Un pamant nou | Eckhart Tolle
Un pamant nou | Eckhart Tolle

Un pamant nou | Eckhart Tolle

Eckhart Tolle, unul dintre cei mai originali calauzitori spirituali, s-a nascut in Germania, iar dupa ce si-a definitivat studiile a devenit cercetator si indrumator la Universitatea Cambridge.

Asa cum povesteste si in cartea de fata, la varsta de 29 de ani viata lui s-a schimbat intr-un mod profund. Chiar daca nu este adeptul niciunei religii sau traditii, nu a respins niciodata vreuna. Din contra, exemplele din Biblie sau scrieri ale calugarilor budisti se regasesc in scrierile lui.

Mesajul sau este unul simplu, dar cu o insemnatate spirituala profunda. Pentru toti exista o cale in care ne putem elibera de suferinta si putem gasi pacea sufleteasca mult dorita.

Constiinta umana colectiva si viata de pe planeta noastra sunt conectate intrinsec. Un cer nou se refera la ivirea unei stari transformate a constiintei umane, iar un pamant nou constituie reflexia acesteia in plan fizic. (…) pe masura ce vechea constiinta se dizolva sunt de asteptat transformari natural sincronice in plan geografic si climatic.

elefant.ro%20

Asa cum am intalnit si in alte carti, egoul este primul pe care ar trebui sa-l constientizam. Numai asa vom putea incepe schimbarea si vom putea incepe lucrarea din interior. Nu este ceva de care te poti “lepada”, si cu cat incerci mai mult sa scapi de el, va opune rezistenta. Astfel autorul ne recomanda sa incepem sa devenim prezenti, sa ne bucuram de prezent si sa lasam trecutul in trecut, pentru ca ceea ce s-a intamplat atunci nu ne mai defineste. Nici grija pentru viitor nu ar trebui sa ne preocupe, deoarece fiind prezent in viata ta, aceasta se va transforma de la sine si te vei putea bucura de roadele prezentului.

Dupa ce va treziti, nu veti renunta la cuvantul eu, dar el va avea alta incarcatura, va lua nastere intr-un spatiu mai profund aflat in interiorul vostru.

Principala problema a existentei umane este gandirea fara a constientiza. Unii sufera de anxietate, iar altii de furie. Ambele sentimente sunt distructive si atunci cand ajung sa preia controlul asupra mintii tale, va dati seama ca ati luat viata mult mai in serios decat ar trebui luata. Atunci ar trebui sa o luam in ras? Ar trebui sa renuntam la gandirea compulsiva si de falsul eu, sa devenim constienti de vocea interioara si sa apasam pe butonul stop.

Paradoxal, ceea ce asigura continuitatea asa-numitei societati de consum este faptul ca incercarea de a va regasi prin intermediul lucrurilor nu da rezultate: satisfactia egoului este de scurta durata si astfel voi continuati sa cautati mereu si mereu altceva, continuati sa cumparati si sa consumati.

Astfel ca o rochie noua, o pereche de blugi noua, nu va va face sa va simtiti mai bine. Faptul ca le cumparati doar pentru a impresiona alte persoane, de a juca un rol, nu va dura foarte mult timp. Starea de gol sufletesc nu se umple cu lucruri, ci cu trairi bogate. Atunci cand te asociezi cu lucruri trebuie sa vezi daca ele sunt cele care iti dau valoarea.

Va induc anumite lucruri un sentiment subtil de importanta sau de superioritate? Va face lipsa lor sa va simtiti inferiori celor care au mai mult decat voi? (…) le etalati pentru a va spori sentimentul valorii in ochii altcuiva si, implicit in propriii vostri ochi? Simtiti iritare sau furie si intrucatva o diminuare a sentimentului de sine atunci cand altcineva are mai mult decat voi sau atunci cand pierdeti un lucru pe care il pretuiti?

Atunci cand vom reusi sa ne detasam de lucrurile “noastre”, vom ajunge sa simtim “bucuria Fiintarii”. Aceasta trebuie simtita si nu gandita, pentru ca egoul nu o cunoaste si nu poate ajunge la ea; egoul este constituit din ganduri. Egoul nu este ceva rau, ci este ceva inconstient. El nu reprezinta ceea ce sunteti voi si astfel nu defineste personalitatea voastra.

Cand observi egoul, incepi sa treci dincolo de el. Nu il luati prea in serios: atunci cand detectati la voi insiva un comportament generat de ego, zambiti. Uneori puteti chiar rade.

In prezent se incearca o diferentiere intre spiritualitate si religie. Atunci cand detinem un set de credinte sau ganduri despre adevarul absolut, ne putem pierde in drumul spre dobandirea spiritualitatii. Daca punem un semn de egalitate intre adevar si gand, mintea noastra este cea care va iesi triumfatoare, deoarece egoul crede ca detine adevarul absolut. Odata cu nasterea invataturilor spirituale, o mare parte din adeptii religiilor traditionale au reusit sa renunte la credinte rigide si sa descopere profunzimea originara, profunzimea din ei insisi.

Ei realizeaza ca a fi “spiritual” nu are de-a face cu credintele pe care le au, ci are totul de-a face cu starea constiintei lor. Iar aceasta determina, la randul sau, modul in care ei actioneaza in lume si interactioneaza cu ceilalti.

Cei care nu au capacitatea de a privi dincolo de forma ajung si mai puternic ancorati in credintele lor, cu alte cuvinte in mintile lor.

Cand o sa reusim sa intelegem ca egoul este cel care actioneaza si nu noi insine, vom inceta sa mai luam lucrurile la modul personal. O critica nu vine pentru a ne diminua pe noi, ci are de-a face cu ceea ce facem in momentul respectiv. Asa ca daca nu ne vom simti raniti si nu vom lasa sa ne afecteze critica, vom depasi starea mintii omenesti.

