Cuprins
- Recoltarea de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesut ombilical și placentă
- Recoltarea sângelui din cordonul ombilical ajută la tratarea TSA
- O șansă la o viață normală
- Marketing și celule stem false
- Medicina chineză și consumul de placentă umană
- O sursă importantă de sănătate irosită
- HLA – human leucocyte antigen
- Calitatea foarte bună a grefei de sânge ombilical
Venirea pe lume a unui copil presupune planificare din timp a lucrurilor necesare bebelușului, dar și informare. După ce am scris un articol despre Fiecare copil își alege familia în care să se nască, a venit momentul să analizăm mai profund informația. Deși suntem în 2020, oamenii încă nu au informații clare despre acest concept de sânge recoltat din cordonul ombilical. Toate lumea le spune simplu: celule stem. Pentru a fi corect informați, am căutat câteva surse care să explice pe înțelesul tuturor importanța recoltării sângelui din cordonul ombilical.
Recoltarea de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesut ombilical și placentă
Este un proces care nu pune în pericol sănătatea copilului, nu-l doare și nu simte nimic. Imediat ce copilul se naște, îi este recoltat din sângele ombilical o cantitate de celule stem, tinere și proaspete ca el, care îi vor fi de ajutor în cazul unui transplant.
Cordonul ombilical care se formează din ziua 21 a sarcinii, pe lângă rolul de “legătură” dintre mamă și făt, are rolul și de a asigura conexiunea dintre placentă și făt, și s-a descoperit că în componența cordonului ombilical există 3 categorii importante de celule stem. Aceste celule pot fi folosite în domeniul medicinei regenerative pentru boli autoimune, boli inflamatorii cronice, boli cardiovasculare, boli gastrointestinale, diabet sau ca terapie imunomodulatoare în transplanturi.
Placenta este și ea o sursă importantă de celule și în asociere cu transplantul de celule stem din sângele ombilical poate fi folosită la tratarea “cancerele de sânge”, boli metabolice congenitale, sindroame de insuficiență medulară.
Sângele din cordonul ombilical este aprobat numai pentru utilizarea în procedurile de „transplant de celule stem hematopoietice”, care se fac la pacienții cu tulburări care afectează sistemul hematopoietic (organele hematopoietice formează un sistem prin care corpul produce globule roșii, globule albe și trombocite, adică elementele sângelui). Sângele din cordonul ombilical conține celule stem formatoare de sânge care pot fi utilizate în tratamentul pacienților cu cancer de sânge, cum ar fi leucemiile și limfoamele, precum și anumite tulburări ale sângelui și ale sistemului imunitar, cum ar fi boala falciformă și sindromul Wiskott-Aldrich.
Recoltarea sângelui din cordonul ombilical ajută la tratarea TSA
Sunt multe universități din întreaga lume care au ca program de cercetare evaluarea eficienței recoltării sângelui din cordonul ombilical. Pentru că din ce în ce mai mulți copii sunt afectați de autism, în Centrul Medical al Universității Duke din Carolina de Nord s-au făcut studii care au arătat că celulele din sângele recoltat din cordonul ombilical pot ajuta la reducerea inflamației și pot comunica cu celulele pentru a ajuta la repararea zonelor cerebrale deteriorate. Părinții au observat îmbunătățiri semnificative ale comportamentului copiilor privind abilitățile de comunicare socială, îmbunătățiri ale vocabularului folosit, măsurarea atenției copiilor prin felul în care își mișcau ochii în timp ce diverși stimuli interveneau.
O șansă la o viață normală
Un băiețel care s-a născut la Spitalul Mount Sinai din Toronto, nu respira și nu răspundea la stimuli. După ce au analizat situația bebelușului Jack, medicii au constatat că suferă de simptomatologia Encefalopatiei hipoxic-ischemice perinatale (EHIP), o afecţiune cauzată de lipsa de oxigenare și de reducerea fluxului sangvin la nivelul creierului și a altor organe vitale. Astfel exista posibilitatea ca pe viitor, copilul să aibă probleme severe cognitive și fizice, de dezvoltare motorie.
După analize și cercetarea stării copilul, i s-a administrat grefa proprie de sânge ombilical la 12 zile după naștere. Jack a devenit cel mai tânăr pacient din Canada care a fost tratat pentru boala lui cu cu celule stem. La doar câteva zile după transplant, pentru prima dată Jack a devenit independent față de liniile venoase.
“Credem că transplantul de celule stem a jucat un rol și continuă să joace un rol în progresul său.” afirmă Kim.
“Pe baza descrierilor furnizate de părinții săi și de medicii care l-au tratat pe Jack la naștere, m-aș fi așteptat ca el să fie mult mai sever afectat decât este”, afirmă Dr. Karen Pape, cercetător și clinician neurolog care a examinat sute de copii cu EHIP. “El prezintă îmbunătățiri constante și răspunde la programele intensive de terapie.”
Marketing și celule stem false
Pentru că există în orice domeniu oameni care profită de pe urma muncii de cercetare a unor minți briliante, s-a vehiculat foarte mult sintagma de “celule stem” atât în industria cosmetică, cât și în cea farmaceutică.
Suplimentele din placentă animală conțin celule stem vii – Celulele stem sunt celule care se pot diviza și diferenția într-o gamă diversă de tipuri de celule specializate. Aceste celule sunt prezente la oameni, animale sau plante. Afirmațiile că suplimentele de placentă orală comercializate în prezent conțin celule stem vii, sunt false și nu sunt plauzibile din punct de vedere științific. Pentru ca celulele stem să își păstreze activitatea, acestea trebuie depozitate la temperaturi foarte reci, până la -196 ° C. Mai mult, celulele stem consumate pe cale orală vor fi distruse de enzimele din tractul gastro-intestinal.
Celulele stem pot genera celule noi, sănătoase – Pentru ca celulele stem să genereze celule sănătoase pentru a le înlocui pe cele bolnave, acestea ar trebui să fie transplantate direct la pacienți. Majoritatea acestor medicamente regenerative se află încă în faza experimentală. În plus, celulele stem utilizate în astfel de scopuri trebuie obținute de la pacientul însuși sau de la alți donatori umani. Nu este posibil ca celulele stem derivate din placenta animală să regenereze noi țesuturi umane. Există, de asemenea, alte afirmații neadevărate că astfel de produse pot determina celulele stem embrionare din corp să formeze țesuturi noi. Acest lucru nu este posibil, deoarece celulele stem embrionare nu sunt prezente la adulți.
Celulele stem pot preveni și trata boli și afecțiuni medicale – Nu există studii clinice publicate sau dovezi științifice conform cărora suplimentele de sănătate care conțin celule stem pot preveni sau trata afecțiuni medicale precum cancerul și diabetul.
Produsele care conțin celule stem vii pentru prevenirea și tratarea bolilor și a afecțiunilor medicale trebuie aprobate și înregistrate la HSA. Aceste medicamente sunt de obicei formulate ca injecții sau perfuzii pentru a menține activitatea biologică și efectul terapeutic al celulelor stem. Ele trebuie să fie supuse unor studii clinice riguroase și trebuie să îndeplinească criterii stricte de siguranță, calitate și eficacitate. (sursa aici).
Medicina chineză și consumul de placentă umană
Știm cu toții că medicina chineză este cea care a descoperit cele mai ingenioase tratamente, însă există dovezi puține care să ateste practicarea acestei metode la o scară largă. Fie că era consumată cu miere pentru a controla hemoragia post naștere, pentru prevenirea depresiei lăuzei sau consumată uscată pentru diferite boli, consumul de placentă s-a făcut doar la nivelul triburilor. Ba mai mult, consumul de placentă sub formă încapsulată duce la riscuri și efecte adverse atât pentru mamă cât și pentru făt.
Deși niciun studiu științific nu a dovedit vreun beneficiu, un sondaj realizat de antropologii medicali americani de la Universitatea din Florida de Sud și Universitatea din Nevada, Las Vegas a arătat că aproximativ 3/4 dintre cei care au răspuns au afirmat că au avut experiențe pozitive în ceea ce privește consumul de placentă, invocând „starea de spirit îmbunătățită”, „energia crescută” și „lactația îmbunătățită”.
Vorbim de medicina chineză și de triburi, însă sunt și vedete internaționale care au șocat întreaga lume cu declarațiile lor. Tom Cruise și fosta lui soție Kate Holmes afirmau la nașterea fetiței lor, că vor mânca placenta acesteia, obicei cunoscut printre adepții tradiției scientologice.
O sursă importantă de sănătate irosită
Deoarece recoltarea de sânge din cordonul ombilical se face la nașterea bebelușului, atunci când cordonul ombilical este tăiat, este o procedură sigură și fără efecte adverse pentru cei doi. Dacă nu se face recoltarea la naștere a produselor biologice disponibile, o sursă importantă de sănătate este irosită.
Așa cum am amintit la început, recoltarea se poate face din: placentă (“sanctuar” al celor mai primitive celule stem, promovarea și menținerea imunotoleranței organismului matern față de făt, un organism diferit din punct de vedere genetic față de al mamei); sângele ombilical (reprezintă o valoroasă sursă de celule stem tinere, nașterea fiind momentul unic în care acesta poate fi recoltat, au o capacitate mai mare de multiplicare și de diferențiere celulară); țesutul de cordon ombilical (celulele sunt prezente în cele 3 regiuni importante din structura cordonului ombilical – gelatina Wharton, regiunea perivasculară și membrana amniotică – care au un mare potențial de utilizare terapeutică).
HLA – human leucocyte antigen
Un marker prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic ceea ce înseamnă că sunt acceptate cu mai multă ușurință de către organism și scad șansele de apariție a unor efecte adverse. In cazul in care se realizează un transplant, genele HLA ale donatorului si primitorului trebuie sa fie identice sau foarte apropiate pentru ca transplantul sa fie unul de succes, iar țesutul sau organul sa nu fie respins de sistemul imunitar al primitorului.
Calitatea foarte bună a grefei de sânge ombilical
La final vă las statistica realizată de către cei Cord Blood Center. Din 1999 Cord Blood Center a eliberat 78 de probe pentru a fi utilizate pentru tratarea diferitelor afecțiuni, dintre care 8 au fost probe utilizate în România, la Institutul Fundeni.
“Testările efectuate la Institutul Clinic Fundeni au confirmat calitatea foarte bună a grefei de sânge cordonal fraternal, atât din punct de vedere al numărului de celule stem disponibile cât și al viabilității acestora, fiind argumente majore în decizia de utilizare a grefei pentru transplant.”
Conf. Dr. Anca Coliță
Pingback: Proba 23. Noțiunea de „celule stem”, între mituri, marketing și utilizare medicală