Îmi pare rău, sunt așteptată | Agnes Martin-Lugand
Îmi pare rău, sunt așteptată | Agnes Martin-Lugand

Îmi pare rău, sunt așteptată | Agnes Martin-Lugand

Ați citit o carte și după 30 de pagini vă venea să o abandonați? Da, și eu, și nu una ci multe. Dar am făcut bine că nu am lăsat cartea Îmi pare rău sunt așteptată, pentru că, la fel ca un parfum care ni se dezvăluie în funcție de notele sale, așa este și această carte. Începe destul de monoton și se termină în forță. Și această carte face parte din colecția de cărți ale lui Agnes Martin-Lugand care au scopul de a te bine dispune, de a te purta printr-un carusel emoțional și la sfârșit să-ți ofere o lecție de viață.

De la adolescenta rebelă la femeia puternică

Yael, personajul principal, are o evoluție surprinzătoare. De la puștoaica rebelă, genul punk care pierde nopțile în cluburi și în baruri cu prietenii, la femeia de afaceri care este în stare să calce peste cadavre pentru a reuși să încheie o afacere. Deși văzută cu șanse slabe de a evolua într-o firmă renumită de traduceri și interpretariat, aceasta reușește să dea peste cap și cele mai mari pariuri. Totul are un preț: se îndepărtează de prietenii ei și de familie.

Nu existau timpi morți în munca mea. Eram permanent în acțiune, capabilă să fac trecerea de la o ședință de interpretare la o negociere agresivă de contracte, apoi, în ora următoare, să gestionez de la A la Z detaliile unui sejur parizian al unuia dintre clienții noștri.

Zilele nu sunt destul de lungi pentru a reuși tot ce și-a propus, colegii nu sunt prea rapizi pentru a rezolva sarcinile pe care aceasta le trasează și viața personală este aproape inexistentă. În spatele acestei femei cu mână de fier se află o adolescentă dezamăgită, abandonată fără nicio explicație de către bărbatul vieții ei, singurul bărbat pe care l-a putut iubi vreodată.

Zilele pline la birou, nopțile în care trebuie să ia un somnifer pentru a adormi, sunt doar măști ale femeii rănite, cea pentru care viața înseamnă doar muncă, iar hainele și lucrurile de firmă sunt cele care îți dau valoare și un statut social respectat.

Eșecul

Un program și un stil de viață draconic au consecințe. Yael, epuizată fizic și psihic, aproape pierde un client foarte important. Dezamăgită de propria persoană și de șeful care o îndepărtase pentru a nu provoca un dezastru, Yael rătăcește pe străzi și intră într-un magazin de antichități. Este socată când din spatele magazinului iese Marc, cel care dispăruse mai bine de 10 ani.

Încercase în zadar să dea de el, în noaptea în care îi promisese că se vor revedea la un concert. Îl căutase zile în șir prin locurile în care aceștia mergeau, încercase să ia legătura cu familia și bunicul lui, însă nu primise niciun răspuns. Știa că nu era mort, însă nu înțelegea de ce i-a părăsit, pe ea și pe gașca lor zgomotoasă de prieteni.

De la băiatul rebel la bărbatul asumat

Întâlnirea cu Yael nu este foarte plăcută. Aceasta îi cere explicații și îi reproșează modul nu foarte elegant de a-i părăsi. Pentru că era în pragul unui eșec personal și nu voia să-și dezamăgească bunicul, Marc abandonase studiile și plecase în lumea largă pentru a descoperi ceea ce-i place, scopul lui în această lume.

După lungi călătorii prin lume, se căsătorise cu o femeie căreia îi plăcea și ei aventura. Însă, când venise momentul de a se întoarce în locul unde se afla familia lui și să preia afacerea bunicului său, ea nu acceptase această rutină, fugise de o existență monotonă.

În momentul în care Marc s-a întâlnit cu Yael, se afla în pragul divorțului și se învinuia că nu putuse să o facă fericită pe acea femeie.

Gașca l-a primit cu entuziasm și momentele neplăcute au fost uitate. Au plănuit o vacanță împreună, la care a participat și Yael, sfătuită de șeful ei, Bertrand, să-și ia vacanță. Văzând-o în pragul epuizării fizice, Bertrand mai mult a obligat-o să-și ia o vacanță de 3 săptămâni. Verificase tabelul de concedii și Yael nu-și mai luase concediu de ani buni. Viața ei se învârtea doar în jurul proiectelor sale, dorise mereu să fie cea mai bună și chiar reușise să ajungă mâna dreaptă a șefului ei.

Iubirea care nu se uită

Vacanța care are loc la casa părinților lui Yael trezește amintiri mai puțin plăcute în sufletul ei. Deși sora ei își dorise un fel de reuniune a vechilor prieteni și ca Yael să petreacă mai mult timp cu nepoțeii ei, ea caută scuze mereu și încearcă să ia pulsul de la serviciu. I se oprise adresa de email, colegii și șeful ei erau de negăsit, iar ea trebuia să-și găsească altă preocupare.

Relaxarea a venit în momentul în care Marc a luat-o la o scurtă plimbare și, dintr-o glumă, i-a spart telefonul. Pentru cineva care este obsedat de control, ca Yael, este aproape un dezastru. Doar că s-a ambiționat să nu-și cumpere un alt telefon, după ce prietenii lor au făcut un pariu pe seama ei. Dacă pierdea pariul, trebuia să-i invite pe toți la o cină în apartamentul ei, în locul sacru în care nu pătrundea nimeni.

Marc părea să nu mă judece, fusese mereu așa și asta nu se schimbase, eram din ce în ce mai conștientă de acest lucru. Cu el, eram apărată de zbuciumul meu, de obsesiile și de grijile mele, aveam impresia că sunt liberă în această mașină care mirosea a benzină și care huruia.

Totul mergea bine, au trecut două săptămâni până în momentul în care șeful lui Yael a încercat disperat să ia legătura cu ea și nu a fost de găsit. A sunat pe telefonul fix și i-a spus că are nevoie de ea urgent. Chiar dacă pierduse pariul, fără voia ei, Yael se desparte cu greu de gașca de-o vară și le promite că îi va căuta când vor ajunge acasă.

Toți colegii de la birou observă schimbarea de atitudine a lui Yael și își doresc ca aceasta să rămână mereu așa. Reia legătura cu Marc și își promit că de data aceasta totul va merge bine.

Îmi pare rău sunt așteptată

Viața te supune la încercări uneori, iar Bertrand îi propune să-i lase lui Yael agenția de traduceri. Credea că găsise acel echilibru dintre viața personală și serviciu, și o considera cea mai potrivită pentru a prelua conducerea agenției. Însă Yael își dorește să rămână focusată pe ceea ce și-a dorit mereu: cariera. Renunță la relația ei cu Marc și încearcă să nu se mai întâlnească cu el atunci când își vizitează sora. Marc este dezamăgit de noua Yael și refuză și el să mai aibă vreo legătură cu aceasta.

Fii lucid, noi doi nu suntem pe aceeași lungime de undă. Eu sunt ambițioasă, tu te mulțumești cu ce ai, ceea ce nu pot să-nteleg cu niciun chip. N-am timp de pierdut, nici loc să mă încurc în amănunte…

Ajunsă în fruntea agenției, dar sfâșiată pe dinăuntru, Yael nu se poate bucura de reușita ei. O ultimă discuție cu șeful ei trezește în aceasta mâhnirea că a înțeles totul greșit și că a pierdut iubirea vieții ei.

Dacă Yael va reuși să-l recucerească pe Marc sau va rămâne cu regretul că a ales cariera în detrimentul iubirii, rămâne să descoperiți voi. Este un final impredictibil, un final care te va face să reflectezi asupra propriilor tale priorități.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Încerc să găsesc de fiecare dată cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără online

2 Comments

  1. Pingback: Cărți de citit în 2022 - Dusă cu cartea

  2. Pingback: Cele mai citite recenzii cărți 2022 pe Dusă cu cartea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!