Nu va mai plangeti, nu mai acuzati, nu mai invinovatiti si nu mai ganditi ca celalalt face rau. Nimeni nu face rau. Este egoul persoanei respective, atata tot. Compasiunea rasare atunci cand constientizati faptul ca toti sufera de aceeasi boala a mintii, unii intr-un mod mai acut decat altii.

Pentru a ne elibera de tot ce este negativ in viata noastra, avem nevoie de trei modalitati prin care ne vom putea armoniza viata la forta creativa a universului.

Acceptarea

Atunci cand ceva nedorit ni se intampla, cel putin puteam accepta ca acel lucru este doar temporar, si asta este ceea ce avem de facut acum. Faptul ca intr-o seara ploioasa faceti pana si trebuie sa schimbati roata, nu este ceva foarte placut, insa a efectua o actiune in stare de acceptare, schimbarea rotii pentru a putea continua drumul, inseamna a avea o stare de pace in timp ce actionam. Este vibratia energetica subtila care curge atunci in tot ceea ce faceti. Chiar daca pare superficiala, acceptarea este in realitate activa si creativa, deoarece aduce totul nou in aceasta lume. Starea de pace este constiinta prin care actionam in stare de abandon interior.

Bucuria

Este ducerea starii de abandon interior la stadiul de insufletire, de a ne bucura de ceea ce facem si asa ne vom connecta la forta creativa universala.

Atunci cand faceti din momentul prezent, nu din trecut sau din viitor, punctul focal al vietii voastre, capacitatea voastra de a va bucura de ceea ce faceti – si prin aceasta calitatea vietii voastre – creste in mod dramatic. Atunci cand forta creativa a universului devine constienta de sine, ea se manifesta ca bucurie.

Pentru a putea atinge aceasta stare, nu este nevoie sa asteptam ca ceva special sa se intample in viata noastra. In bucurie exista mai multa semnificatie decat am putea avea nevoie vreodata. Dorinta de a incepe sa traim este cea mai obisnuita stare de amagire a starii inconstiente. Nu trebuie sa cerem mintii, cuiva nevazut, permisiunea de a ne bucura de ceea ce facem sau simtim, pentru ca vom primi doar motive care vor amana aceasta traire: de maine, de luni, de luna viitoare, de anul viitor.

Cand spuneti: imi place sa fac aceasta sau cealalta, este vorba despre o perceptie gresita. Face sa para ca bucuria vine din ceea ce faceti, dar nu este cazul. Bucuria nu vine din ceea ce faceti, ea curge din adancul vostru in ceea ce faceti si, astfel, in lumea aceasta.

Bucuria nu este derivata din ceva, dintr-o activitate sau lucru. Bucuria vine din starea de prezenta, orice activitate care nu reprezinta doar un mijloc pentru atingerea unui scop. Atunci cand ne vom bucura de ceea ce facem, vom experimenta cu adevarat bucuria Fiintarii in aspectul ei dinamic.

… orice faceti cu bucurie va conecteaza la forta din spatele intregii creatii.

Fiti absolut prezenti in ceea ce faceti si simtiti linistea vigilenta, insufletita din interiorul vostru ca fundal al activitatii. Veti descoperi in curand ca ceea ce faceti intr-o astfel de stare de atentie sustinuta nu mai este stresant, obositor sau iritant, ci devine sursa de bucurie.

Bucuria Fiintarii este bucuria de a fi constient.

Entuziasmul

Inseamna ca bucuriei profunde pentru ceea ce faceti i se adauga un alt element, telul. Adaugarea unui tel bucuriei pentru ceea ce facem, creste campul energetic si frecventa vibrationala, devine o energie uriasa.

Va veti simti asemenea unei sageti ce se indrepata catre tinta – si care se bucura de calatorie. Atunci cand apare stresul, acesta este un semn ca egoul s-a intors, iar voi va taiati singuri puntea de legatura cu forta creativa a universului. Stresul este toxic pentru organism si incepe sa fie recunoscut acum ca una dintre cauzele principale ale asa-numitelor boli degenerative precum cancerul si bolile de inima.

In comparatie cu stresul, entuziasmul are o frecventa energetica inalta si rezoneaza cu forta creativa a universului. Cuvantul entuziasm vine din limba greaca veche (en theos) si inseamna Dumnezeu. Cuvantul inrudit enthousiaze inseamna “a fi posedat de un dumnezeu.” Stapaniti de forta uriasa a entuziasmului, vom ajunge sa avem realizari foarte mari.

Entuziasmul si egoul nu pot coexista. Unul implica absenta celuilalt. Entuziasmul stie incotro se indreapta, dar in acelasi timp este profund contopit cu momentul prezent, sursa a ceea ce il anima, a bucuriei si puterii sale. Entuziasmul nu “vrea” nimic pentru ca nu-i lipseste nimic.

Entuziasmul este una cu viata, si intotdeauna se simte pacea si linistea in activitatile noastre, ne armonizam cu principiul creator al universului.

“Si am vazut cer nou si pamant nou” cum spune profetul din Apocalipsa, iar fundatia este constiinta noastra treaza. Nimic nu ne poate elibera daca nu traim in momentul prezent: “Imparatia lui Dumnezeu este inauntrul vostru”.

66 / 100

2 comentarii

  1. Pingback:Recenzie Descopera-te de Andreea Raicu – Dusă cu cartea

  2. Pingback:Cititor în rate – Buget pentru cărți – Dusă cu cartea

Lasă un răspuns

Drepturi de autor!

%d blogeri au apreciat: