Pentru ca mi-a placut foarte mult Dansul furiei de Harriet Lerner, m-am gandit ca si din cartea Dansul relațiilor voi avea de invatat la fel de multe lucruri interesante. Cei care sunt pasionati de cartile pentru dezvoltarea personala vor invata cum sa-ti faca auzita vocea, vorbind bine si cu intelepciune.
A vorbi bine presupune a pune intrebari, a transmite o idee, a ne clarifica dorintele, credintele, valorile si limitele personale. Modul in care decurge aceasta comunicare determina daca la sfarsitul zilei dorim sau nu sa ne intoarcem acasa.
Atunci cand afirmam ca nu ne putem intelege cu cineva ”ca pur si simplu nu intelege” inseamna ca nu reusim sa transmitem corect ceea ce vrem, sau ca tonul pe care-l folosim nu este potrivit. Este posibil si ca persoana cu care interactionam sa nu ne bage in seama si sa nu sesizeze gravitatea lucrurilor pe care i le comunicam.
Autoarea Harriet Lerner descrie personalitatea tatalui sau, care toata viata a tinut in el emotiile si niciodata nu si-a spus punctul de vedere. Accepta totul doar pentru a trai in liniste cu ceilalti. Atunci cand doua persoane intrau in conflict si cel care trebuia sa rezolve situatia era el, facea in asa fel incat sa le multumeasca pe ambele.
Triunghiul este cel care face ca un conflict sa nu se incheie niciodata. Cel mai adesea este cel dintre soacra-nora-fiu. Fiul este cel care trebuie sa le multumeasca pe cele doua femei din viata lui, insa pentru a pune punct trebuie sa le lase pe acestea sa-si rezolve problemele, si astfel furia lor nu-l va mai afecta. Atata timp cat ramai impartial si le spui ca trebuie sa-si rezolve “problema” ele doua, vei reusi sa-ti pastrezi cumpatul si sa nu te mai infurii mereu.
„…daca vreti o reteta pentru esecul in orice relatie importanta, incapatanati-va si refuzati sa va schimbati pana cand cealalta persoana se schimba prima.”
De multe ori barbatii refuza sa ceara ajutor si considera ca pot face fata tuturor obstacolelor, sau se simt vinovati pentru ca si-au aratat vulnerabilitatea si au cerut sprijin unei alte persoane. Aceasta problema este intalnita si la femei.
Barbatii vad adesea viata ca pe un fel de competitie sportiva si echivaleaza a primi “ajutor” cu invalidarea partiala a performantei lor, cam ca in cazul unei sarituri in lungime in care ai fost “ajutat de vant”.
un pacient barbat
Autoarea explica termenii de suprafunctionali si subfunctionali in cazul fratilor mari si mici. Fratii cei mari au mereu tendinta de a-i proteja pe cei mici, sa nu-i lase sa faca ceva gresit. In schimb fratii cei mici sunt obisnuiti sa le rezolve cineva problemele, sa nu se implice si sa-si asume responsabilitati.
Celor mai multi dintre noi li se pare greu sa iasa de pe pilot automat, sa renunte la felul pagubos (dar obisnuit) in care vorbesc cu ceilalti. Un vechi proverb spaniol spune “Deprinderile sunt la inceput fire de matase, iar apoi se transforma in lanturi.” Poate ar trebui sa incepeti sa impartasiti laturile mai delicate, mai vulnerabile ale personalitatii voastre si sa incetati sa mai oferiti raspunsuri pentru toate problemele celorlalti.
Aunci cand cineva are o problema de sanatate care persista, este indicat sa nu intrebam la nesfarsit daca problema i s-a rezolvat. Sunt oameni carora nu le place sa vorbeasca despre problemele lor, ori sa le fie amintit ca sunt vulnerabili. Cele mai bune intentii nu dau intotdeauna rezultatele asteptate. Poti fi alaturi de cineva in diferite moduri si-i poti reda increderea in propriile forte.
Sa tii la intimitatea proprie nu este doar o modalitate de a te ascunde; poate fi chiar felul tau de a exista. Indiferent daca avem o fire deschisa sau retinuta, cu totii incercam sa controlam felul in care circula informatiile despre noi.
Dansul relatiilor ne invata cum sa gestionam cele mai importante relatii din viata noastra cu claritate, incredere si iubire.
Pingback: Bărbații sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus
Pingback: Dansul furiei | Harriet Lerner - Recenzie - Dusă cu cartea 2020