Vorbește ca la TED | Carmine Gallo
Vorbește ca la TED | Carmine Gallo

Vorbește ca la TED | Carmine Gallo

Cu toții am urmărit acele prezentări TED și am rămas impresionați de puterea discursului marilor oratori invitați. Nu doar că le putem urmări pe ted.com, dar le putem răsfoi pe cele mai importante în cartea Vorbește ca la TED. La ce ne ajută? La construirea unui discurs sau a unei prezentări care să capteze atenția tuturor.

Vorbește ca la TED nu se adresează numai celor care visează sau aspiră să susțină o prezentare la faimoasele conferințe TED (Technology, Entertainment, Design). Cartea este mai degrabă un instrument util destinat tuturor celor care își doresc să își susțină sau să își vândă ideile mult mai bine decât au făcut-o până acum.

Ca să poți capta atenția celor care te urmăresc, trebuie să pui la punct mai multe detalii care vor duce la succesul prezentării tale: durata discursului, îmbinarea prezentării tale cu imagini, tonul și vocea, transmiterea unor informații personale cu mare impact pentru public.

Bill Gates și borcanul cu țânțari purtători ai Malariei

Toată lumea a rămas șocată atunci când Bill Gates a venit la prezentarea lui din 2009 cu un borcan cu țânțari și i-a eliberat în sală. Le-a spus că Malaria este o boală care afectează populația săracă din Africa de Sud și Asia, și care se răspândește prin intermediul țânțarilor.

Malaria se răspândește prin intermediul țânțarilor. Am adus câțiva cu mine. O să-i las să zboare pe aici. Nu e niciun motiv pentru care doar oamenii săraci să fie infectați.

Bineînțeles, starea de șoc a celor prezenți a durat doar câteva minute, până când Bill Gates le-a spus că țânțarii nu sunt purtători ai cruntei boli, însă ideea lui a fost înțeleasă de toți cei prezenți la acel moment. Publicul a izbucnit în râsete, aplauze și ovații, iar acest moment a rămas memorabil. Bill Gates și soția lui, Melinda, s-au implicat atât financiar cât și intelectual în acele proiecte care au ca scop eradicarea acestei boli.

Dr. Jill și creierul uman ca recuzită

Un alt discurs faimos la TED este cel al Dr. Jill care a venit cu un creier adevărat și a prezentat modificările care apar la adolescenți, dar și cum a trecut printr-un atac cerebral pe care l-a putut observa pe propria piele, cu datele științifice ale unui neuroanatomist. Aceasta le-a povestit tinerilor de la TEDx Youth de ce nu au niciun control în perioada pubertății și în timpul adolescenței.

… sistemul hormonal începe să ne inunde corpul, iar odată cu aceasta vor veni tot felul de schimbări de dispoziție și tot felul de comportamente interesante; iar după aceea, ca să pună capac tuturor acestor lucruri, va apărea ceea ce noi numim o reducere, o reducere cu 50% a conexiunilor sinaptice din creier. Ne pierdem, fără exagerare, jumătate din minte!

Ca să ne consoleze, atât pe noi părinții, dar și pe adolescenți, ne cere să avem răbdare până când vârsta de 25 de ani va aduce dezvoltarea completă a creierului și a adultului.

Rolul unei recuzite

Ceea ce observăm la acești doi mari oratori, este modul în care au reușit să capteze audiența, să-i șocheze și să-i atragă, să-i facă să conștientizeze importanța informațiilor oferite. Recuzita are un rol deosebit într-o prezentare, iar imaginea reală prezentată are un impact emoțional puternic.

Repetarea discursului

La prima vedere, avem impresia că toți acești oameni s-au născut să facă show pe scenă, însă mărturiile lor spun altceva. Aceste discursuri sunt foarte bine pregătite, repetate de sute de ori. Trebuie analizată tonalitatea vocii, pauzele, mimica și gestica. Încrederea vine doar în acel moment în care ești stăpân pe ceea ce urmează să spui. Vă amintiți când eram copii și repetam comentariile până știam când vine și virgula? Exact așa este și la un discurs. Improvizația nu-și are locul într-un discurs de succes!

Nu te preface până când reușești. Prefă-te până când devii acel lucru.

Amy Cuddy

Idee în 140 de caractere

Un alt lucru interesant pe care l-am descoperit în această carte, este prezentarea ideii principale în 140 de caractere. Dacă nu reușești să-ți exprimi ideea afacerii tale într-un titlu de Twitter, atunci trebuie să lucrezi până îți iese acest lucru. Creierul uman nu are capacitatea de a reține fraze lungi, așa că cele 140 de caractere au un scop foarte bine definit.

De asemenea, discursul tău ar trebui să se încadreze în 18 minute, pe același principiu de mai sus. Toate discursurile de la TED urmează această structură.

Directorii și experții au tendința să se piardă în hățișuri și nu sunt capabili întotdeauna să vadă lucrurile cu mintea începătorului și din perspectiva publicului.

Dan Pink

Ceea ce ar trebui să se întrebe orice persoană care vrea să țină o prezentare este: “Care e lucrul pe care vreau să-l știe publicul meu?”. De ce titluri de tip Twitter? Deoarece acestea te învață cum să-ți disciplinezi discursul, să transmiți un mesaj clar și memorabil pentru publicul tău, iar oamenii vor reține și vor procesa mult mai ușor ideea ta.

Umorul în prezentarea ta

Se naște întrebarea: ce doză de umor ar trebui să ai în prezentarea ta pentru a destinde momentul de maximă intensitate? Cam tot atât umor cât a avut Bill Gates când le-a spus celor din public că țânțarii nu sunt purtători de virus ucigaș. Umorul a devenit o caracteristică a personalității unui om, și de aceea i se atribuie atât de mare importanță. Ai grijă însă, ca “bancurile” să nu-și găsească locul în prezentările tale!

Autoironia fină, anecdotele pline de jovialitate și care nu atentează la demnitatea cuiva, sunt cele mai indicate atunci când vrei să ai un discurs de succes.

Umorul coboară zidurile de apărare, făcând publicul mai receptiv la mesaj. De asemenea, te face să pari mai plăcut, iar oamenii sunt mai dispuși să facă afaceri sau să susțină o persoană pe care o plac.

Vorbește ca la TED și tu

Dacă și pentru tine arta conversației sau arta vorbitului în public sunt importante, atunci Vorbește ca la TED este cartea care îți va completa toate informațiile de care mai aveai nevoie pentru un discurs ca la carte.

Mulțumesc, Editura Act și Politon, pentru exemplarul oferit!

Cumpără online

2 Comments

  1. Pingback: Recomandări de Cărți de Black Friday 2021 - Dusă cu cartea

  2. Pingback: Cărți de citit în 2022 - Dusă cu cartea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!