cunoști potențialul, te poate ajuta în multe situații. Dacă știi cât poți duce fizic, intelectual și afectiv, atunci poți stabili niște limite peste care ceilalți nu pot trece.

Este și cazul în care nu ai încredere în tine, în propriile forțe, nu te iubești și te subestimezi. Autocritica duce la impunerea unor limite personale, unor condiționări. Și se vor găsi foarte multe persoane care să profite de această slăbiciune a ta. De aceea, este foarte important să-ți conștientizezi calitățile, să nu te judeci prea aspru și să te apreciezi pentru tot ceea ce faci.

Prima din cele șapte săptămâni de autoterapie începe chiar cu lucrul cu tine, cu exerciții pentru creșterea stimei de sine. De la felul în care să te îmbraci, relaționezi și vorbești cu tine însăți, poți face exerciții pentru întărirea stimei.

Indiferent de situație, este important să știi că, dacă ai o stimă de sine scăzută, ea se poate schimba. (…) stima de sine este o convingere personală care rezidă în universul nostru interior. Iar dacă această convingere este falsă, o putem demonta, înlocuind-o cu alta, care să corespundă realității.

Ruperea legăturilor de dependență

De când ne naștem suntem dependenți de cineva. Suntem dependenți de părinți, de profesori, de serviciu, de iubiți sau soți. Atunci când este o dependență bună, sănătoasă, nu este niciun pericol. Dependența de alte persoane este cauzată tot de o stimă de sine scăzută. Poate avea și un “rol tranzitoriu” pentru dezvoltarea noastră personală, iar mai târziu să ne putem baza doar pe propriile forțe.

Problema apare atunci când ești dependent de o persoană care îți poate face rău emoțional sau fizic. Cum te poți desprinde de aceste persoane? Conștientizând că te afli într-o relație care nu-ți face bine, într-o relație care nu te ajută să crești și care te ține pe loc.

În săptămânile următoare vei învăța cum să-ți îmbunătățești relațiile personale, dar cum să rupi și relațiile de dependență, să accepți schimbările și să combați anxietatea.

Ne agățăm de ei astfel încât să ne confere respectul acela care ne lipsește, fără să reușim însă să avem sentimentul de siguranță, ci doar o falsă senzație, un substitut efemer al acestuia. Cei din jur ne pot oferi sprijin, aprobare sau confirmare, însă, dacă nu ne simțim siguri pe noi, prețul pe care îl plătim este unul foarte mare.

Trăiește în prezent

Cu toții avem tendința de a trăi în trecut, dar îngrijorându-ne pentru viitor. Uităm să trăim prezentul și totul se raportează la ceea ce ni s-a întâmplat în trecut și vrem să evităm în viitor. Dar ce facem în prezent? Cât ne bucurăm de el? Cât acționăm acum pentru viitor sau pentru a vindeca rănile trecutului, sau cât suntem de prezenți la tot ce se întâmplă în jurul nostru, acum?

După ce vei trece prin toate etapele enunțate în carte, poți reuși să te bucuri de prezent. Să înveți să-ți respecți valorile sau să pleci din locurile unde îți este amenințată integritatea, însă, după ce ai analizat în liniște și ai conștientizat tot ceea ce simți.

Deși am fost învățați de mici să ne suprimăm anumite trăiri, să le negăm și să trecem mai repede peste ele, acum avem ocazia să dăm față în față cu ele. Odată acceptată existența lor, atunci când îți dai dreptul să simți ceva, atunci te poți vindeca. Emoțiile și trăirile fac parte din noi, nu le putem respinge, însă le putem controla să nu ne copleșească.

Trebuie să ne străduim astfel încât să nu ne lăsăm cuprinși de tristețe, nostalgie, furie, ură, invidie sau ranchiună și să nu ajungă să ne controleze viața. Stările negative trebuie spălate la fel cum am face curățenie în casă – asta dacă vrem să fim fericiți și să ne simțim bine. În acest fel, încetăm să mai dăm vina pe lumea din jur sau pe circumstanțe, preluând controlul asupra propriilor emoții și sentimente.

Rodrigo Gutierrez Diaz

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea Șapte săptămâni de autoterapie de Rodrigo Gutierrez Diaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!