fbpx

Indrazneste sa conduci prin munca neinfricata, conversatii dificile si implicare deplina | Brené Brown

Indrazneste sa conduci prin munca neinfricata, conversatii dificile si implicare deplina | Brené Brown

Brené Brown, doctor in asistenta sociala, este profesor cercetator (cercetator-povestitor – asa cum ii place sa se numeasca) la Graduate College of Social Work din cadrul Universitații din Houston, program finanțat de Fundatia Huffington. Este autoarea a 4 bestselleruri: The Gifts of ImperfectionDaring Greatly (Curajul de a fi vulnerabil), Rising StrongBraving the Wilderness (Curajul in salbaticie) si Dare to Lead (Indrazneste sa conduci).

Timp de doua decenii Brené Brown a studiat curajul, vulnerabilitatea, rusinea si empatia. “Indrazneste sa conduci”, cartea scrisa de Brené Brown, este o carte despre leadership, dar este si o carte de dezvoltare personala. Cartea este structurata in 4 parti: Confrunta-ti vulnerabilitatea, Traieste-ti viata in acord cu propriile valori, Indrazneste sa ai incredere si Invata sa te ridici.
Chiar la primul ei TED (cu peste 35 de milioane de vizualizari) vorbeste despre puterea vulnerabilitatii cu aceeasi pasiune cu care scrie si in aceasta carte. Vulnerabilitatea nu este o slabiciune, dar prin ea se poate ajunge la excelenta: excelenta in viata de familie, excelenta in organizatia ta.

“A simti inseamna a fi vulnerabil. Crezand ca vulnerabilitatea inseamna slabiciune, ajungem sa credem ca emotia inseamna slabiciune. Si fie ca ne place, fie ca nu, suntem fiinte rationale. Ceea ce nu intelegem cei mai multi dintre noi, iar mie mi-a luat un deceniu de cercetare ca sa invat, este ca vulnerabilitatea reprezinta leaganul emotiilor si al experientelor dupa care tanjim. Vulnerabilitatea este locul unde se nasc iubirea, apartenenta si bucuria.”

“Am descoperit ca trebuie sa ne lasam vazuti in totalitate, sa ne aratam vulnerabilitatile. Sa iubim din suflet, chiar daca n-avem nicio garantie.”

Trebuie sa te implici pentru ca familia ta sa fie fericita, trebuie sa te implici daca vrei ca organizatia ta sa prospere din nou. Curajul in atingerea scopurilor noastre depinde de capacitatea de a ne accepta si de a ne asuma propria vulnerabilitate. Trebuie sa fim vulnerabili si sa avem curajul de a iesi in fata si pentru asta trebuie sa ne descoperim pe noi insine si trebuie sa fim autentici.
Despre rusine Brené Brown spune ca este sentimentul de a nu fi niciodata suficient de bun. Rusinea ne poate urmari din umbra sau doar pentru o secunda ne poate coplesi si astfel ne vom simti ca nu suntem vrednici de conectare, de apartenenta sau chiar de dragoste.

“Daca vrei sa vezi un orgoliu in stare de alerta maxima, expune-l putin la rusine. Imbratisarea vulnerabilitatii ne pare atat de terifianta pentru ca, odata cu inlaturarea armurii si cu expunerea inimilor noastre in bataia sagetilor, ii deschidem, de fapt poarta rusinii.”

In organizatii rusinea este folosita pe post de mecanism de control sau ca un instrument de justitie sociala. Sunt anumite semne care denota ca rusinea este ascunsa in organizatii, printre care Brené Brown enumera: perfectionismul, favoritismul, comparatia, barfa, discriminarea.

“Atunci cand ne confruntam cu rusinea, rezilienta consta in abilitatea de a ramane autentici, de a trece prin aceasta experienta fara a ne sacrifica propriile valori si de a castiga de pe urma ei mai mult curaj, mai multa compasiune si conectare decat aveam la inceput. In cele din urma, rezilienta vizeaza trecerea de la rusine la empatie – adevaratul ei antidot.”

Daca nu ai empatie nu esti capabil sa stabilesti legaturi. Empatia este un element-cheie, un ingredient esential pentru echipele care sunt bazate pe conectare si incredere.

Empatia nu inseamna conectare la o anumita experienta, ci conectarea la emotiile care definesc o anumita experienta. Empatia nu este acelasi lucru cu simpatia. “Empatia inseamna sa simti ceva impreuna cu ceilalti. Simpatia inseamna ca simti ceva fata de ei.” Atunci cand vedem pe cineva care sufera, suntem obisnuiti sa incercam sa indreptam lucrurile sau sa dam sfaturi. Dar empatia nu este despre asta, este despre a fi alaturi de persoana respectiva, este despre a te conecta cu ceva din mine care cunoaste acel sentiment. Pentru a fi capabili de empatie trebuie sa vedem lumea asa cum o vad ceilalti, sa nu judecam, sa intelegem sentimentele acelei persoane si sa fim capabili sa-i comunicam ca intelegem acele sentimente.

Liderii curajosi trebuie sa-si traiasca viata in acord cu propriile valori; aceasta constiinta nu apare din senin, trebuie sa punem in practica predicile pe care le tinem, trebuie sa ne comportam conform acestor valori.

Indrazneste sa conduci nu este o carte doar despre leadership, este o care prin care iti vei imbunatati relatiile cu tine insuti, dar si relatiile cu colegii.

O poti cumpara dand click pe unul din siteurile de mai jos!

1 thought on “Indrazneste sa conduci prin munca neinfricata, conversatii dificile si implicare deplina | Brené Brown”

  1. Pingback: Cele mai vandute Libris si Carturesti – Dusă cu cartea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Drepturi de autor!
%d blogeri au apreciat: