Povestea mea | Michelle Obama

Povestea mea | Michelle Obama

Memoriile primei doamne, Michelle Obama, sunt scrise intr-un stil care dezvaluie personalitatea puternica si foarte bine conturata a acesteia. Descrie cu sinceritate desavarsita si cu o inteligenta vie atat reusitele, cat si dezamagirile din viata ei.


Orice femeie care va citi aceasta carte va imprumuta din pasiunea acesteia pentru cunoastere, din puterea acesteia de a depasi orice obstacol iesit in cale. De fiecare data si-a pus intrebarea: “Sunt destula de buna? Da, sunt.” Nu si-a imaginat niciodata ca va ajunge la cea mai ravnita “casa”, insa in paginile acestei carti ne indeamna sa visam ca putem ajunge si noi acolo, sau in orice alt loc in care ne-am propus.

In timp ce ma apropiam de sfarsitul mandatului lui Barack, gandeam la fel despre America. Imi iubeam tara pentru felurile diferite in care putea fi spusa povestea ei. Timp de aproape un deceniu, am avut privilegiul sa calatoresc de la un capat al ei la altul, sa traiesc experienta contradictiilor invioratoare si a conflictelor ei inversunate, durerile si idealismul ei persistent, si – mai presus de toate – sa-i descopar taria. Viziunea mea era neobisnuita, poate, dar cred ca multi altii au simtit ceea ce am trait eu in anii aceia – sentimentul de progres, compasiunea care alina, bucuria de a-i vedea pe cei umili si invizibili cum ies la lumina. O strafulgerare a lumii asa cum ar putea sa fie. Aceasta era contributia noastra la permanenta: o generatie in ascensiune care intelegea ce era posibil – si ca pentru ea era posibil si mai mult.


Tot ceea ce este incununat cu munca si multa perseverenta, are un rod bun.

Deoarece banii nu aduc niciodata fericirea, Michelle a renuntat la un post foarte bun dintr-o renumita firma de avocatura, pentru a se dedica muncii de voluntariat si atragere de fonduri. Pentru ca nu stia ce drum sa aleaga, i-a cerut sfatul mamei sale, unul care nu a ajutat-o foarte mult: “Mai intai sa faci bani si iti faci griji mai tarziu pentru fericire”. Renuntarea la acel post bine platit a insemnat si renuntarea la un confort financiar. Barack a incurajat-o mereu: “Poti sa faci asta. O sa ne descurcam cumva.”

Faptul ca a infruntat probleme in cuplu nu au facut-o sa renunte la casnicia sa, ba din contra si-a luat sotul de mana si au mers la un cabinet specializat pentru problemele de cuplu. Recunoaste ca situatia devenise din ce in ce mai apasatoare si terapia a ajutat foarte mult la depasirea acestei crize. Deoarece timpul lui Barack se impartea intre politica si familie, insa cu implicarea trup si suflet in cea dintai, Michelle s-a simtit vulnerabila atat pentru ea cat si pentru cele doua fiice, Malia si Sasha.

“Pare o gluma proasta, nu-i asa? Ce se intampla cand un individualist iubitor de singuratate se insoara cu o femeie de familie, careia nu ii place singuratatea nici un pic? (…) Cand venea vorba de dezacordurile noastre, dr. Woodchurch nu avea sa acorde niciodata votul decisiv. Ne avertiza cand argumentam prea avocateste si ne punea intrebari atente, menite sa ne faca sa ne gandim mai bine de ce simteam in felul in care simteam.”

Candidatura lui Barack a facut din acesta o “umbra umana” care trebuia sa fie peste tot in acelasi timp. Dupa o campanie electorala indelungata, acesta a iesit invingator in fata lui Hillary Clinton in 2009.

Viata la Casa Alba i-a adus si foarte multe indatoriri lui Michelle, astfel ca atat imbracamintea cat si atitudinea ii erau atent analizate si criticate. Aceasta a infiintat o gradina la Casa Alba promovand un stil de viata sanatos si lansand si un program “Let’s move!”. S-a intalnit cu Nelson Mandela care i-a spus ca “adevarata schimbare se petrece lent, nu in doar cateva luni sau ani, ci, mai degraba, in decenii sau chiar vieti.” Cu Regina Elisabeta s-a intalnit de mai multe ori, deoarece aceasta ii era foarte draga lui Barack pentru ca ii aducea aminte de bunica sa. La un dineu insa, Michelle a incalcat un cod si a atins-o pe regina pe spate. Presa a criticat foarte tare acest gest insa in spatele lui era doar compasiunea unei femei  fata de cealalta, deoarece picioarele le erau obosite de la tocurile inalte.

Cea de-a doua campanie a lui Barack a fost incununata si de uciderea liderului talibanilor Osama Bin Laden, insa presa a pornit un atac amplu impotriva lui Michelle, prezentand-o ca pe o femeie agresiva si cea care il controleaza pe Presedintele S.U.A. Demoralizata de acest atac, Michelle a intrat pe mana specialistilor si astfel a invatat ca mimica si gestica sunt foarte importante atunci cand vrei sa transmiti ceva, care se poate intoarce impotriva ta daca nu stapanesti aceasta arta.

“Portretele noastre, al meu si al lui Barack, sunt expuse in Galeria Nationala de Portrete de la Washington, iar pentru asta suntem amandoi recunoscatori. Ma indoiesc ca cine s-ar fi uitat la povestile copilariei noastre, la conditiile noastre de a trai, ar fi putut anticipa ca aveam sa ajungem pe peretii acelor sali.”

Poti cumpara cartea dand click pe unul din link-urile de mai jos:

Ecranizarea acestei carti deosebite, o puteti urmari pe Netflix din 6 mai 2020

1 thought on “Povestea mea | Michelle Obama”

  1. Pingback: Cele mai vandute Libris si Carturesti – Dusă cu cartea

Lasă un răspuns

Drepturi de autor!
%d blogeri au apreciat: